Decarbonizarea distruge planeta. Efecte grave ale eolienelor asupra mediului acvatic
Postat la: 22.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După ce s-a dovedit că producerea bateriilor pentru vehiculele electrice poluează mai mult decât orice consum de combustibil convențional, iată că și energia eolienelor amplasate în largul mărilor și oceanelor are efecte dezastruoase asupra mediului acvatic, după cum avertizează chiar Curtea de Conturi Europeană.
În România, premierul Marcel Ciolacu tocmai a anunțat că vom deveni jucători pe piața energiei eoliene offshore. Guvernul a aprobat, în ultima ședință, controversatul proiect de lege al energiei eoliene offshore, despre care premierul Marcel Ciolacu spunea că ne va ajuta să devenim adevărați jucători pe această piață. Prim-ministrul vorbește chiar despre energie ieftină produsă în acest mod, în condițiile în care atât energia eoliană, cât și energia fotovoltaică sunt cele mai scumpe de pe piață.
Mai mult, amortizarea investițiilor va face ca o eventuală energie eoliană produsă în Marea Neagră să aibă prețuri prohibitive pentru consumatori. Despre celelalte aspecte, nu vorbește nimeni în România. În schimb, în Bulgaria, pescarii pregătesc un protest amplu împotriva proiectului de lege privind amplasarea instalațiilor eoliene în mare.
"Dacă acest proiect de lege va fi implementat așa cum este descris, asta înseamnă că vom vedea pești din Marea Neagră doar în imagini și cel mai probabil îi vom visa", a avertizat Victor Lucianov, președinte al Consiliului Municipal de la Balcic. Acesta a semnalat că, atunci când s-au pus parcurile eoliene și panourile solare în câmpurile din Dobrogea de-a lungul traseului păsărilor „Via Pontica", au dispărut prepelițele, sitarii și alte păsări tradiționale, care erau destul de numeroase și că la fel se va întâmpla și cu peștele - stavrid, scrumbie, lufar, șprot, hamsie etc. "Vibrațiile le perturbă habitatul natural și își vor găsi un alt loc. Asemenea instalații ar trebui să fie mult în interior, în mare", a mai spus Victor Lucianov.
Raportul special "Energia din surse regenerabile offshore în UE, planuri ambițioase de creștere, dar sustenabilitatea rămâne o provocare", elaborat de Curtea de Conturi Europeană, confirmă faptul că pescuitul în UE ar putea dispărea. Potrivit studiilor disponibile, conflictele privesc excluderea spațială a pescuitului din zona utilizată pentru parcurile eoliene offshore. Din motive de siguranță (de exemplu, riscul de coliziune accidentală), navelor de pescuit li se permite să intre în zonele instalațiilor de energie offshore numai în anumite condiții (de exemplu, cu respectarea unei zone-tampon de 500 de metri din jurul instalațiilor offshore). "Țintele mai ambițioase ale UE în materie de energie din surse regenerabile offshore vor duce la dezvoltarea de instalații pe mare. O consecință posibilă este reducerea progresivă a accesului la zonele de pescuit, ceea ce ar putea diminua veniturile obținute din pescuit și ar putea intensifica concurența între pescari. Totodată, impactul instalațiilor offshore asupra mediului marin nu a fost identificat, analizat sau abordat în mod adecvat", se arată în raportul Curții de Conturi Europene.
Printre consecințele negative ale energiei din surse regenerabile offshore asupra biodiversității, Curtea de Conturi Europeană a enumerat coliziuni cu instalațiile offshore sau cu navele de întreținere, modificări ale calității apei ca urmare a eliberării de contaminanți, precum și efectul de strămutare ca urmare a zgomotului subacvatic și a structurilor parcurilor eoliene offshore. În același timp, eolienele offshore vor duce la dispariția sau degradarea habitatelor și la modificări ale traseelor de migrație, ca urmare a schimbărilor în câmpul electromagnetic.
"Efectele cumulative potențiale pot duce la strămutarea speciilor, la modificări în structura populațiilor, la schimbări în disponibilitatea hranei sau la modificări ale modelelor de migrație. Impactul asupra mediului trebuie analizat ținându-se seama totodată de un anumit grad de incertitudine cauzat de modificările antrenate în mediu, care vor avea un efect asupra biodiversității și a ecosistemelor marine", se mai precizează în raportul Curții de Conturi Europene.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ESTE ACEASTA O FOTOGRAFIE INEDITĂ CU CHIPUL LUI EMINESCU?
Așa cum nu bănuiam vreodată în căutările mele, azi am dat peste o imagine care ar putea fi una dintre cele mai importante pe care le-am văzut în ultimii ani; un presupus portret inedit al lui Eminescu. Povestea descoperirii ei datează din 1968 și la vremea respectivă a fost subiectul unei serioase anchete de presă.
-
Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a oricărei alte regiuni a lumii. Istoria recentă a regiunii, cea a ultimilor 80 de ani, e mereu vie, prezentă, revizitată de toți participanții la interminabilul conflict care face neîntrerupt prima pagină a ziarelor de pretutindeni, mai ales din Occident și din lumea arabo-musulmană.
-
Diana Șoșoacă nu poate candida: CCR a admis contestația împotriva candidatei SOS România la Președinția României
Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.
-
Claudiu Tarziu după interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă: "Atenție cu democrația pe scări!". Si alti politicieni au reactionat cu aceeasi vehementa fata de decizie
Liderii AUR iau atitudine fata de decizia CCR de interzicere a candidaturii la prezidentiale a Dianei Șoșoacă. După George Simion care a spus ca niciunui român nu i se poate lua dreptul de a candida si a atras atentia ca asta i se poate intampla si lui, Claudiu Tarziu a avut o reactie pe Facebook:
-
Ciolacu verifică zonele lovite de inundații acum trei săptămâni: Am promis că nu voi lăsa niciun român în urmă
Liderul PSD a ajuns în zonele afectate de inundațiile devastatoare din urmă cu trei săptămâni. Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit de eforturile depuse de autoritățile locale care lucrează la refacerea infrastructurii distrusă de ape.
-
Procesul care a îngrozit Franţa - Filmările în care Gisèle Pelicot era violată de bărbați, prezentate pentru prima dată în public
Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al violurilor din Mazan, Franța, dar acest lucru nu a schimbat poziţia inculpaţilor, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu" libertin.
-
S-a aflat recent cum reușește Michael Schumacher să comunice în prezent, iar detaliile sunt sfâșietoare
Michael Schumacher a avut, weekendul trecut, prima sa apariție publică de la tragic accident suferit cu 11 ani în urmă pe pârtia de schi. Aceasta a fost o întâlnire cu un grup mai mare de apropiați, în contrast cu cercul restrâns de persoane care îi sunt aproape în mod constant.
-
Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
Până la 600 de oameni au fost împuşcaţi mortal în câteva ore de militanţi având legături cu al-Qaida într-un atac comis în august asupra unui oraş din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morţilor citat în rapoartele anterioare.
-
Sondaj CURS - Partidele care ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern
Un sondaj de opinie CURS de tip Omnibus realizat la nivel național, în perioada 10 - 23 Septembrie 2024, indică faptul că formarea noii majorități în urma alegerilor parlamentare din decembrie ar fi dificil de realizat dacă PSD și PNL nu vor continua alianța de guvernare.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.CIA și NATO Plot Escape: Zelensky canalizează în secret milioane către băncile elvețiene
- 2.De data asta nu mai e Teoria Conspiraitiei: FDA atentioneaza ca vaccinatii impotriva variolei maimutei ii pot ucide pe nevaccinatii cu care intra in contact! VIDEO
- 3.Agenda 2030. Trecerea la economia circulara ne va lasa pe toti fără nimic, cautatori prin gopile de gunoi ale marilor orase
- 4.Noi descoperiri alarmante: Oamenii de știință avertizează împotriva donărilor de sânge de la persoane vaccinate
- 5.Sex cu Satana: Dezvăluiri de coșmar ale unei tinere agresate sexual de Alfred Bulai. Ce-a povestit fata anchetatorilor intrece orice imaginatie
- 6.Analiză: Și-a dat brusc seama UE că și-a tăiat singură craca de sub picioare?!
- 7.Hackmageddon - A lucrat cu NATO și FBI face dezvăluiri înspăimântătoare: "Poți să închizi o țară în 7 zile și să o cucerești!"
- 8.Rusia a cumpărat Cipru: Cum a devenit insula o colonie a Kremlinului în Europa
- 9.Ce știu procurorii și nu știu alegătorii despre Lăsconi Valerica de la USR: Inițiatorul și rețeaua de familie folosită în afacerea de deturnare de fonduri de la Primăria Câmpulung
- 10.Ciolacu refuza sa se pronunte fata de tranzactia care ne pune in genunchi definitiv in fata Austro-Ungariei!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu