Gata cu grija zahărului si a glucozelor. S-a inventat fibra care absoarbe din stomac de patru ori mai multe zaharuri si este si sanatoasa!
Postat la: 26.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Problema noastră cu zahărul ar putea fi rezolvată prin contracararea acestuia după ce l-am mâncat, pe măsură ce "bureții" stomacali și enzimele care produc fibre se îndreaptă spre piață. Monch Monch, un amestec de băutură pe bază de fibre vegetale brevetate a fost conceput pentru a se extinde în stomac ca un burete de bucătărie și a absorbi zahărul din alimente, făcându-l indisponibil pentru absorbția timpurie.
Ideea este că, blocat în "burete", o cantitate semnificativă de zahăr va trece pur și simplu prin el. Un gram de produs poate absorbi șase grame de zahăr, conform testelor de laborator efectuate de către BioLumen, compania care a creat acest produs. Sucroza (zahăr de masă), glucoza, fructoza și, într-o măsură mai mică, amidonul simplu pot fi sechestrate. Având în vedere că în pliculeț sunt puțin peste patru grame, am calculat că, dacă funcționează, ar trebui să anuleze în mod plăcut zahărul din dulceața și, în plus, ar trebui să stimuleze intestinul cu fibre. "Cum poți mânca alimente fără să plătești prețul pentru sănătate? Credem că am găsit o soluție", spune Paolo Costa, cofondator și director executiv al companiei.
Bine ați venit în tehnologia incipientă de eliminare a zahărului, care se ocupă de contracararea zahărului nu înainte, ci după ce acesta a fost savurat. Ratele de diabet și obezitate cresc vertiginos, însă înlocuitorii de zahăr, o cale principală de reducere a consumului de zahăr, nu reușesc să se impună. Aceștia pot schimba gustul și textura alimentelor, unii dintre ei prezintă potențiale probleme de siguranță și, la bine și la rău, nu par să stimuleze centrul de recompensă al creierului așa cum o face zahărul.
Tehnologia de eliminare a zahărului oferă perspectiva tentantă de a păstra zahărul, făcându-l în același timp o plăcere mai sănătoasă și mai puțin vinovată. Întreaga industrie alimentară ar putea beneficia de acest tip de tehnologie, spune John Topinka, responsabil cu strategia de cercetare la compania alimentară multinațională Kraft Heinz.
BioLumen, care a fost lansată în 2019, a introdus Monch Monch pe piața din SUA în noiembrie, ca supliment (un spațiu considerat pe scară largă ca fiind insuficient reglementat). Fiecare granule - efectiv propria sa microsponge - este celuloză vegetală (fibră insolubilă), ale cărei colțuri și crăpături au fost impregnate cu hidrogelurile brevetate de companie (fibre solubile) pregătite să absoarbă zahărul. Cu un preț de 150 de dolari (120 de lire sterline) pe lună pentru două pliculețe pe zi, acest produs nu este încă destinat publicului larg. Dar planul pe termen lung al BioLumen este de a o vinde ca ingredient producătorilor de alimente pentru a o încorpora în produsele lor. A primit deja o desemnare "general recunoscută ca fiind sigură" (GRAS ) în SUA, iar compania lucrează în prezent la modul în care ar putea să o facă mai ieftină.
Directorul medical și celălalt cofondator al BioLumen este Robert Lustig, profesor emerit de pediatrie la Universitatea din California, San Francisco, care a făcut multe pentru a crește gradul de conștientizare a pericolelor pe care le prezintă consumul excesiv de zahăr pentru sănătate. El îmi arată date nepublicate de la un mic studiu uman de trei săptămâni care arată o reducere a vârfurilor de zahăr din sânge și a răspunsului la insulină cu produsul, deși spune, de asemenea, că va fi nevoie de un studiu mai mare și mai lung pentru a confirma acest lucru - împreună cu studii de scaun pentru a determina proporția de zahăr care trece efectiv (o parte din buretele încărcat de zahăr va fi inevitabil mestecat în timp ce se deplasează prin intestinul meu). Faptul că pliculețul va anula zahărul din prăjitura mea, BioLumen nu poate spune încă în mod definitiv. "Aceasta ar fi speranța și am încercat să îl concepem în acest fel, dar trebuie să testăm", spune Lustig.
Un burete de zahăr nu este singura abordare. Alții urmăresc o altă cale: transformarea zahărului în fibre în intestin. Este o performanță care depășește capacitatea enzimelor noastre digestive naturale, dar care ar putea fi realizată prin încorporarea în alimente a unor cantități mici de alte enzime atent selecționate (enzimele sunt proteine care catalizează construirea sau descompunerea moleculelor).
Cercetătorii de la Institutul Wyss pentru Inginerie Biologică Inspirată de la Harvard, în colaborare cu Kraft Heinz, au dezvoltat o metodă care ia o enzimă care se găsește în mod natural în plante și care transformă zahărul în fibre (de care plantele au nevoie pentru tulpini) și o încapsulează într-un înveliș special comestibil brevetat.
Învelișul, el însuși alcătuit din fibre, împiedică enzima să fie activă în produsul alimentar în timp ce acesta se află pe raft. Enzima rămâne învelită în stomac, dar, în condițiile mai puțin acide ale intestinului, învelișul se dilată - eliberând enzima pentru a lucra asupra zahărului din alimente. Enzima, un tip de inulosucrază, descompune zahărul în componentele sale mai simple - glucoză și fructoză - și leagă fructoza între ele pentru a produce inulină, o fibră solubilă care nu este digerabilă sau absorbită de organism, dar care aduce beneficii microbiomului intestinal.
Enzima nu se ocupă în mod substanțial de glucoză - care este în mare parte încă disponibilă pentru a fi absorbită de organism. Dar, spune Samuel Inverso, directorul de dezvoltare a afacerilor de la Wyss, frumusețea acoperirii constă în faptul că o enzimă care transformă glucoza în fibre ar putea fi, de asemenea, încapsulată.
În prezent, Wyss acordă o licență pentru această tehnologie unui start-up care intenționează să o testeze în continuare și să o treacă prin procesul de reglementare pentru ingredientele alimentare, în speranța că va putea începe să fie încorporată de producătorii din SUA în 2026.
De asemenea, alături de Wyss în urmărirea unei căi enzimatice se află și startup-ul britanic Zya, care s-a rebranduit de la Inulox în această lună. Aceasta are un produs brevetat pe care îl numește Convero, care este o versiune îmbunătățită a unei alte inulosucrase naturale, diferită de cea a Wyss. Zya a descoperit că substanța este deosebit de bună la transformarea zahărului în fibre în intestin (este produsă cu ajutorul unui microorganism modificat genetic). Uscată, aceasta rămâne inactivă în alimentele de pe raft, astfel încât nu este necesară nicio acoperire.
Modelele simulate de intestin sugerează că aceasta transformă aproximativ 30% din zahăr în fibre, spune Josh Sauer, cofondator și director executiv al Zya. Din nou, fructoza este fructoza pe care enzima o vizează cu adevărat pentru a fi transformată în inulină. Este o transformare care, dacă este valabilă pentru oameni, ar fi suficientă pentru a avea un impact semnificativ și pentru a permite industriei alimentare să facă o nouă afirmație, spune Sauer. Rezultatele inițiale ale unui test preliminar al enzimei naturale la porci (aceștia nu au fost răniți) par promițătoare. Sunt planificate mai multe studii pe porci cu versiunea îmbunătățită, împreună cu studii pe oameni.
Ca și în cazul enzimei Wyss, este necesară doar o cantitate mică, ceea ce ar face ca aceasta să fie ușor de încorporat în produsele alimentare existente fără o reformulare majoră. Aceasta va adăuga o primă de cost - dar nu va fi prea mare, spune Sauer. Zya speră, de asemenea, să obțină aprobarea de reglementare din SUA ca ingredient alimentar la timp pentru comercializarea din 2026. De asemenea, va urmări obținerea aprobării în Europa și în Regatul Unit.
Sauer subliniază că firma nu încearcă să facă afirmații privind sănătatea; mai degrabă, încearcă să fundamenteze o afirmație funcțională conform căreia produsul său va transforma zahărul, despre care știm că ar trebui să reducem în alimentația noastră, în fibre, despre care știm că ar trebui să le creștem. "Vă puteți bucura de zahăr știind că acesta va fi digerat într-un mod mai bun", spune el.
În timp ce aceste noi inițiative ar putea ajuta la reducerea impactului zahărului odată ce intră în organism, sunt necesare studii suplimentare, spune Graham MacGregor, președinte al organizației caritabile Action on Sugar și profesor la Institutul Wolfson pentru sănătatea populației de la Universitatea Queen Mary din Londra. "[Aceasta include] studii clinice evaluate cu atenție, care să examineze atât siguranța, cât și beneficiile potențiale ale acestor produse", spune el.
Cu toate acestea, va ajuta acest tip de tehnologie la rezolvarea problemei zahărului sau va sfârși prin a fi un permis de a mânca prost?
Tim Spector, profesor la King's College din Londra, care studiază microbiomul intestinal și este co-fondator al companiei de nutriție personală Zoe, se teme de acest lucru. "Aceste produse de eliminare a zahărului, dacă funcționează, sunt susceptibile să încurajeze oamenii să continue să mănânce alimente în mare parte nefolositoare", spune el. El adaugă că - de la niveluri ridicate de grăsimi la emulgatori - există, de asemenea, o mulțime de alte moduri, dincolo de zahăr, în care alimentele noastre pot fi dăunătoare și care rămân neabordate de această tehnologie. "Concentrarea asupra consumului de alimente integrale și reducerea aportului nostru de produse ultraprocesate ar trebui să fie prioritatea tuturor", spune el.
Susținătorii tehnologiei de eliminare a zahărului contraatacă prin pragmatism. Realitatea este că este greu să renunți la zahăr, iar bunătățile dulci nu vor dispărea prea curând. "Avem nevoie de toate instrumentele pe care le putem obține", spune Lustig.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
"Un spectacol!" Ambasada Rusiei, despre acuzațiile României privind încălcarea spațiului ei aerian
Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, unde i-a ...
-
Flynn: SUA au pierdut conflictul din Ucraina
Fostul consilier pentru securitate naționala din primul mandat al președintelui Donald Trump, general-lt. in retragere M ...
-
Profitând de ceața deasă și absența dronelor aeriene, o coloană de tancuri rusească a atacat. Ceva robotizat la fel de periculos îi aștepta însă dincolo
Profitand de ceața densa de iarna din weekend, care facea imposibila folosirea eficienta a dronelor aeriene, o coloana m ...
-
FMI vrea să pună bomboana pe coliva economiei românești. Ne impune sa instituim impozitul progresiv pe venituri
Ciprian Pandea, secretarul Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților, a respins luni propunerile FMI de introduce ...
-
TikTok a sesizat autoritățile că un cuplu din Galați și-a violat bebelușul de trei luni și fetița de 1 an și 7 luni și au încercat să le transmită live. Au fost arestați preventiv 30 de zile
TikTok a sesizat autoritațile dupa ce un cuplu din Galați și-a violat bebelușul de trei luni și fetița de 1 an și 7 luni ...
-
Cât vom trăi la mijlocul acestui secol după ce s-a calculat speranta de viata a românilor pana in 2050
Nivelul speranței de viața la naștere oglindește masura in care un locuitor al unei țari are un nivel de trai ridicat, a ...
-
Sorin Ovidiu Vântu: Simion e bou sinistru! Acuzații fără precedent la adresa liderului AUR
Sorin Ovidiu Vantu a oferit, zilele trecute, un interviu lui Dan Diaconescu. Controversatul milionar s-a transformat int ...
-
Fatete dentare din zirconiu sau ceramica pentru un aspect natural?
Fațetele dentare se aplica pe partea vizibila a dinților pentru a imbunatați aspectul estetic al acestora. Seamana cu ni ...
-
O zonă tot mai slabă a câmpului magnetic al Pământului amenință funcționarea sateliților. Anomalia Atlanticului de Sud s-a extins considerabil
Oamenii de știința avertizeaza ca o zona slabita a campului magnetic al Pamantului, aflata deasupra Atlanticului de Sud, ...
-
Lumea formează „state digitale" bazate pe inteligență artificială - proiect avansat al companiilor Big Tech
În mai 2025, OpenAI a prezentat oficial OpenAI for Countries, o noua inițiativa globala menita sa sprijine guverne ...
-
Minoră de 13 ani, agresată sexual și tâlhărită în liftul unui bloc din București - Bărbatul a blocat ascensorul între etaje
O fata in varsta de 13 ani a fost agresata sexual și talharita in liftul blocului in care locuiește, situat in Sectorul ...
-
Mancatul optim pentru prelungirea duratei de viata umana este asemeni alimentarii bateriilor de smartphone: intre 20-80%!
Hara hachi bu este un stil de viața din Japonia și iși are originea in tradiția chineza antica ce se inspira de la Confu ...
-
Comisia Europeană ia în considerare introducerea de taxe pentru alimentele procesate nesănătoase. Producătorii ar fi motivaţi să-şi facă produsele mai sănătoase
Comisia Europeana ia in considerare propunerea unei taxe pentru alimentele ultra-procesate cu continuturi ridicate de gr ...
-
Pensionarii speciali ar putea rămâne fără locuințe de serviciu. Cei din Justiție plătesc chirie de cel mult 200 de lei
Pensionarii speciali din ministerele Apararii, de Interne și Justiției risca sa ramana fara locuințe de serviciu pentru ...
-
Mâncarea de post duce la creșterea glicemiei, rezistenta la insulina și sindrom metabolic. Românii fac greseli alimentare care ii imbolnavesc in loc sa-i vindece!
În perioada postului, daca dorim sa ne mentinem o buna stare de sanatate, trebuie sa avem o alimentatie variata si ...
-
Warren Buffet, mișcare interesantă pe piața investițiilor: vinde acțiuni la Apple și mută capitalul spre o altă companie mare. Ce semnal transmite
Berkshire Hathaway a anuntat o participatie de 4,3 miliarde de dolari in Alphabet, compania-mama a Google, si a continua ...
-
Oamenii de știință sunt aproape de o descoperire cu adevărat revoluționară: semnale ce indică o posibilă a cincea forță a naturii
Într -un domeniu al fizicii atomice, unde precizia și predictibilitatea par a fi la ele acasa, oamenii de știința ...
-
Cine se presupune că va fi succesorul lui Tim Cook. Apple grăbește pregătirile pentru tranziţia conducerii companiei
Apple isi intensifica pregatirile pentru tranzitia conducerii companiei, pe masura ce compania se pregateste ca Tim Cook ...
-
Ucraina anunță că a lovit celebra cale ferată Trans-Siberiană a Rusiei, pe unde este aprovizionată Coreea de Nord cu muniție
Ucraina a anunțat ca a efectuat un atac asupra transportului feroviar militar al Rusiei, vizand celebra cale ferata Tran ...
-
Un om de știință a reușit să transforme imaginile mentale ale oamenilor în text prin folosirea unei tehnici de „subtitrare a gândurilor"
Un om de știința din Japonia a dezvoltat o tehnica care utilizeaza scanari cerebrale și inteligența artificiala pentru a ...
-
Se apropie ziua în care vom vorbi cu animalele noastre de companie. Cum descifrează știința limbajul necuvântătoarelor
Oamenii de știința sunt pe punctul de a descifra limbajul animalelor. Iata cum inteligența artificiala i-ar putea ajuta ...
-
Înaintarea în vârstă reduce riscul de cancer? Noi cercetări răstoarnă teoriile actuale
Un nou studiu deschide o perspectiva neasteptata asupra legaturii dintre imbatranire si cancer. Cercetatorii de la Unive ...
-
China devine centrul global al roboților umanoizi. Asiaticii produc cu o viteză incredibilă, depășind companiile americane din domeniu
Compania specializata in construcția de roboți umanoizi UBTech Robotics, cu sediul in Shenzhen, a livrat sute de astfel ...
-
"Regele asfaltului", o nouă condamnare. Pedeapsa lui Nelu Iordache ajunge la 18 ani de închisoare
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat vineri de Tribunalul București intr-un nou dosar, in care este acuzat ca ...
-
Comisia Europeană a formulat o poziție în ce privește prescripția penală. Solicitare adresată Curții de Justiție a UE în privința instanțelor din România
Comisia Europeana cere Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) sa confirme, fara echivoc, ca instanțele din Romania ...
-
Virusul viu al gripei aviare rămâne în brânza făcută din lapte de la vaci infectate. Care este riscul pentru oameni
Oamenii de știința de la Universitatea Cornell au descoperit ca virusul viu H5N1 poate ramane infecțios in anumite branz ...
-
Pilot în transă halucinogenă: a încercat să oprească motoarele avionului crezând că este deja mort
În 2023, un pilot Alaska Airlines aflat in timpul liber a fost acuzat de 83 de capete de tentativa de omor dupa ce ...
-
O piramidă uitată de la Giza pare că dezvăluie ceva extrem de important. Primele analize arheologice au depășit orice așteptare
Piramida lui Menkaure, mai puțin celebra, a inceput sa-și dezvaluie secretele, scoțand la iveala doua cavitați misterioa ...
-
Papa Leon nu va mai face anunțul legat de data comună a Paștelui cu ortodocșii, așa cum ar fi vrut papa Francisc
Papa Leon al XIV-lea nu va mai face anunțul mult așteptat privind stabilirea unei date comune a Paștelui intre Biserica ...
-
Oamenii de știință au creat un ochi artificial cu o vedere mai bună decât cea a oamenilor
Domeniul roboticii moi creeaza roboți din materiale precum elastic, cauciuc siliconic sau geluri, cu scopul de a lucra i ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu