Banii ies din țară pe ușa din dos: românii cheltuiesc tot mai mult pentru bunăstarea altora
Postat la: 09.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Creșterea pensiilor, a salariului minim și reducerea inflației au determinat creșterea cererii, care a fost acoperită, în principal, din importuri, arată cercetătorii UBB. Aceștia explică ce trebuie să facă Guvernul pentru ca banii cheltuiți de români să ajungă în conturile companiilor românești.
Economia românească trece printr-o perioadă paradoxală: cu toate că în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o creștere a cererii interne - stimulată în principal de creșterea reală a veniturilor populației (inclusiv majorarea pensiilor de la începutul acestui an, respectiv creșterea salariului minim pe economie în ultimul trimestru al anului 2023), precum și de reducerea treptată a inflației - acest lucru nu este valorificat de companiile din țară. Românii au cheltuit mai mult, dar banii nu au ajuns în la companiile românești.
„Datele statistice sugerează că firmele nu reușesc să valorifice pe deplin creșterea cererii prin extinderea ofertei lor pe piața locală. Acest fenomen este reflectat și de contribuția negativă a componentei exporturilor nete la PIB-ul României în primele două trimestre ale anului" - arată sursa citată. Levente Szász, prorector al UBB Cluj-Napoca, coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor, explică pentru „Adevărul" soluțiile pe termen scurt și lung pentru ca cererea determinată de creșterea veniturilor populație să ajungă în economia românească.
„Pentru a identifica soluțiile la situația economică actuală, trebuie mai întâi să analizăm cronologic modul în care s-a ajuns aici", a susținut economistul. În primul rând, spune Szasz, deciziile guvernamentale din ultima perioadă, în special cele legate de majorarea salariului minim și a pensiilor, au condus automat la o creștere aproape instantanee a cererii interne.
„Această creștere a cererii este însă un fenomen de scurtă durată, în timp ce companiile în general își bazează deciziile de extindere a capacității de producție pe așteptările lor pe termen lung. În contextul economic actual din România, aceste așteptări sunt destul de pesimiste", susține coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor.
El explică motivele acestor previziuni pesimiste ale managerilor companiilor: „Deficitul bugetar major al României (deficit ce în fiecare an din ultimii 5 ani a depășit cu mult pragul de 3% din PIB impus de Comisia Europeană, iar până la finalul acestui an estimăm că poate depăși 7,5%)".
În acest context, spune economistul, companiile anticipează efectul negativ al măsurilor fiscale iminente necesare pentru corectarea acestui deficit. „Astfel, majoritatea acestor companii amână deciziile de investiții și de extindere a capacității, pregătindu-se pentru un context economic mai dificil", concluzionează el.
Desigur, există excepții - companii și industrii care au realizat investiții semnificative chiar și în această perioadă, însă acestea nu schimbă tendința generală. „Prin urmare, având în vedere inclusiv spațiul de manevră limitat al Guvernului din cauza deficitului bugetului de stat, soluțiile pe termen scurt sunt extrem de limitate", a concluzionat economistul.
„În primul rând, guvernul ar trebui să investească în domenii precum digitalizarea, inovarea, educația, infrastructura etc, care pot contribui la creșterea productivității companiilor din țară, respectiv pot atrage investiții noi, contribuind astfel la creșterea competitivității industriilor autohtone pe termen lung", arată economistul.
„Gradul de accesare a acestor fonduri este însă unul foarte scăzut în România, o temă intens dezbătută și în această perioadă electorală. Este esențial ca România să maximizeze accesarea acestor fonduri, deoarece utilizarea lor inteligentă pentru investiții poate stimula semnificativ productivitatea mediului de afaceri", susține Szasz.
Un raport semnat de președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, scoate în evidență că absorbția de fonduri europene la jumătatea perioadei bugetare 2021-2027 e zero și, potrivit datelor, România nu a atras aproape niciun euro din fondurile de coeziune și structurale care i-au fost alocate. De asemenea, sunt probleme mari cu fondurile din PNRR.
Revenind la solușii, Szasz a susținut: „În al treilea rând, deși poate părea o idee naivă în această perioadă electorală, predictibilitatea politicilor publice și fiscale reprezintă un factor determinant pentru încurajarea investițiilor. Pe scurt, predictibilitatea măsurilor, chiar dacă acestea vor pune o povară suplimentară pe mediul de afaceri, este mai utilă pentru companii decât imprevizibilitatea privind o situație economică dificilă în viitorul apropiat".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
- 7.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 8.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu