Lovitura DGA la contrabanda cu parfumuri. Cum opera rețeaua de falsuri din Portul Constanța sub protectia vamesilor si politistilor
Postat la: 16.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Contrabandiștii care au vândut în România și în alte state europene parfumuri de lux falsificate au fost reclamați chiar de reprezentanții marilor producători. Aceștia s-au plâns procurorilor că au pierderi de milioane de euro din cauza produselor falsificate.
Portul Constanța este una dintre intrările maritime în Europa a produselor contrafăcute care provin în special din China și Turcia, așa cum reiese din numeroasele anchete în cazuri de contrabandă din ultimii ani. Ascunse în containere, produsele unor mărci cunoscute sunt ținta predilectă a celor care vor să introducă marfa contrafăcută în România și apoi în Europa. Așa a fost și cazul rețelei formate din 40 de persoane care a introdus prin Portul Constanța, începând cu luna mai 2020, parfumuri false în valoare de 25 milioane de euro.
Din cele 40 de persoane implicate în contrabandă, nouă au fost plasate în arest preventiv. Printre cei care vor trebui să stea 30 de zile după gratii se numără și doi vameși. Cei doi polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate care făceau și ei parte din rețea au fost plasați sub control judiciar, conform datelor primite de la DIICOT. În ancheta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) valoarea parfumurilor false a fost calculată ținându-se cont de prețul de catalog al unui parfum și nu de prețul cu care acestea era vândut.
Radio "Europa Liberă" a reușit să afle de la anchetatori și de la reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în subordinea căreia se află Portul Constanța, amănunte legate de modul de operare al rețelei. Mărci de îmbrăcăminte sportivă ca Nike și Adidas, haine de lux ale unor mărci ca Louis Vuitton, Gucci, Prada, dar și parfumuri ale unor branduri ca Dior și Yves Saint Laurent sunt preferate pentru contrafacere.
O geantă falsă Louis Vuitton este realizată în Turcia cu 10 euro, iar în România este vândută cu 100 de euro, iar în alte state din Europa se poate ajunge și la 500 de euro, „depinde cât de naiv e clientul și poate fi păcălit că poșeta este reală. Pe lângă textile și parfumuri, se mai preferă contrabanda cu jucării și țigări", au explicat reprezentanții ANAF din Portul Constanța.
Toate mărcile celebre sau reprezentanțele lor în România au făcut plângeri penale legate de contrabandă cu mărfuri false. Sunt mai multe dosare în lucru pe acest subiect, precizează Parchetul General. O astfel de sesizare a fost realizată în urmă cu doi ani și a venit din partea reprezentanților unor mărci de parfumuri de lux, producătorii sesizând, prin sistemul european de alertă, prezența unor produse false pe piață. Una dintre investigații privește parfumurile care au intrat ilegal în România prin Portul Constanța începând cu luna mai 2020, așa cum au anunțat procurorii DIICOT.
„Asta nu înseamnă că rețeaua nu opera de mai mult timp, înseamnă doar că din mai 2020, contrabandiștii au fost monitorizați, iar procurorii au probe legate de posibile infracțiuni", au explicat procurorii. DIICOT a anunțat, săptămâna trecută, că a efectuat 57 de percheziții care au vizat o rețea formată din 40 de persoane care se ocupau cu falsificarea și apoi vânzarea unor parfumuri de lux.
Rețeaua descoperită de procurorii DIICOT era formată din patru categorii de contrabandiști (inclusiv autorități), iar fiecare nivel depindea de celălalt pentru reușita operațiunilor. Sesizarea producătorilor de parfumuri a fost confirmată în mare parte de anchetatori. Rețeaua a fost pusă la punct de oameni de afaceri din România și Turcia, conform procurorilor DIICOT. Afaceriștii din Turcia făceau rost de produsele contrafăcute, iar „partenerii" români se angajau să distribuie parfumurile în Europa.
Pe lângă oamenii care asigurau producția și desfacerea, trebuia găsit și o modalitate de transport care să nu trezească suspiciuni. În acest caz, procurorii au descoperit că rețeaua de contrabandă se folosea de o compania care exporta cuptoare electrice în România. Astfel, parfumurile false era lipite sau încorporate în aceste cuptoare.
Din Portul Constanța, parfumurile ajungeau în principal în București. Mare parte din marfă a fost vândută aici, în București. Contrabandiștii au dat parfumuri false unor persoane care ajungea în final să le vândă unor funcționari sau angajați ai unor instituții publice. Din Capitală, parfumurile false ajungeau, conform datelor oferite de DIICOT, și în orașe ca Cluj, Constanța, Vrancea, Bacău și Ilfov. Însă, distribuția parfumurilor false nu se oprea la România. Marfa de contrabandă ajungea și în state din Europa. De altfel, anchetatorii DIICOT au efectuat percheziții, ajutați de Interpol, și în Franța și Italia.
Chiar dacă parfumurile false erau ascunse bine, contrabandiștii riscau să fie prinși la controalele realizate de vameși. „Riscul cel mare nu era că vor fi prinși, ci că pierd marfa, marfa care este plătită de obicei după ce parfumurile false erau vândute și ele în Europa. Dacă rămâi fără marfă, nu o poți plăti și atunci vine rețeaua turcească și te obligă să plătești", explică la Europa Liberă un procuror specializat în trafic de mărfuri.
„Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor", au precizat procurorii DIICOT. Cum vameșii români nu au scanere sau alte dispozitive moderne, singura metodă de control al unui container este ca acesta să fie desfăcut și verificat manual. „Controalele sunt realizate de obicei în urma intuiției vameșului și a actelor care lui i se pot părea suspecte sau nu", au transmis reprezentanții Administrației Portului Constanța.
În cazul acestei rețele, contrabandiștii s-au asigurat că vameșii nu vor controla atent sau nu vor verifica deloc transporturile de cuptoarele electrice în care erau ascunse parfumurile false. Oamenii de afaceri turci și români plăteau mită, conform DIICOT, unor vameși de la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, unui un inspector vamal din cadrul DGFP Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și către doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.
Însă, pentru ca tot mecanismul contrabandei să funcționeze perfect, „fără niciun risc", era nevoie să fie implicat și un „supracontrol". Mai exact este vorba de membri ai Biroului de Combatere a Crimei Organizate. Aceștia pot intra în port și verifica un container peste voința vameșului de tură. Conform procurorilor DIICOT, au fost atrași în rețea, în schimbul unor mite, un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime. Cei doi sunt frați.
Ei „au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relațional deținut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operațiunilor de import al mărfurilor vizate", au explicat procurorii DIICOT.
Produsele de contrabandă au fost distribuite sau erau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro, susține DIICOT. Suma de 25 de milioane de euro nu reprezintă banii obținuți de rețea în urma vânzării produselor, ci valoarea de catalog a parfumurilor falsificate și vândute mult mai ieftin. Un parfum Dior care costă în magazinele de reprezentanță 70-80 de euro, era vândut de membrii rețelei și cu 20 de euro.
Conform datelor transmise de DIICOT, rețeaua a făcut patru transporturi în perioada mai 2020 - februarie 2021, transporturi prin care au adus în Portul Constanța 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. La fiecare parfum contrafăcut vândut, producătorul din Turcia, cel care asigura și modul de transport, avea maximum șapte dolari. Vameșii și polițiștii români aveau un dolar, iar restul aparținea inițiatorilor rețelei. Vameșii și polițiștii români erau plătiți de turci după ce parfumurile false ieșeau din port.
Astfel, „liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport", au mai explicat reprezentanții DIICOT. Conform surselor Europa Liberă rețeaua nu a scos mai mult de cinci milioane de dolari din tranzacția cu parfumuri false, iar ultimul transport nu a fost valorificat în totalitate.
Potrivit DIICOT, grupul infracțional organizat este acuzat de „contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Europa Liberă prezintă documentele "strict confidențiale" prin care Ciolacu, Iohannis & Ciucă au fost avertizați despre dezastrul bugetar al României si nu au facut nimic
Cei mai importanți oameni din statul roman știau inca din august 2024 ca Romania se indreapta catre un dezastru bugetar. ...
-
Stenograme din rechizitoriul DNA: Coldea e șeful cel mare al grupului infracțional organizat. "CĂTĂLINE! CĂTĂLINE, te rog eu frumos, mi-am luat-o în bot și mi-o iau!"
DNA il acuza pe fostul general SRI Florian Coldea de constituirea unui grup infracțional organizat, alaturi de un alt fo ...
-
Iata unde sunt banii despre care se vorbește ca sunt lipsă la buget. Bolojane, te bagi?!
E.ON Energie Romania SA: cifra de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 leiENEL Energie SA: cifra d ...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu