Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Statul vrea să garanteze cu 50% creditele imobiliare transformate în lei, cu discount de 15% la sold

Postat la: 06.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernul vrea să garanteze cu 50% creditele imobiliare în lei rezultate în urma conversiei din valută, în cazul în care aceasta s-a apreciat semnificativ, pentru care băncile să acorde un discount de 15%, păstrându-se nivelul din proiectul propus de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov.

 

"Astăzi (marţi - n.r.) a fost o discuţie procedurală, pe chestiuni de principiu în ideea că încercăm să găsim soluţie. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finanţe, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de bază să fie tranformate în amnedamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall - n.r.)", a declarat preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan. Birchall a iniţiat anul trecut un proiect legislativ pentru conversia creditelor din monede străine în lei, pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene 17/2014.

După apariţia crizei francului elveţian, la jumătatea lunii ianuarie, deputatul a introdus un amendament în proiectul de lege care prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei, măsură atacată de reprezentanţii băncilor.

"Împreună cu membrii Comisiei şi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, am hotărât ca propunerile venite din partea MFP să fie incluse în proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cât mai curând o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Am încredere că în cel mai scurt timp vom putea trimite în plen o soluţie concretă", a scris Birchall pe pagina sa de Facebook după încheierea şedinţei comisiei.

La finalul lunii iulie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma că proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei suportă extinderea plafonului garanţiilor acordate de stat, de 1 miliard lei în varianta iniţială prezentată de predecesorul său, în funcţie de necesităţile pieţei, urmând să fie eliminate anumite restricţii.

El a stabilit la acel moment cu AURSF şi reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum şi cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă, stabilit iniţial la 300.000 de lei. Teodorovici a adăugat că rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul iniţial, reprezentanţii debitorilor în franci elveţieni solicitând o reducere de 25%.

"Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost aceea că, dacă se pune problema restructurării unui credit, atunci se pune problema reevaluării garanţiilor şi garanţiile de la momentul semnării creditelor, când aveau o valoare mai mare, nu mai sunt egale cu cele de astăzi. Aceasta era una dintre cele mai mari probleme care împiedicau restructurarea creditelor, şi anume lipsa sau insuficienţa garantării cu aceleaşi active. Atunci există disponibilitate să se suplinească această lipsă de către o garanţie de stat gestionată tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în limita unui plafon care trebuie văzut cum trebuie dimensionat ca să acopere toată această situaţie", a punctat Ştefan.

El a mai arătat că a doua condiţie ar fi legată de faptul că o restructurare fără acordarea unui discount după modelul Volksbank, care a redus cu 22% soldul creditului transformat în lei, este greu de crezut că se va putea întâmpla. "Dacă, folosind aceste două instrumente, vom ajunge ca rezultatul să fie acela ca creditul după restructurare să fie comparabil, ca parametri, cu un credit acordat astăzi de domeniul imobiliar, atunci cred că proiectul are şanse să fie funcţional şi să producă efecte", consideră preşedintele Comisiei de buget-finanţe.

El a menţionat că un astfel de program trebuie privit ca un unul social, care îşi propune să rezolve problemele. Comisia aşteaptă până joi propuneri din partea actorilor vizaţi de acest proiect de lege, astfel încât să se poată reuni marţea viitoare pentru a le dezbate şi a putea să ia o decizie finală. Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% faţă de leu de la momentul acordării creditului, iar programul are o perioadă de un an.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE