ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Decarbonizarea distruge planeta. Efecte grave ale eolienelor asupra mediului acvatic

Postat la: 22.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce s-a dovedit că producerea bateriilor pentru vehiculele electrice poluează mai mult decât orice consum de combustibil convențional, iată că și energia eolienelor amplasate în largul mărilor și oceanelor are efecte dezastruoase asupra mediului acvatic, după cum avertizează chiar Curtea de Conturi Europeană.

În România, premierul Marcel Ciolacu tocmai a anunțat că vom deveni jucători pe piața energiei eoliene offshore. Guvernul a aprobat, în ultima ședință, controversatul proiect de lege al energiei eoliene offshore, despre care premierul Marcel Ciolacu spunea că ne va ajuta să devenim adevărați jucători pe această piață. Prim-ministrul vorbește chiar despre energie ieftină produsă în acest mod, în condițiile în care atât energia eoliană, cât și energia fotovoltaică sunt cele mai scumpe de pe piață.

Mai mult, amortizarea investițiilor va face ca o eventuală energie eoliană produsă în Marea Neagră să aibă prețuri prohibitive pentru consumatori. Despre celelalte aspecte, nu vorbește nimeni în România. În schimb, în Bulgaria, pescarii pregătesc un protest amplu împotriva proiectului de lege privind amplasarea instalațiilor eoliene în mare.

"Dacă acest proiect de lege va fi implementat așa cum este descris, asta înseamnă că vom vedea pești din Marea Neagră doar în imagini și cel mai probabil îi vom visa", a avertizat Victor Lucianov, președinte al Consiliului Municipal de la Balcic. Acesta a semnalat că, atunci când s-au pus parcurile eoliene și panourile solare în câmpurile din Dobrogea de-a lungul traseului păsărilor „Via Pontica", au dispărut prepelițele, sitarii și alte păsări tradiționale, care erau destul de numeroase și că la fel se va întâmpla și cu peștele - stavrid, scrumbie, lufar, șprot, hamsie etc. "Vibrațiile le perturbă habitatul natural și își vor găsi un alt loc. Asemenea instalații ar trebui să fie mult în interior, în mare", a mai spus Victor Lucianov.

Raportul special "Energia din surse regenerabile offshore în UE, planuri ambițioase de creștere, dar sustenabilitatea rămâne o provocare", elaborat de Curtea de Conturi Europeană, confirmă faptul că pescuitul în UE ar putea dispărea. Potrivit studiilor disponibile, conflictele privesc excluderea spațială a pescuitului din zona utilizată pentru parcurile eoliene offshore. Din motive de siguranță (de exemplu, riscul de coliziune accidentală), navelor de pescuit li se permite să intre în zonele instalațiilor de energie offshore numai în anumite condiții (de exemplu, cu respectarea unei zone-tampon de 500 de metri din jurul instalațiilor offshore). "Țintele mai ambițioase ale UE în materie de energie din surse regenerabile offshore vor duce la dezvoltarea de instalații pe mare. O consecință posibilă este reducerea progresivă a accesului la zonele de pescuit, ceea ce ar putea diminua veniturile obținute din pescuit și ar putea intensifica concurența între pescari. Totodată, impactul instalațiilor offshore asupra mediului marin nu a fost identificat, analizat sau abordat în mod adecvat", se arată în raportul Curții de Conturi Europene.

Printre consecințele negative ale energiei din surse regenerabile offshore asupra biodiversității, Curtea de Conturi Europeană a enumerat coliziuni cu instalațiile offshore sau cu navele de întreținere, modificări ale calității apei ca urmare a eliberării de contaminanți, precum și efectul de strămutare ca urmare a zgomotului subacvatic și a structurilor parcurilor eoliene offshore. În același timp, eolienele offshore vor duce la dispariția sau degradarea habitatelor și la modificări ale traseelor de migrație, ca urmare a schimbărilor în câmpul electromagnetic.

"Efectele cumulative potențiale pot duce la strămutarea speciilor, la modificări în structura populațiilor, la schimbări în disponibilitatea hranei sau la modificări ale modelelor de migrație. Impactul asupra mediului trebuie analizat ținându-se seama totodată de un anumit grad de incertitudine cauzat de modificările antrenate în mediu, care vor avea un efect asupra biodiversității și a ecosistemelor marine", se mai precizează în raportul Curții de Conturi Europene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE