Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tinerii români chemați din nou în ARMATĂ. În ce condiții se va întâmpla asta

Postat la: 20.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Serviciul militar ar putea fi reintrodus în România pentru tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani, dar acesta nu va fi obligatoriu ci pe bază de voluntariat. Cei care vor alege să facă armata, vor trece în categoria rezerviștilor voluntari și vor fi mobilizați în caz de război sau de asediu. 

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, le cere parlamentarilor să treacă rapid legea prin care armata ar putea să pregătească voluntari. Rezerviştii voluntari vor trebui să participe necondiţionat la misiuni interne şi externe, să anunţe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore şi să păstreze cu stricteţe secretul militar.

Pentru perioadele în care participă la misiuni, militarii vor fi remuneraţi, li se vor plăti asigurările sociale şi de sănătate, vor încasa primă de fidelitate şi vor primi drepturi de echipare şi de hrană. De asemenea, rezerviştii voluntari vor putea fi selectaţi cu prioritate în cazul în care vor dori să intre în rândul cadrelor militare active.

Alte ţări de pe flancul estic al NATO deja au trecut la stagiul militar obligatoriu. Parlamentul din Lituania a votat din martie legea privind militarii în termen, iar tinerii deja au primit ordinul de încorporare. În mai şi Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutaţi 3000 de oameni cu vârste între 19 şi 26 de ani. O situaţie similară şi în Norvegia. Aici însă armata a devenit obligatorie şi pentru femei dar şi pentru bărbaţi.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE