”Furtuna perfectă” care va accelera criza economică mondială!
Postat la: 17.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Prețul materiilor prime ar putea lua din mâinile Rezervei Federale șansa de a evita o recesiune. Banca Centrală Europeană va opri injecțiile de lichiditate, în curând, și se așteaptă să înceapă un șir de majorări de dobândă.
Miercuri, banca centrală din SUA a ridicat ratele dobânzii de referință cu 0,75 puncte, de la 0,75-1% la 1,5-1,75% pe an, un pas mai rapid decât în orice moment de după 1994. Decizia Rezervei Federale a venit într-o perioadă în care presiunea pentru acțiune devenise deosebit de puternică. Vineri, inflația din SUA a fost anunțată la 8,6%, un vârf al ultimelor 4 decenii și cu 0,3 puncte peste nivelul așteptat. Speranțele de a fi văzut deja un vârf al inflației, enunțate după scăderea din aprilie la 8,4% de la 8,5% în martie de unele bănci în analizele lor, au fost risipite, iar prognozele pentru răspunsul băncii centrale modificate în sus.
VIX, indice al volatilității considerat și un mod de a cuantifica temerile investitorilor, a fost pe 13 iunie nu departe de 35, la mică distanță de vârful anului. Indicele S&P500 al bursei din SUA a coborât cu 9,2% în iunie până pe 16 iunie, ora 16, aproape toate scăderile petrecându-se joi, vineri și luni. Contrapartidă la vânzare zilele acestea a fost greu de găsit, și în birourile băncilor și instituțiilor de market-making a fost mai dificilă misiunea de a afla cumpărători doritori de a acumula atât acțiuni, cât mai ales titluri de datorie, obligațiuni corporative și suverane.
Cererea mai redusă pentru titluri de stat a dus la o scădere accentuată a prețurilor acestora, și, astfel, la o creștere a dobânzilor pe care trebuie să le plătească statele atunci când se împrumută cu noi emisiuni de pe piețe. Pentru cele vechi, variațiile prețului afectează doar deținătorii actuali, și nu statul, care continuă să plătească în contul lor dobânzile mai mici agreate anterior.
Banca Centrală Europeană (BCE) a reacționat rapid, anunțând un instrument pentru a evita „fragmentarea" la nivel european, un mod de a spune că va interveni pentru a încerca să limiteze disparitățile în creștere și nivelul prea mare, mai ales pe termen lung, al dobânzilor pentru state ca Italia, cu o povară mare a datoriei publice în raport cu PIB-ul. Reinvestirea flexibilă a unor sume (din programele anterioare ale BCE care ajung la scadență) pentru a sprijini state mai vulnerabile va fi supusă testului piețelor, pentru că trendul major de scumpire a creditului nu va fi ușor de contracarat.
O nouă criză a datoriilor suverane ar fi ultimul lucru de care are nevoie Europa, în lupta cu prețurile mai mari la energie, alimente și nu numai, și supusă în plus consecințelor conflictului din Ucraina. BCE va opri injecțiile de lichiditate, în curând, și se așteaptă să înceapă un șir de majorări de dobândă, prima fiind în iulie, de 0,25 puncte, după o lungă perioadă de dobânzi negative la depozite.
Revenind la SUA, unde încrederea consumatorilor a ajuns la 50,2 puncte potrivit Universității din Michigan, un minim record, și cu vânzările cu amănuntul în scădere lunară de 0,3%, potrivit datelor cele mai recente, motorul economiei nu merge cu „toți cilindrii". La conferința de presă de miercuri, Jerome Powell a spus că Fed nu dorește să inducă o recesiune, dar o aterizare lină a devenit mai dificil de obținut. Liderul Fed a vorbit despre factorii pe care nu-i poate controla precum prețul materiilor prime, care ar putea lua din mâinile Rezervei Federale șansa de a evita o recesiune.
Pentru piețe, ipoteza recesiunii în 2023 a prins și mai mult contur. Nu mai sunt mulți cei care văd spațiu de evitare a contracției economiei americane. Potrivit unui sondaj Financial Times, 70% dintre economiștii intervievați așteaptă o recesiune în SUA anul viitor. Dobânzile sunt văzute la peste 3% anul acesta de jumătate din membrii comitetului Fed, și la cel puțin 3,375% de o altă jumătate dintre ei. Traderii de la Chicago sunt și mai pesimiști, observând o probabilitate de peste 77% pentru dobânzi, la 3,5% sau mai sus în decembrie, potrivit datelor de joi, ora 16.
În Marea Britanie, Banca Angliei a hotărât să ridice costul creditului, majorând rata de referință cu 0,25 puncte, la 1,25%, joi, după un vot strâns în care 3 din 9 membri ai Comitetului au votat o majorare de 0,5 puncte. Scăderea economiei de 0,3% în aprilie, după 0,1% în martie, i-a convins, cel mai probabil, să nu ia în seamă doar inflația, care a atins 9% în aprilie.
Băncile centrale din mai toată lumea sunt puse în fața unor decizii foarte grele. De la riscul recesiunii, în SUA și Marea Britanie (și multe alte state), la cel al unei noi crize a datoriilor suverane, în Europa, autoritățile monetare aleg să înăsprească mediul financiar, reducând ușurința cu care se obține creditul în economie pentru a încetini inflația, sperând că vor alege amestecul optim și își vor atinge obiectivul fără daune colaterale mari.
Investitorii, pe burse și piețele de datorie publică, au ales să lichidizeze o parte din dețineri, preferând relativa siguranță a cash-ului speranței de a obține randamente mai bune. Deși, pe termen relativ scurt, de ordinul săptămânilor, după un pesimism accentuat pot apărea pe burse și reacții pozitive, e nevoie de o rapidă îmbunătățire a datelor macro și de o calmare a prețurilor materiilor prime, în special în zona de energie, pentru a evita riscul unor ajustări pronunțate ale dinamicii PIB-ului global.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Povestea bărbatului care a trăit 148 de ani după ce a inventat ”elixirul vieții". Piatra lui funerară oferă un detaliu fantastic!
Conform inscripției de pe mormântul medicului William Mead, el ar fi trăit 148 de ani, dar mulți bănuiesc că această vârstă extraordinată ar fi fost adăugată de soția sa, pentru a crește vânzările „elixirului său magic" pentru o viață lungă.
-
În ce stadiu se află Dosarul „10 august": Patru ani de la protestul diasporei
În urmă cu patru ani, aproximativ 100.000 de români s-au adunat în Piaţa Victoriei pentru a critica ofensiva PSD, condus de Liviu Dragnea, asupra Justiţiei, într-o manifestaţie împotriva Guvernului Dăncilă. Protestul s-a terminat cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă ale jandarmilor şi peste 700 de plângeri penale ale românilor care au fost loviţi de jandarmi. În prezent, Dosarul „10 august" se află la Secţia Parchetelor Militare.
-
În 29 august 2022 vom vedea lansarea celei mai puternice rachete existente!
Lansatoarele orbitale masive SLS (de la NASA) și Starship (de la SpaceX) se pregătesc intens pentru lansarea inaugurală din 18 august: NASA va scoate racheta SLS din hangar și o va transporta spre rampa de lansare LC-39B de la Centrul Spațial Kennedy, din Florida.
-
Fenomenul ieșit din comun descoperit de cercetatori: Mintea umană o ia razna la o anumită oră!
Un grup de oameni de știință de la Universitățile Arizona, Pennsylvania și Harvard din Statele Unite, care a făcut un studiu amplu publicat în luna martie 2022 în revista Frontiers in Network Psychology, arată că mintea umană nu este menită să fie trează noaptea. Astfel, experții au descoperit că după miezul nopții creierul funcționează diferit față de timpul zilei, generând emoții negative.
-
Medic legist, despre cazul bărbatului care a omorât cinci oameni, în Argeș: „E inimaginabil. Nu am văzut așa ceva de zeci de ani!"
Detalii șocante din ancheta crimei care a avut loc în comuna argeșeană Bascov, unde un bărbat cu probleme psihice a omorât o fetiță de cinci ani, mama acesteia, bunicii și încă un bărbat.
-
Haos în SUA după perchezițiile la Trump: Poliția se așteaptă la protestatari înarmați la casa fostului președinte!
Poliția din Palm Beach, Florida ar anticipa că protestatari înarmați se vor deplasa la reședința lui Donald Trump, în urma percheziției efectuate luni de FBI la locuința fostului președinte.
-
Cum și-a ucis victimele ”Criminalul cu ciocan” și motivația dată în fața anchetatorilor din Argeș
Noi amănunte uluitoare ies la iveală în cazul bărbatului din Argeș care și-a ucis părinții, fratele, sora și nepoata de doar 5 ani.
-
Scenariu apocaliptic prevăzut de autoritățile britanice în legătură cu penele de curent. Zile intregi de blackout!
Marea Britanie se așteaptă la mai multe zile în timpul iernii în care vremea rece s-ar putea combina cu lipsa de gaze, ceea ce ar putea duce la pene de curent organizate pentru industrie și chiar pentru gospodării.
-
Seceta Marii Resetari: China a lansat pe orbită trei sateliți de teledetecție pentru a monitoriza resursele de apă de pe Pământ!
China a lansat cu succes trei sateliți de teledetecție a Pământului pe o orbită sincronă soarelui la o altitudine de 500 km, a declarat dezvoltatorul privat de rachete Galaxy Space Aerospace.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Vaccinurile anti-Covid: alertă roșie. Ne îndreptăm spre o catastrofă fără precedent în materie de sănătate!
- 2.Adriana Bahmuteanu face dezvaluiri incendiare: "Nepotul lui Ciucă e angajat la Transgaz pe 3.000 de euro și freacă menta. De aia cresc prețurile la energie!"
- 3.Michelle Obama s-a înregistrat pentru a vota ca bărbat în 1994 potrivit Consiliului Electoral al statului Illinois!
- 4."Sfârșitul civilizației" ar putea fi la doar 18 ani distanță. Un studiu din anii '70 a prezis că lumea așa cum o cunoaștem se va prăbuși în 2040! VIDEO
- 5.Diplomație de cumetrie: Ambasadorul României în Koreea a devenit un adevărat risc la securitatea națională. Ambasadorul din Vietnam comandă ardei umpluți la spa!
- 6.Impactul vaccinului Covid-19: Soarta tragică a vedetelor mondiale precum Celine Dion și Justin Bieber
- 7.Când globaliștii au trecut Rubiconul: Asasinarea lui Shinzo Abe!
- 8.PANDAMNED - Damnații Pandemiei (Documentar Video tradus în română): Dictatura globală pentru Comunismul global!
- 9.Ascensiunea BRICS nu mai poate fi oprită: Gigantul economic va domina Occidentul!
- 10.Amestec în treburile interne ale statelor: SUA au participat la 350 de lovituri de stat din care 150 au avut succes!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu