Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Stelian Tănase refuză să-şi dea demisia: „Ponta a vrut să-mi arate pisica blocând conturile TVR"

Postat la: 22.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Stelian Tănase, şeful SRTv, a declarat că Guvernul este vinovat de situaţia televiziunii, iar blocarea conturilor instituţiei de către ANAF este, de fapt, „o revanşă" pe care şi-a luat-o Victor Ponta, adăugând că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR.

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a vorbit pe larg, într-o declaraţie acordată miercuri agenţiei MEDIAFAX, despre situaţia în care se află în prezent Televiziunea Română, căreia, luni, i-au fost blocate conturile operaţionale de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), din cauza datoriilor acumulate - începând din anul 2005 - către bugetul de stat. Stelian Tănase a spus că nu se consideră vinovat de actuala situaţie a TVR, precizând că de vină este Guvernul.

„Guvernul este vinovat de această situaţie. Şi mai multe guverne la rând, nu numai Guvernul Ponta. În zece ani, s-au luat numai măsuri împotriva televiziunii, care au ruinat televiziunea. Dacă vă uitaţi la bilanţul nostru pe anul trecut, el este pe plus. Am făcut economii de 25%. Dar nu se poate cu taxa (taxa TV, n.r.) pe care-o avem, cu TVA-ul pe care-l plătim, cel mai mare din Europa, să avem un cash flow suficient să plătim datoriile istorice. Ştiţi că această poprire de la ANAF este pentru o sumă din 2010. Eu, din câte ştiu, nu eram director în 2010. Am plătit pe 2007, pe 2008, pe 2009, dar astea sunt nişte datorii istorice, cu penalităţile respective, cum e şi la RADET (...) Guvernul este vinovat şi guvernele care, de zece ani încoace, iau măsuri împotriva televiziunii şi au ruinat-o din punct de vedere financiar", a spus Stelian Tănase.

Referitor la faptul că premierul Victor Ponta a spus că nu poate să facă nimic în cazul TVR, pentru că nu a fost respectat Memorandumul din 2012 şi SRTv nu a plătit, aşa cum se angajase, respectivele datorii, Stelian Tănase a precizat că „domnul Ponta nu ştie despre ce vorbeşte". „Deci Guvernul, nu Ponta, Guvernul Ponta nu a respectat Memorandumul pe care l-a semnat. El ştie ceva, dar nu ştie exact. Noi am pierdut eşalonarea în decembrie trecut (2013, n.r.), când şi-a dat demisia fostul preşedinte (Claudiu Săftoiu, n.r.) şi Consiliul de Administraţie a fost demis şi, până când am fost eu numit şi până când s-a numit un nou Consiliu de Administraţie, nu s-au putut efectua plăţi, că nu-ţi dă voie legea. Dacă preşedintele este interimar şi nu are Consiliu de Administraţie, legea nu-ţi permite să plăteşti. Ai o limită de sumă. Şi, în momentul ăla, ANAF-ul ne-a taxat şi ne-a tăiat eşalonarea, în ciuda faptului că noi am făcut memorii peste memorii, şi la Ponta şi la Parlament. El ştie ceva, dar nu ştie corect. Este cum am spus eu adineaori. Dar trebuie să spun că noi suntem în instanţă cu această situaţie şi cred că vom câştiga", a spus Stelian Tănase.

În acest context, Stelian Tănase a spus că TVR a dat în judecată ANAF. "Suntem în proces cu dânşii, cu ANAF, în legătură cu pierderea eşalonării, care nu este din vina noastră. Nu este un comportament reprobabil sau neglijent al Televiziunii Române, ci o situaţie care vine din lege, nu a fost Consiliu de Administraţie. Au fost două săptămâni în care nu a existat nici director, pentru că îşi dăduse demisia", a explicat Tănase. Întrebat dacă a fost miercuri la ANAF pentru a discuta despre blocarea conturilor TVR, Stelian Tănase a confirmat. El a spus că s-a întâlnit cu preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, precizând că, până la 1 septembrie, televiziunea publică va plăti o datorie de 10 milioane de lei, din 2010, din cauza căreia au fost blocate conturile televiziunii publice.

„Am fost şi am avut o foarte bună discuţie cu domnul Diaconu (preşedintele ANAF, n.r.). Am fost împreună cu cineva de la economic, cu producătorul general, cu şeful Departamentului Juridic", a afirmat Stelian Tănase. El a precizat că nu s-a dus la ANAF ca să obţină ştergerea acestei datorii. „Ne-am dus ca să găsim o soluţie şi să-l asigurăm de buna-credinţă a TVR că vom face tot ce este posibil. Şi dânsul ne-a explicat. E vorba de o datorie de 10 milioane de lei, din 2010. Dacă nu ne taxa, se prescria şi atunci era vina ANAF. Şi atunci ne-a pus această poprire pe conturi, ca să o plătim. Să ne avertizeze că trebuie plătită. O vom plăti până la 1 septembrie", a spus Stelian Tănase, precizând că legislaţia în vigoare nu permite deblocarea conturilor până nu va fi plătită datoria. Soluţia este ca TVR să plătească această datorie. „Şi vom plăti", a mai spus Stelian Tănase.

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va plăti totuşi datoria până la 1 septembrie, Stelian Tănase a răspuns: „Nu ştiu. Blocăm televiziunea. Guvernul o închide. Guvernul poate să ia măsurile pe care trebuia să le ia. El poate să indexeze taxa, cum a promis în Memorandumul la care face referire Ponta. Deşi a semnat acel document şi el şi Florian Georgescu, nu s-au ţinut de cuvânt. El poate să şteargă TVA-ul. BBC plăteşte zero TVA, ca şi televiziunea spaniolă. Ca să vă dau două exemple. Noi plătim 24%. De la introducerea TVA din 2005, bugetul televiziunii s-a prăbuşit. Din momentul ăla, am fost pe minus. Guvernul poate să declare amnistie fiscală, nu Parlamentul, nu conducerea televiziunii. Domnul Ponta ştie că noi am semnat Memorandumul cu Guvernul, nu cu Parlamentul, cum insinuează el acum că cu Parlamentul trebuie să discutăm aceste măsuri. Aceste măsuri de care v-am spus sunt în pixul lui Ponta, sunt atributul Guvernului ca să fiu exact, nu al Parlamentului".

Întrebat dacă consideră această măsură de blocare a conturilor TVR un fel de răzbunare, având în vedere că, recent, Stelian Tănase a scris pe blogul său un editorial în care îl critica pe Victor Ponta, Tănase a confirmat, precizând că a scris mai multe editoriale despre premier. „De mult Ponta e clientul meu (...) Da. A vrut să-şi ia o revanşă. Mi-a arătat pisica", a spus Tănase. „Chiar unul ieri (marţi, n.r.) în Consiliul de Administraţie, din partea PSD, s-a şi întrebat retoric: «Mă aşteptam să nu aibă nicio reacţie?». Uite că a avut. Plus că mai este şi prezenţa FMI aici (Fondul Monetar Internaţional, care ar urma să atingă şi subiectul recuperării datoriilor de la companiile de stat, n.r.). S-au adunat mai mulţi factori", a spus Stelian Tănase. Referitor la faptul că în mai multe rânduri a cerut sprijinul tuturor factorilor politici importanţi, scriindu-i şi preşedintelui Klaus Iohannis despre situaţia TVR, Stelian Tănase a spus că a încercat să-i facă pe toţi să înţeleagă situaţia în care se află Televiziunea Română.

„Cu toată lumea am corespondat şi am încercat să-i capacitez pentru situaţia televiziunii. Dar toată lumea consideră că încă nu este un subiect urgent. Bănuiesc că după situaţia generată de ultima decizie a premierului, să ne blocheze conturile, bănuiesc că am atras atenţia. În sfârşit, situaţia gravă a televiziunii a atras atenţia. Trebuie să vă spun însă un lucru. Criza asta a televiziunilor publice a traversat toată Europa. Pe rând, câte una, câte una au depăşit criza dând legi noi ale televiziunii publice şi trecând la un program de reforme. Şi noi va trebui să facem acest lucru, să dăm o lege nouă a televiziunii şi să trecem la un program de reforme. Ea trebuie restructurată din rădăcini. Dar, dacă Guvernul nu ia măsurile de care v-am vorbit mai devreme, degeaba noi restructurăm în interior şi refacem organigrama şi reducem din numărul de canale. Degeaba. Trebuie luate nişte măsuri mult mai serioase. Criza e mult mai adâncă şi mai veche. Are zece ani criza asta în TVR. N-a inventat-o Tănase, care a venit de un an jumate aici", a susţinut Tănase.

El a mai spus că a avut întâlniri multe cu politicieni, care nu îi refuză sprijinul. „Dar problema este că trebuie în Parlament să treacă o nouă lege. Acolo este esenţa problemei", a explicat Stelian Tănase, precizând că TVR a primit „foarte multe mesaje, sugestii, cereri, critici" după ce a făcut public recent un proiect de modificare a Legii de funcţionare a SRTv. „Vom încerca în toamnă să găsim un vehicul pentru a o propune Parlamentului. Deocamdată, noi am pus-o în dezbatere publică şi am văzut că presa a preluat proiectul nostru. Au apărut în foarte multe jurnale proiectul nostru şi propunerile noastre," a spus Stelian Tănase. Pe de altă parte, Stelian Tănase a declarat că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR, în ciuda faptului că mai multe persoane, inclusiv Claudiu Brînzan şi Adrian Bădescu, doi membri ai Consiliului de Administraţie al SRTv (susţinuţi de PSD, respectiv de Guvern, n.r.), dar şi jurnalistul Moise Guran, care a realizat emisiunea "Biziday" la TVR 1, i-au cerut demisia, având în vedere situaţia actuală.

„Din prima zi în care am venit în TVR mi s-a cerut demisia. Am fost primit cu foarte multă ostilitate. Bănuiesc că motivul este că am venit cu ideea să fac reforme. Deci nu se pune problema să-mi dau demisia, pentru că sunt şi foarte susţinut de către alţii. Din acest motiv", a mai spus Stelian Tănase. Întrebat de către cine este foarte susţinut, Stelian Tănase a răspuns: „De către alţii din TVR, din viaţa politică, de jurnalişti. Sunt jurnalişti care vorbesc foarte bine despre ce fac eu la TVR. Sunt oameni din TVR care mă susţin şi nu puţini. Majoritatea. Sunt oameni din spaţiul politic care mă susţin. Deci nu, nu am de ce. Unii mă contestă, unii mă acceptă. Deci nu am o problemă că cineva se ridică şi îmi cere demisia. Ca să zic aşa, privesc ca un om normal într-o democraţie. Trebuie să fie cineva în spaţiul public care te şi contestă. Foarte bine. E dreptul lor. Nu am nicio emoţie în privinţa asta."

Pe de altă parte, întrebat dacă are în momentul de faţă şi sprijinul PNL, Stelian Tănase a spus că trebuie să vadă care va fi reacţia celor din acest partid. "Văd că deocamdată nu au avut o reacţie vizavi de situaţia care s-a creat în TVR. Nu ştiu acum. Nu pot să vă spun în acest moment. Nu am văzut nimic", a spus Stelian Tănase. Totuşi, Stelian Tănase a spus că a avut sprijinul PNL şi UDMR atunci când ar fi trebuit să se discute raportul de activitate al TVR în Parlament şi a cărui eventuală respingere ar fi dus la demiterea Consiliului de Administraţie al SRTv, din care face parte şi Tănase. „De un an jumate de când mă frec de politicieni, fiind directorul televiziunii, am căpătat foarte mult sprijin, şi de la PNL, şi de la PSD, a fost şi un USL, unde aveam sprijin total. Lucrurile sunt în schimbare, dar, dacă sunt încă aici, înseamnă că sunt sprijinit. Dacă ne uităm bine, Comisiile (Comisiile de cultură şi media din Parlament, n.r.) nu au putut să respingă raportul (de activitate al TVR, n.r.), pentru că PNL, UDMR şi minorităţile nu s-au prezentat la discuţie, pentru că m-au sprijinit. Evident, acolo a fost un act concret de sprijinire a lui Stelian Tănase", a mai spus preşedintele-director general al TVR.

Răspunzând unei alte întrebări, Stelian Tănase a vorbit şi despre acuzaţiile care îi sunt aduse referitor la politizarea televiziunii publice. El a făcut referire şi la faptul că jurnalistul Moise Guran a scris pe blogul personal că Tănase i-ar fi aranjat lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, o intrare în direct, în prime-time, la TVR, doar pentru ca UDMR-ul să lipsească, alături de PNL, de la dezbaterea raportului TVR din Comisia de Cultură şi Mass Media. „Nu am oferit în schimb nimănui, pentru că nu avem ce să dăm în situaţia noastră de sărăcie cronică. Nu avem ce să dăm. Domnul Moise Guran face el însuşi politică multă, foarte multă politică. E foarte vocal pe scena politică, pe scena mediatică, dar expunându-şi părerile sale politice. Aşa că nu am ce să spun. Domnul Moise Guran face ce crede că trebuie să facă un jurnalist. Dacă nu-i place ceva, contestă. Dacă îi place ceva, laudă. Deci nu văd nimic care să mă incomodeze", a spus Stelian Tănase.

Referitor la faptul că şi Comisia de Etică a TVR a făcut recomandări şi a reacţionat de mai multe ori, după ce Stelian Tănase a scris anumite editoriale pe blogul său, spunând că se încalcă regulamentele din SRTv, Tănase a spus scurt: "Nu se încalcă niciun regulament". Revenind la independenţa TVR, Stelian Tănase a detaliat: „Pot să vă spun că, dacă vedeţi auditurile pe care le face şi CNA-ul, le facem şi noi intern, prezenţa la TVR este echilibrată. Cu siguranţă, eu sunt un monarhist, sunt liberal. Nu, nu aparţin partidului. Nu am fost niciodată membru în PNL, dar am fost propus de Partidul Naţional Liberal. Vreţi să-mi neg acum aceste convingeri? Dar în politica editorială a televiziunii eu nu am niciun amestec. Nu poate să spună niciun redactor. Întrebaţi-l pe Moise Guran. Am intervenit vreodată în emisiunile lui, i-am cerut să scoată ceva sau să pună ceva? Niciodată. Niciodată de când sunt director acest lucru nu s-a întâmplat."

Pe de altă parte, după deciziile luate, marţi, de Consiliul de Administraţie al TVR, între care închiderea televiziunii TVR News, de la 1 august, şi diminuarea posturilor de conducere din instituţie, prin comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, Stelian Tănase pregăteşte şi alte măsuri, fără a preciza însă care sunt planurile sale în acest sens. El a spus totuşi că televiziunea TVR 2 nu va fi desfiinţată. „S-a discutat doar comasarea TVR HD cu 2, ca TVR 2 să devină HD în întregime. Nu-l vom închide", a explicat Stelian Tănase. Întrebat dacă are în vedere şi o restructurare de personal, Stelian Tănase a spus: „Nu ştiu. Vom avea un Consiliu de Administraţie săptămâna viitoare şi vom discuta, marţi, alte măsuri, în Consiliul de Administraţie. Am avut ieri o şedinţă, am luat puţine măsuri din câte ar fi trebuit să luăm. Dar situaţia era prea la cald şi ele trebuie gândite bine şi vom lua şi alte măsuri. Dar trebuie să vă spun, în acelaşi timp, vizavi de această situaţie cu blocarea conturilor, că, în luna august, vom ieşi din blocaj şi, pe de altă parte, că oamenii îşi vor primi salariile integral, aşa cum sunt ele în contractele lor. Oamenii nu vor fi lipsiţi de salarii".

În ceea ce îi priveşte pe salariaţi, care sunt nemulţumiţi pentru că nu s-a reuşit semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă în TVR, Stelian Tănase a spus că el nu a negociat acel contract. „Este o relaţie între o comisie a patronatului, a administraţiei, şi sindicat. Nu s-a ajuns la o concluzie, pentru că părţile nu s-au înţeles. Nu cred că patronatul trebuie să capituleze în faţa cererilor sindicatului şi nici invers, nici sindicatul nu trebuie să accepte tot ce propune administraţia. Nu s-a ajuns la un acord. Suntem într-o fază de mediere. Eu sper să se ajungă la un acord cât mai curând", a mai spus Stelian Tănase, confirmând că în TVR a fost declanşată procedura conflictului colectiv de muncă. "Obligă legea la asta", conform lui Tănase. Întrebat ce îşi propune de acum înainte, Stelian Tănase a spus că speră că în Consiliul de Administraţie vor fi luate "măsuri mai ferme în legătură cu reducerea cheltuielilor din Televiziunea Română". „Şi anul trecut am luat măsuri foarte ferme şi s-au redus cu 25% cheltuielile, lucru care nu se spune. Toată lumea spune că TVR merge prost. Merge prost pentru că el plăteşte încă datoriile istorice. Dar noi, anul trecut, am făcut economii, 25% din cheltuieli s-au redus. Încercăm anul ăsta să reducem şi mai mult şi în direcţia asta trebuie să mergem. Cred că şi opinia publică aşteaptă asta de la noi, să mai reducem din cheltuieli", a mai spus Tănase.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE