Cine sunt "Cei 7 Magnifici" care sunt mai puternici decât orice țară din lume și au o influență uriașă
Postat la: 20.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cele mai mari companii din sectorul tehnologic din lume, supranumite "Cei şapte magnifici", deţin o putere financiară mai mare decât aproape oricare altă ţară majoră din lume, potrivit noilor cercetări ale Deutsche Bank.
Creşterea fulgerătoare a profiturilor şi a capitalizărilor de piaţă ale marilor companii de tehnologie din SUA, "Cei Şapte magnifici", respectiv Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla, este mai mare decât ale tuturor companiilor listate în aproape toate ţările G20, a spus banca într-o notă de cercetare.
Dintre ţările G20, cu excepţia SUA, doar China şi Japonia (şi cea din urmă, la limită) au profituri mai mari atunci când este vorba despre companiile lor listate combinate.
Analiştii Deutsche Bank au subliniat că doar capitalizarea bursieră combinată a Magnificent 7 ar face din aceasta a doua cea mai mare bursă de valori din lume, dublă faţă de cea a Japoniei, aflată pe locul patru.
Microsoft şi Apple, în mod individual, au valori de piaţă similare cu cea a tuturor companiilor listate combinate din Franţa, Arabia Saudită şi Regatul Unit, au adăugat ei.
Cu toate acestea, acest nivel de concentrare i-a determinat pe unii analişti să-şi exprime îngrijorarea cu privire la riscurile aferente pe piaţa de valori din SUA şi cea globală.
Jim Reid, şeful departamentului de economie globală şi cercetare tematică al Deutsche Bank, a avertizat într-o notă ulterioară, săptămâna trecută, că bursa americană "rivalează cu situaţia anilor 2000 şi 1929 în ceea ce priveşte faptul că este cea mai concentrată din istorie".
Deutsche a analizat traiectoriile tuturor celor 36 de companii care s-au aflat în topul celor mai valoroase cinci companii din indicele S&P 500 de la mijlocul anilor 1960.
Reid a remarcat că, în timp ce marile companii au avut tendinţa de a ieşi în cele din urmă din primele cinci, pe măsură ce tendinţele investiţionale şi perspectivele de profit au evoluat, 20 din cele 36 care au populat această categorie superioară sunt încă în top 50 astăzi.
"Din Mag 7 din topul actual, Microsoft a fost acolo permanent, cu excepţia a 4 luni, din 1997. Apple este prezentă din decembrie 2009, Alphabet permanent, cu excepţia a două luni din august 2012, şi Amazon din ianuarie 2017. Cel mai nou participant este Nvidia, din primul semestru ale anului trecut", a spus el.
Tesla a avut o perioadă de 13 luni în topul celor mai valoroase cinci companii în 2021/22, dar acum este pe locul 10, preţul acţiunilor scăzând cu aproximativ 20% de la începutul anului 2024.
În schimb, acţiunile Nvidia au continuat să crească, cu aproape 47% de la începutul anului.
"Aşadar, la margine, Mag 7 au o oarecare volatilitate în jurul poziţiei membrilor săi şi puteţi pune la îndoială evaluările lor generale, dar nucleul grupului sunt cele mai mari şi mai de succes companii din SUA şi, odată cu ea, din lume, pentru mulţi ani acum", a adăugat Reid.
În ciuda unei perspective economice globale slabe la începutul anului 2023, randamentele bursiere de pe Wall Street au fost impresionante, dar puternic concentrate în rândul celor Şapte Magnifici, care au beneficiat puternic de atractivitate AI şi de aşteptările privind reducerea ratelor.
Într-o notă de cercetare săptămâna trecută, firma de administrare a activelor Evelyn Partners a subliniat că Cei şapte magnifici au returnat o valoare incredibilă de 107% în 2023, depăşind cu mult indicele mai larg MSCI USA, care a oferit investitorilor o creştere de 27%, încă sănătoasă, dar relativ mică.
Daniel Casali, strateg şef de investiţii la Evelyn Partners, a sugerat că apar semne că oportunităţile în acţiunile americane s-ar putea extinde dincolo de cele 7 companii cu megacapitalizări, anul acesta, din două motive, dintre care primul este rezistenţa economiei americane.
"În ciuda creşterii ratelor dobânzilor, vânzările şi câştigurile companiilor au fost rezistente. Acest lucru poate fi atribuit faptului că întreprinderile sunt mai disciplinate în gestionarea costurilor şi că gospodăriile au un nivel mai ridicat de economii acumulate în timpul pandemiei. În plus, piaţa muncii din SUA este sănătoasă, cu aproape trei milioane de locuri de muncă adăugate în 2023", a spus Casali.
Al doilea factor este îmbunătăţirea marjelor, despre care Casali a spus că indică faptul că companiile au crescut cu pricepere preţurile şi au transmis impactul inflaţiei mai mari asupra clienţilor.
"Deşi salariile au crescut, ele nu au ţinut pasul cu aceste creşteri ale preţurilor, ceea ce a dus la o scădere a costurilor angajării ca proporţie din preţul bunurilor şi serviciilor", a spus Casali.
"Factorii, inclusiv aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi progresele tehnologice, au permis o ofertă crescută de forţă de muncă şi acces la pieţele muncii de peste mări. Acest lucru a contribuit la îmbunătăţirea marjelor de profit, susţinând creşterea câştigurilor. Vedem că această tendinţă continuă", a arătat acesta.
Când piaţa este atât de puternic ponderată către un număr mic de acţiuni şi o anumită temă - în special AI - există riscul de a pierde oportunităţi de investiţii, a spus Casali.
Multe dintre celelalte 493 de acţiunidin indicele S&P 500 au avut dificultăţi luptat în ultimul an, dar el a sugerat că unele ar putea începe să participe la creştere dacă cei doi factori menţionaţi mai sus continuă să alimenteze economia.
"Având în vedere performanţa stelară a acţiunilor conduse de AI în 2023 şi începutul acestui an, investitorii s-ar putea simţi înclinaţi să le susţină în continuare. Dar, dacă creştereal începe să se extindă, investitorii ar putea rata alte oportunităţi dincolo de acţiunile Celor şapte magnifici", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Horațiu Potra este liber. Tribunalul Prahova a admis contestaţia liderului mercenarilor la controlul judiciar. Decizia este definitivă
Liderul mercenarilor, Horațiu Potra, este liber. Tribunalul Prahova a admis, vineri după amiază, 13 decembrie, contestaţia înaintată de acesta la măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îl priveşte prin decizie a Judecătoriei Ploieşti. Instanţa a respins contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care solicitase arestarea preventivă a acestuia.
-
Panică în SUA, după ce mai multe drone misterioase au apărut pe cer
O apariție misterioasă de drone în statul New Jersey a generat cereri pentru declararea unei „stări de urgență" și a atras atenția publicului și a autorităților. Oficialii sugerează posibilitatea ca acestea să provină de la o „navă-mamă" iraniană aflată în largul coastei de est.
-
Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
Președintele Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Un articol din 2003 arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului.
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ar fi trebuit să trimită Parchetului documentele care arată că alegerile prezidențiale au fost viciate înainte ca acestea să fie declasificate.
-
S-au descoperit legături cu iz penal între Donald Trump și o platformă care finanțează Hamas sau Hezbollah
Un nou proiect crypto, World Liberty Financial Inc., fondat de preşedintele ales al SUA Donald Trump şi miliardarul Steve Witkoff, a atras controverse după ce a anunţat o colaborare cu platforma crypto Tron, despre care autorităţi şi experţi financiari afirmă că ar fi fost folosită de grupări criminale şi organizaţii militante precum Hamas şi Hezbollah.
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la aeroport, a anunţat un oficial american, relatează AFP.
-
Stenogramă din dosarul Potra - Călin Georgescu, întâlnire cu liderul mercenarilor și discuție cu Frăția Ortodoxă: "Viața sau țara!"
Horațiu Potra, rezervist al Legiunii Străine Franceze, a fost plasat sub control judiciar de Judecătoria Ploiești, decizia fiind motivată de participarea acestuia la întâlniri clandestine și conexiunile sale cu persoane controversate.
-
Modelul Hannah e grotesc: Cum ar putea arăta oamenii în 2050
Un model digital grotesc, denumit „Hannah", arată efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra organismului uman. Creat de cercetători britanici, Hannah reprezintă o femeie de 45 de ani în anul 2050, care suferă de diverse probleme de sănătate cauzate de un regim de somn insuficient, sub șase ore pe noapte, relatează Daily Mail.
-
Nebunie pe piețe: anunțul lui Trump a făcut ca Bitcoin să sară de 100.000 de dolari
Criptomoneda bitcoin, susţinută încă de "efectul Trump", a depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari joi. În jurul orei 3.36, ora Parisului, cea mai mare criptomonedă după capitalizare se tranzacţiona la 100.102 dolari.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
- 6.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 7.Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
- 8.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 9.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu