Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SUA și Rusia au ajuns un acord privind conflictul din Siria. Nou armistițiu în țara măcinată de război

Postat la: 10.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Statele unite și Rusia au ajuns la un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria. Totodată, cele două puteri s-au înțeles privind instaurarea unui armistițiu național, care va intra în vigoare luni seară, relatează Reuters.

"Serghei Lavrov şi cu mine, în numele preşedinţilor şi ţărilor noastre, îi cerem fiecărui sirian implicat să susţină planul la care au ajuns Statele Unite şi Rusia pentru a duce cât mai repede la final acest conflict catastrofal printr-un proces politic", a declarat secretarul american de stat John Kerry, într-o conferinţă de presă, după discuţii maraton la Geneva.

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat că cele două părți au pus la punct cinci documente, care nu au fost publicate, ce vor reînvia armistițiul care eșuat în februarie. Totodată, acordul va permite coordonarea militară dintre Statele Unite şi Rusia împotriva grupărilor teroriste din Siria. "Aceste (documente - n.r.) creează condiţiile necesare pentru reluarea procesului politic, care trenează de mult timp", a explicat Lavrov.

Copiii sirieni au început să se sinucidă din cauza războiului
Acordul a intervenit după discuţii care s-au prelungit vineri până târziu în noapte, după mai multe tentative eşuate de a ajunge la un compromis în ultimele două săptămâni.

În baza acordului, forţele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, şi grupările de opoziţie, susţinute de Statele Unite şi statele din Golf, vor pune capăt temporar luptelor, ca măsură de consolidare a încrederii. În această perioadă, combatanţii de opoziţie vor avea şansa să se separe de grupările militante din zone precum Alep

În cazul în care armistiţiul care intră în vigoare luni va rezista, Statele Unite şi Rusia vor începe şapte zile de lucrări de pregătire pentru a înfiinţa "un centru comun de implementare", în cadrul căruia vor împărtăşi informaţii pentru a identifica teritoriul controla de al-Nusra şi pe cel al grupărilor de opoziţie.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE