Cercetare inedită: cum diferă beneficiile cafelei pentru sănătate în funcție de țara în care trăiești
Postat la: 22.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un nou studiu, publicat în jurnalul Neuropsychopharmacology, cercetătorii de la Schulich School of Medicine & Dentistry de la Western University din Ontario și de la University of California San Diego au analizat volume mari de date genetice, precum și consumul de cafea autodeclarat, pentru a determina dacă există vreo relație clară între ADN și consumul de cafea.
"Am folosit aceste date pentru a identifica regiunile din genom asociate cu faptul că cineva este mai mult sau mai puțin probabil să consume cafea", a declarat Hayley Thorpe, cercetătorul principal al studiului și cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Anatomie și Biologie Celulară de la Schulich Medicine & Dentistry. "Și apoi să identificăm genele și biologia care ar putea sta la baza consumului de cafea".
Analiza finală a inclus date de la UK Biobank, precum și date din Statele Unite de la compania de diagnosticare ADN 23andMe. După ce au efectuat analiza, cercetătorii au descoperit legături clare între anumite variante genetice și consumul de cafea. Însă multe dintre aceste variante genetice au fost asociate, de asemenea, cu un risc crescut de obezitate și de abuz de substanțe.
"În ciuda dovezilor fenotipice anterioare că aportul de cafea conferă beneficii pentru sănătate, am găsit asociații genetice mai ales cu rezultate adverse în rândul populației din SUA și Marea Britanie, în special cu consumul de substanțe și trăsăturile legate de obezitate", au scris cercetătorii.
Cofeina este cea mai consumată substanță psihoactivă la nivel mondial, astfel încât corelația dintre genele legate de consumul de cafea și cele legate de abuzul de substanțe nu este, probabil, surprinzătoare. Cercetătorii afirmă că că utilizarea unei substanțe poate crește riscul de a folosi alte noi substanțe și că există factori genetici comuni care influențează acest consum. Lucru ce pare să fie valabil și pentru cafea.
Făcând un zoom mai atent, datele din SUA au arătat o legătură între diverse afecțiuni psihiatrice - cum ar fi anxietatea, tulburarea bipolară și depresia - și variantele genetice asociate cu un consum mai mare de cafea. Cu toate acestea, în cazul datelor din Marea Britanie s-a observat opusul. "Nu este ceea ce ne așteptam", a spus Thorpe. "Motivul pentru care vedem aceste divergențe ar putea fi din mai multe motive, cum ar fi un compromis între consumul de ceai și cafea care diferă între persoanele din SUA și cele din Marea Britanie."
Desigur, aceste constatări sunt pur asociative și s-au bazat în mare măsură pe date auto-raportate. Cu toate acestea, studiul oferă o perspectivă interesantă asupra relațiilor dintre ADN-ul nostru și comportament și sugerează o legătură potențială între ADN-ul nostru și consumul de cafea, subliniind totodată modul în care analiza genetică în diferite populații poate surprinde diferențele culturale în relația dintre genetică și comportament.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
Un caz uriaș de corupție a fost descoperit în Hmelnytskyi, vestul Ucrainei. Autoritățile l-au reținut pe șeful Centrului Medical Regional Hmelnytskyi din cauza acuzațiilor că a acceptat sume uriașe de bani pentru a oferi scutiri medicale bărbaților ucraineni pentru a evita înrolarea.
-
Hackerii chinezi au intrat în sistemele de interceptări telefonice ale instanțelor din SUA
Hackerii chinezi au accesat rețelele furnizorilor de servicii din SUA și au obținut informații prin sistemele utilizate de guvernul SUA pentru interceptări telefonice autorizate de instanță, a raportat Wall Street Journal (WSJ), citând surse bine informate.
-
Supraveghere în masă cu ajutorul AI utilizat în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris va deveni permanent
Potrivit mass mediei franceze, sistemul de supraveghere în masă alimentat de inteligența artificială, instituit pentru a proteja Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 urmează să devină o parte permanentă a infrastructurii de securitate a Franței.
-
Problema gravă cu „orașul de 15 minute" în Capitală. Cât stau bucureștenii în trafic din lipsa utilităților în jurul casei
Dezvoltarea imobiliară accelerată din București nu a fost însoțită de o creștere corespunzătoare a infrastructurii publice, afectând calitatea vieții locuitorilor. În ultimii patru ani, numărul de locuințe noi a crescut semnificativ, dar nu s-au construit spitale sau școli noi, iar transportul public și infrastructura rutieră au rămas neschimbate.
-
Cine sunt cercetătorii care au luat Premiul Nobel pentru Medicină. Au descoperit principiul care stă la baza activității genelor
Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2024 a fost câştigat de cercetătorii americani Victor Ambros şi Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului şi a rolului său în reglarea genelor post-transcripţionale, conform comunicatului Comitetului Nobel de luni, 7 octombrie, de la Stockholm.
-
Proiectul Salariului Minim European intră în linie dreaptă pentru viitorul Venit Minim Garantat preconizat de Forumul Economic Mondial
Proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european) intră, luni, în dezbatere la Senat cu câteva modificări față de forma inițială, adoptate în comisiile de specialitate.
-
Evadare ca în filme a celor doi spărgători de bancomate din Arad: Soția unuia dintre ei a regizat totul
Evadare ca în filme a celor doi spărgători de bancomate din Arad, care au reușit, în urmă cu câteva zile, să fugă chiar de sub nasul polițiștilor, în timp ce se aflau sub escortă. Momentul evadării a fost surprins pe camerele de supraveghere.
-
A luat foc internetul: Copilul are și din genele celor cu care s-a culcat mama înainte - explicația Lidiei Fecioru
Lidia Fecioru a vorbit despre gene și concepție, iar declarațiile pe care le-a făcut au devenit virale pe internet. Mai multe vedete au reacționat dur la vorbele parapsihologului. Ea a spus că un copil poate prelua și din genele foștilor parteneri ale mamei sale, nu doar de la tată.
-
Primul Brain Scan al momentului morții arată care ar putea fi ultimele noastre gânduri
De ani de zile, expresia „viața mi-a trecut prin fața ochilor" a fost asociată cu experiențele apropiate de moarte. Acum, este posibil ca știința să fi ajuns din urmă această idee.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Nutriționist de la Harvard: Alimentul ultraprocesat nr. 1 care duce la căderi de energie, ceață mentală și iritabilitate. Iată ce trebuie mâncat în schimb
- 2.Lumea ştiinţifică este bulversată: o bucată de cărbune găsită în Rusia conține ceva ce nu poate fi explicat
- 3.Spaniolii au învățat "metoda românească" de a face plinul la mașină: Este cel mai eficient
- 4.Val de demisii la Kanal D. Prezentatoarea meteo a explicat motivul: "M-a făcut să pun pe hold"
- 5.Pisica Transilvană: Prima rasă de pisici românească a fost recunoscută la nivel mondial
- 6.Mister elucidat: Cum e posibil sa apară o sacoșă cu sigla Carrefour într-un film comunist din 1982
- 7.Adrian Năstase a avut cel mai mare deranj din cariera sa: "Când s-a spus că sunt homosexual"
- 8.FOTO Premieră în România: O profesoară universitară a obținut schimbarea de sex în instanță; din Florina a devenit Flo
- 9.Tudor Chirilă, scandal în plină stradă: I-a fost smuls telefonul din mână
- 10.O polițistă și-a riscat viața pentru a salva un șofer bolnav pe autostradă. S-a urcat în mașina acestuia prin geamul portierei VIDEO
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu