Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un koson dacic si 25 de podoabe dacice de la Sarmisegetuza, recuperate de la case de licitatii germane

Postat la: 21.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O moneda de aur si 25 de podoabe dacice de argint, sustrase din siturile arheologice din zona Sarmizegetusa Regia, au fost recuperate de autoritatile romane de la doua case de licitatii din München, anchetatorii avand in urmarire alte tezaure similare.

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii, marti, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii romani au recuperat, prin cerere de asistenta judiciara internationala, din Munchen, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum si o moneda din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentand parti din tezaurele sustrase de o grupare infractionala din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

Anchetatorii precizeaza ca obiectele de patrimoniu erau date in urmarire prin Interpol dupa ce fusesera scoase ilegal din Romania si apoi au fost obiectul unor operatiuni de spalare si valorificare pe piata internationala a antichitatilor, fiind identificate si indisponibilizate la doua case de licitatii din Munchen, Germania.

Conform expertilor, toate artefactele recuperate, in numar de 25, sunt obiecte de podoaba din argint - fibule, inele, colane, lanturi centura, pandantive - iar falerele sunt din argint aurit. Toate piesele sunt autentice si specifice geto-dacilor din secolele II a.Chr - I p.Chr., iar provenienta lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia.

"Majoritatea pieselor prezinta depuneri de pamant si oxid de fier, ceea ce ar constitui o proba a faptului ca au fost scoase din pamant si se aflau in conexiune arheologica cu obiecte din diverse materiale - fier, lut ars, os. Piesele analizate apartin cu siguranta unor tezaure care au fost dezmembrate de catre descoperitor", se arata in comunicatul de marti.

Obiectele expertizate apartin Patrimoniului Cultural National si vor fi incluse in categoria Tezaur, ele fiind predate reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al Romaniei din Munchen, iar, marti, au fost depuse in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

Potrivit sursei citate, autoritatile romane urmaresc in continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formeaza obiectul aceleiasi cauze: un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 36 piese, mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.035 piese, un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede, cinci scuturi regale din fier, 11 bratari spiralice din aur si tezaure de denari romani (imitatii dacice).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE