In 2023 o sa fie dezastru: "Ce e mai rău urmează să vină. Se va pune taxă pe cei sărăcie de anul viitor!"
Postat la: 13.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul României mizează, în proiectul de buget pe anul 2023, pe o descreştere a nivelului inflaţiei până la valoarea medie anuală de 9,6%, iar obiectivul anunțat de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, în ședința de Guvern de joi este ca inflaţia să ajungă la 8%, la sfârșitul anului viitor, arată Europa Liberă.
Așa cum arată cifrele, proiectul de buget pe anul viitor a fost gândit de Guvern nu doar în ideea în care spirala inflaționistă va fi evitată, ci și în speranța că inflația va scădea. Prognoza este una optimistă, recunoscută chiar din interiorul Executivului. Surse guvernamentale spun pentru Europa Liberă că este așteptată o inflație mai mare, care să depășească 10% în 2023. De altfel, proiectul de buget mizează pe o creştere reală de 2,8% a PIB-ului, estimat anul viitor la 1.552,1 miliarde de lei, dar și pe descreșterea deficitului de cont curent și a deficitului public, așadar ținerea în frâu a dezechilibrelor. Luna trecută, Banca Națională a prognozat o creștere a inflației pentru sfârşitul acestui an, de peste 16%, în timp ce estimările pentru sfârşitul anului viitor sunt de 11,2%.
Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu spune într-o analiză pe blogul său că este de preferat ca măsurile de combatere a inflației să nu fie unele radicale, deoarece aceasta „nu apare și dispare ca și cum aprinzi și stingi un bec în casă, prin simpla acționare a unui întrerupător". „În economie, aceste procese se manifestă în timp, iar dacă vrei acum să acționezi întrerupătorul - adică să crești exploziv dobânzile și să retezi dintr-o dată și drastic deficitul bugetar, te poți trezi că rămâne casa în beznă, adică rămâne economia fără combustibil, firmele rămân fără credit sau capital de lucru, dispar locuri de muncă, mulți oameni nu își vor mai putea plăti ratele bancare", spune consilierul președintelui Iohannis.
La rândul său, Marinescu afirmă că anul 2023 va fi unul dezinflației, prin ajustările economice și a politicilor monetare realizate de Guvern. Prin urmare, consilierul prezidențial spune că România nu face parte din scenariile care prezintă riscurile recesioniste ale FMI și Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). „Însă nu pot fi excluse anumite efecte de contagiune, de natură să încetinească unele categorii de exporturi și creșterea economică estimată pentru anii următori", precizează el. În aceste condiții, în opinia sa, principala provocare la adresa stabilității economice a României ar rămâne inflația.
Pe de altă parte, în condițiile unei inflații în scădere, care afectează veniturile fiscale ale statului, Marinescu atrage atenția că accentul politicilor economice ar trebui să se mute pe administrarea fiscală calitativă, amintind o colectare mai eficientă a TVA. Atât pe plan intern, cât și pe plan mondial, unul dintre factorii care au alimentat inflația - cunoscută și sub numele de „taxa pe cei săraci" pentru că îi afectează pe cei cu venituri mici - a fost prețul carburanților. Însă, în ultimele zile, petrolul a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2022, după intrarea în vigoare a embargoului european și a plafonului de preț al G7 cu privire la petrolul rusesc, scrie Reuters.
Scăderea vine și ca urmare a îngrijorărilor legate de perspectivele economice slabe din China, Europa și Statele Unite, dar și a ca urmare a deciziilor luate de băncile centrale privind majorarea dobânzilor - pentru a controla inflația galopantă. Toate acestea cântăresc asupra cererii de petrol și vor ajuta inevitabil la scăderea inflației. Rămâne de văzut cât va dura această perioadă, deoarece Vladimir Putin a amenințat vineri că va reduce producția de petrol a Rusiei, ca urmare a plafonării prețurilor la 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare.
În plus, președintele rus a adăugat că va refuza să vândă petrol oricărei țări care impune plafonarea adoptată de către G7. În acest scenariu, este de așteptat ca prețul combustibililor să crească pe plan global, dar economiștii se așteaptă ca majorarea tarifelor să fie ținută sub control tocmai de perspectivele economice. În ceea ce privește România, deocamdată este neclar dacă măsura compensării benzinei și motorinei cu 50 de bani va mai fi aplicată anul viitor. Măsura nu apare în proiectul de buget din 2023, iar între timp prețurile la carburanți au revenit cele de dinaintea invaziei ruse în Ucraina.
Surse din PSD spun pentru Europa Liberă că măsura este dorită în continuare, pentru că așa ar putea fi posibil ca inflația să ajungă la o singură cifră. „Nimeni nu e împotrivă", spun aceleași surse. În discuțiile cu colegii din Coaliția de guvernare, de la PNL și UDMR, a fost luată în calcul ca măsura să fie introdusă doar pentru o perioadă de câteva luni, nu pe întreg anul. Pe de altă parte, surse guvernamentale au declarat că nu a fost luată încă o decizie: „Vedem la finalul lunii dacă (măsura) va fi susținută".
Creșterea economică a României se bazează în continuare pe consum, în detrimentul investițiilor. Proiectul de buget pentru 2023 propune din nou o țintă de investiții de peste 7% din PIB, cu toate acestea, oficialii guvernamentali recunosc în discuțiile informale că sunt șanse mici ca el să fie atins și se poate repeta scenariul din acest an. Neglijarea investițiilor nu ar trebui să continue însă și anul viitor, deoarece o analiză recentă a McKinsey arată că românii se află în criză de buget și își adaptează consumul pe măsura incertitudinii.
Potrivit studiului realizat în noiembrie, încrederea consumatorilor din România este printre cele mai scăzute din regiune, din cauza inflației ridicate și a războiului din Ucraina, iar această lipsă de încredere are un impact semnificativ asupra obiceiurilor de consum. Principala preocupare este creșterea prețurilor, după care vine invazia din Ucraina, costurile cu sănătatea și șomajul. În plus, studiul relevă că pesimismul consumatorilor este posibil să continue, majoritatea respondenților asteptându-se ca prețurile produselor esențiale să crească pe tot parcursul anului viitor.
Din aceste motive, aproape 80% dintre consumatori au trecut la produse de uz casnic mai ieftine sau de marcă proprie a magazinului. Și la nivel mondial oamenii se confruntă cu o inflație la niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani, în condițiile în care prețurile la produsele de bază, cum ar fi alimentele, încălzirea, transportul și cazarea, au crescut vertiginos. Pandemia și războiul Rusiei în Ucraina au încheiat abrupt perioada confortabilă de inflație redusă și rate scăzute ale dobânzii, în timp ce guvernele și băncile centrale au menținut pe linia de plutire companiile și gospodăriile cu mii de miliarde de dolari.
Acești bani au împiedicat creșterea șomajului și falimentul companiilor, dar simultan au dezechilibrat cererea și oferta: fabricile - multe dintre ele cu activitate suspendată din cauza Covid - nu au putut să satisfacă cererea în creștere. Creșterea prețurilor la energie, la pachet cu războiul din Rusia, în urma căruia au apărut sancțiunile asupra petrolului și gazelor rusești, au făcut ca prețurile carburanților să crească și mai mult. Băncile centrale ale lumii au început să majoreze puternic ratele dobânzilor pentru a reduce cererea și a domoli inflația. Potrivit Reuters, până la sfârșitul anului 2023, Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca inflația mondială să scadă la 4,7% - puțin mai puțin de jumătate din nivelul actual.
Obiectivul este ca dezinflația să aibă loc fără prăbușiri ale pieței imobiliare, falimente ale companiilor sau o creștere bruscă a numărului de șomeri. De la șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, la Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, se vorbește tot mai des despre faptul că medicamentul pentru majorarea ratelor ar putea avea un gust amar. În plus, riscurile din jurul marilor incertitudini - războiul din Ucraina, tensiunile dintre China și Occident - sunt înclinate în sens negativ.
Perspectivele obișnuite ale FMI din octombrie au fost una dintre cele mai sumbre din ultimii ani: „Pe scurt, ce este mai rău este încă urmează să vină și pentru mulți oameni, 2023 va fi ca o recesiune". Reuters mai comentează că, dacă în economiile industrializate lucrurile sunt dificile, creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente agravează sărăcia în țările sărace, precum Haiti, Sudan, Liban ori Sri Lanka. Programul Mondial de Alimentație al ONU estimează că, la nivel mondial, 70 de milioane de persoane în plus au ajuns mai aproape de foamete de la începutul războiului din Ucraina.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Apar primele acuzații la adresa Papei Leon. Ce s-a întâmplat la Chicago și în Peru legat de abuzuri sexuale cu minori
Cu șase saptamani inainte ca cardinalul american Robert Prevost sa devina Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivor ...
-
Planul OTOKAR: Turcia își folosește industria de apărare pentru a construi alianțe în Balcani pentru o expansiune a influentei la Marea Neagră
Gigantul turcesc Otokar și Automecanica S.A. au facut un parteneriat prin care vor produce la Mediaș celebrele blindate ...
-
O analiză terifiantă: Planul Rusiei pentru Statele Unite
Autor: Françoise Thom, expert in situatia Rusiei Serviciile ruse lucreaza de mai multe decenii pentru a dist ...
-
OMS face presiuni pentru o alianță tehnologică permanentă pentru a instituționaliza mesajele digitale privind sănătatea și controlul comportamentului
O personalitate de rang inalt din cadrul Organizației Mondiale a Sanatații pledeaza pentru un parteneriat reinnoit și du ...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu