Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Bătălia pentru controlul românilor: Orange, Vodafone, eMAG se luptă pentru Cloud-ul guvernamental de 120 de milioane de euro

Postat la: 28.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat primirea a șapte oferte pentru furnizarea de soluții și produse IT&C vitale pentru înființarea centrelor de date care stau la baza viitoarei platforme guvernamentale de cloud. Acest proiect, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNDR), vizează revoluționarea infrastructurii digitale a României.

Bugetul alocat pentru acest proces de achiziție se ridică la 576,29 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 120 de milioane de euro), care se întinde pe o perioadă de 24 de luni. Printre concurenții notabili se numără Orange România, liderul pieței de telecomunicații, Dante International, entitatea din spatele eMAG, cel mai mare retailer online din țară, și un joint venture în care sunt implicate Metaminds și Trencadis Corp. Printre ceilalți ofertanți se numără Sekom Iletisim Sistemleri Sanayi din Turcia, Soitron din Republica Cehă, Vodafone România, Kontron Services România, Taikun Cloud, Trend Import Export, Dataware Consulting, Dendrio Solutions, Arctic Stream și Data Core Systems.

Colaborând cu Autoritatea Română pentru Digitizare (ADR) și Serviciul Român de Informații (SRI), STS este puternic implicat în implementarea investiției guvernamentale în infrastructura cloud finanțată de PNRR, componenta C7, Transformare Digitală. Acest demers, cunoscut sub numele de Platforma Cloud Guvernamental, cuprinde o componentă de Cloud Privat denumită Cloud Privat Guvernamental.

„Pentru implementarea Componentei Interne a CPG, prin prezenta documentație se urmărește achiziția de către STS de produse și soluții TIC (echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluție Cloud IaaS, soluție Cloud PaaS, soluții de administrare și dezvoltare ), inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, testare, operaționalizare, integrare la nivel de servicii și instruire, pentru cele două centre de date principale și cele două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design. Rezultatul final al achiziției, care va fi recepționat, îl constituie furnizarea unei infrastructuri hardware și software moderne, scalabile, redundante, fiabile și performante, capabilă să furnizeze servicii cloud de tip IaaS și PaaS către instituțiile și autoritățile centrale ale statului român", se arată în caietul de sarcini al licitației.

Cloud-ul Guvernamental al României este o inițiativă care vizează modernizarea infrastructurii IT a instituțiilor publice, îmbunătățirea eficienței serviciilor publice și asigurarea unui nivel mai înalt de securitate pentru datele gestionate de stat. Deși nu am detalii specifice actualizate până în aprilie 2023, conceptul unui cloud guvernamental include, în general, următoarele componente cheie:

 • Migrarea serviciilor și datelor instituțiilor publice într-un cloud centralizat, se urmărește standardizarea tehnologiilor și proceselor, ceea ce poate duce la reducerea costurilor și la o mai bună gestionare a resurselor IT.
 • Un cloud guvernamental este proiectat cu un nivel înalt de securitate, pentru a proteja datele sensibile ale cetățenilor și ale instituțiilor de eventuale atacuri cibernetice. De asemenea, acesta ar trebui să asigure conformitatea cu reglementările locale și internaționale privind protecția datelor.
 • Cloud-ul oferă instituțiilor publice posibilitatea de a scala resursele în funcție de cerere, fără a fi necesară investiția în hardware suplimentar. Aceasta poate îmbunătăți eficiența operativă și poate facilita implementarea rapidă a noilor servicii publice digitale.
 • Platforma cloud ar trebui să faciliteze accesul facil și sigur la aplicații și date pentru angajații guvernamentali, indiferent de locația lor. Acest lucru poate îmbunătăți colaborarea între diferite agenții și departamente, contribuind la o mai bună coordonare a proiectelor și serviciilor publice.
 • Implementarea unui cloud guvernamental poate accelera transformarea digitală a administrației publice, permițând adoptarea mai rapidă a tehnologiilor emergente (cum ar fi AI, analiza datelor mari, IoT) pentru a îmbunătăți serviciile publice.

Controversele legate de proiectul cloudului guvernamental al României includ critici din partea industriei IT și a reprezentanților statului. Principalii factori de controversă includ:

 • Industria IT a exprimat îngrijorări legate de modul în care proiectul este planificat și implementat. Există temeri legate de impactul asupra concurenței și eficienței, precum și asupra securității datelor.
 • Există preocupări legate de securitatea și confidențialitatea datelor în cadrul cloudului guvernamental, mai ales când vine vorba de centralizarea datelor sensibile ale cetățenilor.
 • Controversa include și rolul pe care Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) îl vor avea în gestionarea și mentenanța cloudului guvernamental. Există îngrijorări legate de posibilitatea unui "monopol de stat" în digitalizare, din cauza implicării acestor servicii.
 • Criticii proiectului au subliniat, de asemenea, lipsa de transparență și consultare cu industria IT și cu societatea civilă în procesul de planificare și implementare a cloudului guvernamental.
 • Finanțarea proiectului, cu o alocare substanțială de fonduri din partea Uniunii Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a ridicat întrebări despre gestionarea eficientă a resurselor și despre justificarea costurilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE