Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2015. Duminică 21 iunie este cea mai lungă zi a anului

Postat la: 21.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Duminică 21 iunie se sărbătorește Solstițiul de vară, cea mai lungă zi a anului. Acesta este momentul în care ziua începe din nou să scadă și noaptea să crească, urmând ca în 21 decembrie să se ajungă la solstițiul de iarnă.

Dupa cum este cunoscut, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mişcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .

Denumirea de solstițiu ("Soarele stă") este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopți albe".

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Este interesant de amintit faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 î.Ch., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12', și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.

Potrivit tradiției SOLSTITIUL DE VARĂ, eveniment marcat in fiecare an in jurul datei de 21 iunie, este favorabil unor magii puternice ce isi pot pune amprenta pozitiva asupra unor schimbari din dragoste, prosperitate sau sanatate.

Energia solstitiului de vara este considerata a fi o forta ce tarneste  pasiune, vitalitate,  creativitate si  belsug. Inca din antichitate, se credea ca magia practicata in timpul solstitiului de vara are darul de a materializa dorinte sau aspiratii aparent imposibile.

Miezul verii (midsummer) a fost o dintotdeuna o perioada de reajustare a calendarelor solare si selenare, dand prilejul, in consecinta, unor festivaluri dedicate atat focului cat si apei. Dragonul, simbolizand haosul din care apare viata si reintoarcerea catre haos prin moarte, este o creatura specifica atat focului cat si apei, care a devenit, in unele culturi, o metafora a anului.
Citeste si 21 iunie, cea mai lunga zi din an 

Pietrele si petalele sunt cuprinse apoi cu ambele maini, in timp ce practicantul ritualului se concentreaza asupra identificarii cu dragostea. Se scutura in maini pietrele de 3 ori si se aseaza, impreuna cu cateva petale de trandafir, intr-un saculet.

Daca acest ritual a avut loc intr-o incapere, restul de petale trebuie risipite afara, astfel incat sa fie purtate de vant si sa intensifice dragostea.

La fiecare aparitie a Lunii pline, se scot pietrele din saculet si se cuprind in maini. Daca ritualul a fost facut cu un pandativ de cuart roz, acesta trebuie sa fie purtat de catre posesor.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE