Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Valentin Jucan, membru CNA, îi cere premierului Gabriel Oprea să intervină şi să reformeze TVR

Postat la: 06.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), îi cere premierului interimar Gabriel Oprea intervenţia şi sprijinul pentru reformarea TVR, acuzându-l pe Stelian Tănase, şeful Televiziunii Române, că vrea să înfiinţeze 84 de posturi de conducere în cadrul instituţiei.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar Gabriel Oprea, Valentin Jucan spune că "postul public de televiziune se îndreaptă, cu buna ştiinţă a celor care îl conduc, spre disoluţie". "În calitate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, conform Legii «garant al interesului public», vă solicit, domnule General Gabriel Oprea, intervenţia şi sprijinul în favoarea reformării Societăţii Române de Televiziune - S.R.Tv", spune Valentin Jucan în scrisoarea adresată lui Gabriel Oprea.

Potrivit lui Jucan, Constituţia prevede faptul că "serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome", iar Legea 41 din 1994, în baza căreia funcţionează televiziunea publică, prevede la primul articol faptul că SRTv este "serviciu public autonom, de interes naţional". Acesta este contextul legal în care Valentin Jucan spune că formulează apelul către Gabriel Oprea.

Totodată, Valentin Jucan spune că ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut pe 3 iulie, într-un interviu acordat TVR Cluj, "o declaraţie cel puţin surprinzătoare", referitoare la o eventuală privatizare a TVR. "Ştiţi foarte bine că şi o privatizare în acest sens poate avea ca şi condiţie în caietul de sarcini asigurarea pentru un anumit număr de ore a unui anumit tip de emisie. Deci putem vorbi şi despre acest subiect. Dar se va găsi o soluţie", a spus Teodorovici. Potrivit lui Valentin Jucan, această afirmaţie "fie este formulată în necunoaşterea legii, fie trădează o intenţie a Executivului de a privatiza TVR".

"Privatizarea postului public de televiziune nu are nicio legătură cu respectarea interesului pubic şi cu interesul naţional. Cel mult poate să indice interese de grup. Transferul responsabilităţii reorganizării SRTv către o entitate privată nu rezolvă situaţia, aşa cum puteţi observa şi în cazul similar al postului public de televiziune din Israel care, acum, după o perioadă de administrare privată, face eforturi uriaşe de revenire la mediul de stat", spune Valentin Jucan. Acesta face trimitere şi la o decizie care ar fi fost luată de Comitetului Director al SRTv pe 3 iulie, "prin care se doreşte înfiinţarea a 84 de posturi de conducere, la nivelul central şi la nivelul studiourilor teritoriale ale TVR".

"O astfel de măsură, pe lângă faptul că este contrară angajamentelor luate de TVR în faţa Ministerului Finanţelor, la momentul blocării conturilor, presupune o majorare a cheltuielilor cu salariile de aproximativ 1.728.000 euro, anual. Mai mult, ultima negociere pentru semnarea Contractului colectiv de muncă, din cadrul T.V.R., a eşuat tocmai datorită lipsei fondurilor necesare. Este nevoie de înfiinţarea de posturi cu dedicaţie politică în SRTv? Înfiinţarea de noi posturi de conducere rezolvă situaţia datoriilor istorice şi a crizei încrederii publice în TVR?", se întreabă Valentin Jucan.

Acesta mai spune că, în luna mai 2012, conturile operaţionale ale TVR au fost blocate în totalitate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, datoriile înregistrate de aceasta fiind de 652.011.966 lei (146.539.301 euro). "În luna iunie (2012, n.r.), prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României numărul 33, privind unele măsuri pentru asigurarea furnizării serviciului public de televiziune, s-a stabilit, în sarcina Consiliului de Administraţie al SRTv, obligaţia de a aproba un program de redresare economică", spune Valentin Jucan. Acesta precizează că prin programul de redresare economică, aprobat de Consiliul de Administraţie al SRTv pe 28 august 2012, au fost asumate trei obiective: repoziţionarea politicii editoriale; adaptarea tuturor resurselor; redobândirea echilibrului organizaţional şi financiar.

"Demersurile fostului preşedinte al TVR, domnul Claudiu Săftoiu, şi Memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de ministrul Florin Georgescu şi aprobat de Primul-ministru Victor Ponta, au dus la deblocarea conturilor TVR, sub condiţia respectării angajamentelor luate. Astfel, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, din cadrul ministerului de resort, prin documentul 1037858 din 21.12.2012, emite acordul de principiu privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale S.R.Tv, în sumă totală de 352.470.059 lei", spune Valentin Jucan.

El mai afirmă că în acest cadru de funcţionare, având la bază angajamentele SRTv, actuala conducere a TVR, prin preşedintele-director general Stelian Tănase, "propune măsuri administrative care pun în pericol angajamentele financiare ale postului public, în relaţia cu ANAF, respectiv pune în pericol interesul public prin readucerea TVR într-o posibilă situaţie de blocarea a conturilor, prin urmare, de afectare a conţinutului editorial".

Valentin Jucan mai spune că "datoriile acumulate de TVR şi modul lipsit de profesionalism în care acestea au fost gestionate" au afectat interesul public. El precizează că TVR Info, lansat pe 31 decembrie 2008, canal centrat pe difuzarea de informaţii utilitare şi transmisii "în direct", după modelul canalului "pan - european" de televiziune Euronews, prin Programul de redresare, a fost închis.

De asemenea, prin programul de redresare economică, TVR Cultural a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată începând cu data de 15 septembrie 2012 şi, deşi fostul preşedinte-director General al TVR, Claudiu Săftoiu, a dat asigurări că această televiziune se va redeschide, acest lucru nu s-a mai produs.

Totodată, TVR 3, o televiziune dedicată vieţii comunităţilor regionale, formată din producţii ale studiourilor teritoriale TVR Iaşi, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Timişoara şi TVR Târgu-Mureş, "este direct afectat de modul politizat în care sunt alocate bugetele, dar mai ales din cauza presiunilor politice la care sunt supuse studiourile", mai spune Valentin Jucan. În acest context, Valentin Jucan spune că este nevoie de intervenţia premierului interimar Gabriel Oprea în cazul TVR.

"Consider că este nevoie de intervenţa Dumneavoastră în revenirea la prioritaţi, cu respectarea interesului public, a politicii de conducere a TVR. Situaţia dezastruoasă a postului public de televiziune şi modul în care acesta este administrat, afectează sarcinile speciale pe care le are, iar în contextul geopolitic actual, sunt afectate inclusiv cele legate de siguranţa naţională şi de modul de asigurare a transmisiunilor speciale", concluzionează Jucan. Până la momentul difuzării acestei ştiri, Stelian Tănase nu a putut fi contactat.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE