Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sindicalistii din Iasi, Cluj si de la Filarmonica ataca solutia Kobborg de la Opera Romana

Postat la: 21.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Angajatii Operei Bucuresti care resping solutia propusa de ministrul Culturii pentru conducerea institutiei este sprijinita de sindicatele de la Opera Iasi, Opera Cluj-Napoca si Filarmonica George Enescu. Cele trei sindicate resping reinstalarea ca director a lui George Calin (acuzat de management defectuos), instalarea coregrafului danez Johan Kobborg ca director artistic si cer revenirea lui Tiberiu Soare ca sef al Operei

In comunicate de presa, sindicalistii de la Iasi si Cluj acuza discrepantele intre salariile romanilor si cele ale strainilor, cer folosirea limbii romane in Opera si "pastrarea identitatii spirituale". Reamintim ca directorul artistic Johann Kobborg a fost inlaturat de la Opera in urma unui blitk-krieg al directorului Tiberiu Soare, sub privirile ingaduitoare al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Kobborg, numit coordonator al baletului Operei in 2013, a demisionat, in urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Nationale Bucuresti. Ulterior, balerina Alina Cojocaru si alti balerini straini au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, care au strigat "Afara cu strainii din tara!".

Acestia au reclamat faptul ca majoritatea dansatorilor cu care colaboreaza Johan Kobborg sunt straini, iar acestia sunt platiti cu salarii mult mai mari decat artistii autohtoni. Contestatarii lui Johan Kobborg, actuali dar si fosti angajati ai Operei, s-au plans inclusiv faptul ca atat Kobborg, cat si balerinii straini vorbesc in limba engleza. Vlad Alexandrescu a revenit la inceputul saptamanii si a anuntat reinstalarea ca director interimar, timp de trei luni, a lui George Calin, precum si intoarcerea lui Johan Kobborg.

Nemultumiti de aceasta solutie, peste 200 de angajati ai Operei Romane s-au adunat miercuri in Sala Mare a Operei si au cerut demisia Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Angajatii s-au solidarizat cu Vlad Conta si Tiberiu Soare, numiti de ministrul Culturii la conducerea Operei in urma cu cateva zile si destituiti ulterior. Ei au acuzat folosirea limbii engleze de catre Johan Kobborg la Opera, precum si diferentele salariale intre balerinii romani si cei straini.

Sindicatul Operei Nationale din Cluj

Sindicatul isi prezinta indignarea fata de ceea ce se intampla la Opera Bucuresti, o situatie regretabila care ar putea crea precedente periculoase si la celelalte institutii de profil din tara. Nu agream decizia domnului ministru al Culturii de repunere in functie a domnului George Calin, demis in urma cu trei saptamani pentru probleme asociate cu neglijenta in serviciu, cu scopul de a-l multumi pe domnul Johann Kobborg si in acest fel ignorand doleantele angajatilor Operei Nationale Romane Bucuresti.

Domnule presedinte, salariile nete din institutiile de cultura din Romania sunt cuprinse intre 953 lei si 2500 lei. Nu discriminati artistii romani, platindu-i cu salarii de mizerie fata de colegii lor cetateni straini. Domnule Presedinte, domnule Priministru (sic), avem incredere ca ve-ti veghea la pastrarea identitatii spirituale, la sprijinirea, protejarea si conservarea culturii noastre nationale precum si la sustinerea si dezvoltarea artistilor romani.

Sindicatul Operei Iasi

Suntem stupefiati de ceea ce se intampla la ONB, iar aceasta "ciuma" din pacate se poate extinde si la alte institutii de profil din tara. Nu se poate ca un dirijor de calibrul domnului Tiberiu Soare, ca o ballerina (sic) artist-emerit Ileana Iliescu, nemaivorbind de marea soprana Angela Gheorghiu, sa fie acuzati de xenofobie si contestati pentru intreaga activitate artistica. In Romania limba oficiala conform Art.13 Constitutiei (sic) Romaniei este LIMBA ROMANA.

Domnule Ministru, poate nu stiti, dar salariile in institutiile similare sunt intre 900-2000 ron lunar! Ne batem joc de artistii nostri romani, care stim foarte bine, ca au invatat si au studiat in cele mai vitregi conditii, iar dumneavoastra ii rasplatiti dandu-le peste nas! Este inadmisibil, domnule Ministru sa tolerati acest comportament intr-o institutie din ROMANIA, ba mai mult, il incurajati aducandu-l inapoi pe domnul Kobborg care, asa cum stim din presa, era remunerat cu 7300 de EURO lunar.

Sindicatul democratic din Filarmonica George Enescu

Artistii instrumentisti si lirici din Filarmonica George Enescu Bucuresti sunt alaturi si sprijina demersurile colegilor din ONB.
Admiram solidaritatea de care dati dovada si va incurajam in actiunea voastra.
Credem cu tarie in schimbarea mentalitatilor distructive si in promovarea onestitatii si valorilor, in numele ARTEI pe care dorim sa o slujim cat mai bine.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE