Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sinuciderile din Romania: La tineri, suntem cu 50% peste media Europei, dar nu pare sa intereseze pe cineva

Postat la: 01.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In Romania, se sinucid cu 50% mai multi tineri fata de media europeana, in timp ce procentajul in randul adultilor este cu 21% mai mare, potrivit Asociatiei Romane de Psihiatrie.

"In Romania, frecventa cazurilor de suicid la tinerii de 15 - 19 ani este cu circa 50% peste media europeana si cu 21% mai mare la adultii romani in varsta de 50 - 54 de ani. Conform Institute for Health Metrics and Evaluation (2013), tulburarea depresiva majora ocupa locul al doilea (dupa durerile de spate) in privinta afectiunilor ce determina dizabilitate in Romania", se arata intr-un comunicat remis Mediafax de catre Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP) si Alianta Romana de Preventie a Suicidului (ARPS).

Psihiatrii sustin ca depresia este o afectiune care uneori scapa nediagnosticata, fiind recunoscuta doar in momentul in care o persoana incearca sa se sinucida, chiar daca aceasta isi anunta din timp intentia de a-si pune capat vietii. In tara noastra nu exista studii legate de incidenta depresiei in randul populatiei generale, insa specialistii estimeaza ca aproape 10% dintre romani sufera de tulburari depresive.

"Obstacolele vietii cotidiene adesea precipita evolutia bolii si duc mai rapid catre sinucideri cum a fost si cea de luni, in care un barbat si-a pus capat zilelor in statia Eroii Revolutiei", a explicat Catalina Tudose, secretar general la ARPP. Jumatate dintre persoanele care sufera de depresie nu se duc deloc la medic pentru ajutor, iar, dintre cele care totusi se prezinta la spital si sunt investigate medical, jumatate raman nediagnosticate, spunea, in anul 2007, profesorul Florian Tudose, defunctul sot al Catalinei Tudose. "Prea multe persoane cad fie in capcana unor reclame la tratamentele naturiste, ce apar incisiv in mediul online, fie pot fi atrase cu multa usurinta de diversi 'vindecatori', cu 'har oratoric', insa fara o pregatire de specialitate care sa le ofere un suport solid pentru tratament.

Abordarea profesionista a depresiei este imperios necesara. Stim ca, dintre toti pacientii cu depresie, jumatate nu se prezinta deloc la medic. Dintre pacientii cu depresie care sunt investigati medical, jumatate raman nediagnosticat, iar dintre cei diagnosticati jumatate raman netratati. In plus, dintre pacientii tratati, numai un sfert sunt tratati corespunzator", explica Florian Tudose. Presedintele ARPS, Doina Cozman, a dezvaluit ca, inainte de Revolutie, autoritatilor romane le-au fost cerute date despre sinucidere, iar acestea au raspuns "cum ca romanii sunt o natiune atat de sanatoasa, incat nu ne intereseaza aceasta problema a sinuciderii".

Asadar, de mai bine de trei decenii, Romania nu a transmis date despre sinucidere catre institutii internationale, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In strategia Ministerului Santatii pentru intervalul 2014 - 2020, autoritatile par sa recunoasca faptul ca tulburarile mintale reprezinta o sfera destul de neglijata in tara noastra, insa bugetul destinat programelor nationale de sanatate mintala este inca o parte insignifianta din totalul fondurilor pentru programe de sanatate, respectiv 0,002% in 2015. In acest context, ARPP va redacta un proiect de modificare a legii prin care sa fie imbunatatita abordarea terapeutica in ceea ce priveste pacientii cu risc de sinucidere.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE