Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Superstitii pentru noaptea magica de Sanziene

Postat la: 23.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Foarte putini dintre noi stim cate ceva despre Noaptea magica de Sanziene, in care minunile sunt posibile, iar barierele dintre lumea de dincolo si lumea reala cad. In ziua sarbatorii crestinesti a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie, dupa datina, se cinstesc Sanzienele, prin obiceiuri pastrate cu sfintenie.

Credintele populare si, mai cu seama, superstitiile fac sa paleasca, de cele mai multe ori, sarbatorile religioase. Si asta pentru ca, inca din vremuri precrestine, oamenii s-au obisnuit sa respecte anumite momente din an, considerandu-le aducatoare de bine sau de pagube. Asa se face ca, in apropierea solstitiului de vara, se sarbatoreste inca un obicei stravechi pagan.

Este vorba despre ziua - si in special noaptea - Sanzienelor, cunoscute in popor si ca Dragaice. Despre acestea se spune ca ar fi niste fecioare foarte frumoase, care apar noaptea pe campuri, cantand si dansand, simboluri ale fertilitatii. Daca sunt respectate cum se cuvine, ajuta lanurile sa dea rod bogat, femeile sa nasca doar copii sanatosi, apara de toate relele. Daca nu, atunci se razbuna si aduc numai pagube si necazuri. Cine trebaluieste in gospodarie in aceasta zi poate muri inecat sau trasnit.

Se spune ca fetele care vor sa fie mai atragatoare si mai dragastoase trebuie sa-si puna flori de sanziene in par sau in san si sa se spele pe cap cu fiertura de iarba mare, pentru a le placea feciorii. Care se rostogoleste prin iarba inrourata va fi frumoasa si iubita, va avea copii frumosi si sanatosi. Pentru a-si visa ursitul, in aceasta noapte trebuie sa-si puna flori de sanziene sub perna. Iar pentru a avea parte de sanatate, femeile se scalda in ape curgatoare, iar barbatii se incing la brau cu tulpini de cicoare.

Este momentul in care se culeg plante de leac, caci acum au puteri magice. Verbina culeasa de Sanziene aduce recolte bogate, alina durerile de picioare, daca e pusa in incaltari, precum si durerea de cap. Din spice de grau, pelin, verbina, busuioc, sunatoare, feriga, soc, cicoare, salcie si flori de sanziene, fetele impletesc cununi, in forma de cerc. Acestea apara oamenii, animalele si recoltele de fortele rele, de inundatii, furtuni ori grindina, daca sunt agatate la usi, la ferestre, la stalpii portilor si pe crucile mormintelor. Daca se intampla sa vezi o furnica rosie in aceasta zi, sa stii ca vei avea parte de mult noroc. Iar de gasesti o furnica in portofel, nu-i face rau, caci iti va aduce multi bani.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE