Cum pune KazMunayGas în pericol siguranța energetică: urmărește preluarea activelor Lukoil România și o poziție dominantă în piață
Postat la: 29.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Compania kazahă de petrol şi gaze KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol, pregătește o lovitură de proporții pe piața produselor petroliere din România, "ținta" fiind activele Lukoil România.
O astfel de achiziție, în contextul conflictului din Ucraina și al sancțiunilor impuse Rusiei, ar deschide drumul KMG către un monopol pe piața din România, dar în spatele întregii afaceri se află un scenariu cu foarte multe ramificații, pe care Gândul îl devoalează punctual.
Pe data de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, declanșând așa-zisa "operațiune militară specială", iar Uniunea Europeană (UE) și Alianța Nord-Atlantică (NATO) au fost puse în fața unui fapt împlinit - un nedorit război de agresiune s-a transformat în realitate pe continentul european.
În astfel de condiții, UE a impus sancțiuni economice dure Federației Ruse, în prim-plan aflându-se, firește, exportul de petrol al Moscovei. S-a dorit, de la bun început, o renunţare în etape la ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă, numai că aceste restricţii nu se aplică achiziţiilor de petrol din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în/sau tranzitează Federaţia Rusă.
România s-a angajat să respecte și să aplice sancțiunile impuse Rusiei de UE, dar în culise se duce o altă "bătălie", a țițeiului.
Pe această adevărată "tablă de șah" - unde fiecare piesă reprezintă "jucători de calibru" în domeniul petrolier, iar fiecare mutare însumează miliarde de euro - KazMunayGas deține o poziție-cheie, motiv pentru care își permite să pluseze.
Fondată în anul 2002 - prin fuziunea "Kazakhoil" și "Oil and Gas Transportation" - compania de petrol și gaze KazMunayGas (KMG) din Kazahstan a achiziționat, în anul 2007, 75% din acțiunile Rompetrol, contra sumei de 2,7 miliarde €.
În anul 2014, Rompetrol Group NV a fost redenumită KMG International, ca parte a strategiei de integrare a tuturor activităților din cadrul NC KazMunayGas JSC - acționar al grupului și operator național de petrol și gaze din Kazahstan.
Rompetrol este marca principală a KMG International, utilizată pentru activitățile de rafinare, petrochimie și retail din România, Moldova, Bulgaria, Georgia.
Compania deține Petromidia, cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre.
Grupul operează o a doua rafinărie, Vega, cu o istorie de peste 110 ani, care a evoluat de la o unitate clasică de rafinare a petrolului la un producător și furnizor de produse speciale, obținute din materiale semifabricate livrate de Petromidia.
În România, piața petrolieră este împărțită în trei mari segmente controlate de OMV Petrom, Lukoil și Rompetrol (deținută de KMG), cele trei companii având afaceri - la nivelul anului 2021, de pildă - de peste 41 de miliarde de lei.
Numai că, potrivit surselor Gândul, compania kazahă de petrol şi gaze KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol, apasă pedala de accelerație și vrea să cumpere toate activele Lukoil în România.
Cumpărarea activelor Lukoil România de către KazMunayGas ar duce la o schimbare a "puterii" pe piață, iar un astfel de demers în urma căruia kazahii vor deține o putere "dominantă" ar putea duce la un "NU" din partea Consiliului Concurenței.
Totuși, transmis aceleași surse, "există semnale că reprezentanții KazMunayGas trag sforile pentru a obține acceptul, iar o astfel de întâlnire a avut loc pe data de 8 martie 2023. În perspectiva cumpărării activelor Lukoil au fost alocate deja bugete impresionante de PR și lobby. În condițiile unei asemenea preluări, România ar fi, realmente, un butoi cu pulbere".
"Dacă demersul va fi transformat în realitate și kazahii vor prelua Lukoil, KazMunayGas (KMG) ar ajunge la o poziție dominantă pe piața din România, iar prețul carburanților ar putea să crească dacă vor dori asta. Deja, la Consiliul Concurenței, reprezentanții KazMunayGas (KMG) încearcă să tragă sfori pentru ca un astfel de scenariu să fie pus în practică.
Există și riscul ca, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, kazahii - ținând cont de relația strânsă pe care o au cu rușii - să facă, de fapt, jocurile Moscovei, astfel încât embargoul să fie fentat.
Având în vedere războiul din Ucraina, aplicarea embargoului UE asupra produselor petroliere rusești pune România într-o situație foarte complicată, care trebuie gestionată astfel încât dependența de țările aflate sub influența Rusiei să fie minimizată, iar Kazahstan face parte din categoria țărilor cu risc, aflate sub tutela Rusiei", au declarat surse Gândul din piața petrolieră.
La solicitarea Gândul, Consiliul Concurenței, prin intermediul Biroului de Presă, a transmis că încă nu există nicio notificare din partea companiei KazMunayGas în legătură cu eventuala achiziționare a activelor Lukoil.
"Consiliul Concurenței nu a primit până în prezent nicio notificare privind o posibilă preluarea a activelor companiei Lukoil România de către KazMunayGas", au precizat reprezentanții Consiliului Concurenței, în exclusivitate pentru Gândul.
"Manipularea pieței și creșteri incontrolabile ale prețurilor la pompă, cu efecte imediate asupra inflației și nivelului de trai"
Deja, compania KazMunayGas ar fi încălcat regulile de piață și a schimbat denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia cu toate că îl cumpără din Rusia, în ciuda embargoului.
"În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau - Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei «KEBCO» (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă", s-a precizat pe site-ul KazMunayGas International.
Pentru încălcarea convențiilor internaționale, România riscă la acest moment sancțiuni uriașe.
România are o capacitate de rafinare de 13.5 milioane tone țiței anual, această capacitatea de rafinare fiind împărțită intre OMV Petrom Brazi cu 4.5 milioane, Rompetrol cu 6 milioane în Midia și Vega și Lukoil 3 milioane.
"Achiziția Lukoil de către KazMunayGas ar genera un monopol major inacceptabil în legislația UE. De asemenea, eventuala achiziție a benzinăriilor Lukoil din România de către Rompetrol ar genera un monopol și o eliminare a concurenței, care ar genera manipularea pieței și creșteri incontrolabile ale prețurilor la pompă, cu efecte imediate asupra inflației și nivelului de trai", au mai transmis aceleași surse Gândul.
Înainte ca UE să impună sancțiuni Rusiei, în țara noastră erau trei rafinării care importau petrol rusesc și pe care îl prelucrau:
- Petromidia - deținută de KMG Internațional (fostul Rompetrol);
- Petrobrazi - OMV Petrom;
- Petrotel (Lukoil).
În anul 2021, conform datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică (INS), rafinăriile Petromidia, Petrobrazi și Petrotel au procesat 9,9 milioane de tone de țiței. Din această cantitate, 6,82 milioane de tone au fost din import, iar aproximativ 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Federația Rusă.
Embargoul există, dar petrolul rusesc continuă să curgă
Gândul prezintă informații îngrijorătoare despre un scenariu în urma căruia Rusia lui Vladimir Putin poate primi un ajutor esențial în urma căruia sancțiunile impuse de UE nu numai că nu o vor pune în genunchi, dar o vor și sprijini să-și alimenteze, pe termen nelimitat, "mașinăria de război".
Concret, sunt supuse sancțiunilor importurile de produsele și tehnologii de care Rusia are nevoie ca de aer pentru industria internă care susține invazia Ucrainei, iar pentru limitarea veniturilor a fost introdus embargoul pentru exporturile de petrol rusesc (începând cu data de 5 decembrie 2022), dar și pentru produsele petroliere obținute din petrolul rusesc (din data de 5 februarie 2023).
Orice acțiune atrage după sine o contraacțiune. Dacă UE a reacționat - după invadarea Ucrainei - prin sancțiuni economice și printr-un embargou care s-a dorit a fi decisiv, Rusia a contraatacat cu rapiditate. În consecință, au fost activate canale de evitare a embargoului impus de UE, "pionii" fiind țări din fostul spațiu sovietic, iar rolul Kazahstan este uriaș.
Specialiștii vorbesc deja despre "manevre" bine puse la punct prin care sancțiunile occidentale pot fi evitate de Rusia, nefiind vorba doar despre petrol și produse petroliere, ci și de piese de avion, rulmenți sau chiar metale rare. Trebuie precizat, de la bun început, că Rusia rămâne, în continuare, cel mai mare partener comercial al Kazahstanului. Anul trecut, de pildă, exporturile Kazahstanului către Rusia au crescut cu un 25%, ajungând la 8,8 miliarde de dolari.
Kazahstan și Rusia au una dintre cele mai lungi frontiere terestre din lume. Există peste 7.500 km și 51 de puncte terestre de trecere a frontierei, dar și interconectări și terminale petroliere. Între acestea, un rol esențial îl are Carspian Pipeline Consortium (CPC). Este una dintre cele mai mari conducte petroliere din lume, cu o lungime de peste 1.500km. Cea mai mare parte este pe teritoriul Rusiei, cea care deține acționariatul majoritar al CPC.
Tot pe teritoriul Rusiei se află și terminalul petrolier final de încărcare a navelor maritime, în portul rusesc de la Marea Neagra Novorossisk.
Kazahstan și Rusia au una dintre cele mai lungi frontiere terestre din lume. Există peste 7.500 km și 51 de puncte terestre de trecere a frontierei, dar și interconectări și terminale petroliere.
"Frăția" dintre Rusia și Kazahstan nu poate fi șuntată de conflictul din Ucraina și nici de sancțiunile economice impuse Rusiei de UE. Fostă țară URSS,
Kazahstanul și-a câștigat independența, însă a păstrat relații excelente, inclusiv la nivel politic și economic, cu Federația Rusă. O astfel de axiomă a fost întărită în luna ianuarie 2022, atunci când în Kazahstan au avut loc revolte masive.
Aceste revolte și proteste sociale ar fi putut duce chiar la schimbarea regimului pro-rus din Kazahstan, dar Rusia a trimis trupe și tehnică militară care au păstrat la putere regimul Tokayev, generând sute de morți și răniți. Ulterior, trupele rusești au fost retrase și trimise pentru a deveni parte integrantă a așa-zisei "operațiuni militare speciale" a Kremlinului, invadarea Ucrainei.
Interesant este că revoltele din Kazahstan au fost generate, în mare parte, potrivit analiștilor, chiar de scumpirile nejustificate ale produselor petroliere de pe piață internă.
În Kazahstan, compania KazMunayGas - care este și acționar majoritar al Rompetrol România și care dorește să "înghită" Lukoil - are o poziție dominată și a impus prețuri mai mari, ceea ce a dus la o nemulțumire crescândă a populației și la protestele din luna ianuarie 2022.
Ținând cont de "asediul" pe care l-a declanșat KazMunayGas pe piața din România, dar punând în ecuație și dorința Rusiei de a "fenta" sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, compania din Kazahstan pare a se fi transformat într-un "paravan" prin care Moscova încearcă să beneficize, în continuare, de sumele uriașe de bani provenite din exportul de petrol.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
-
Paradoxul "Burduja" - bani pentru mafie: România produce din ce în ce mai multă energie solară, dar o oprește voit dintr-un motiv bizar
Parcurile fotovoltaice se inmulțesc rapid in Romania, capacitatea instalata trecand deja de 2.400 MW și noi proiecte fii ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu