Mecanismul prin care banii Big Pharma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila
Postat la: 05.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În urmă cu câteva luni, o investigație HotNews.ro arăta cum mai multe evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul Alexandru Rafila, au beneficiat de sponsorizări din partea Big Pharma.
Ministrul a negat, însă o informație care a apărut recent oficial, în datele raportate de o firmă la Agenția Națională a Medicamentului, scoate la iveală mecanismul prin care ajung banii: printr-un „organizator logistic", S.C. Ella Traveland S.R.L. Compania Medison Pharma a raportat anul acesta, la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, două sponsorizări făcute în anul 2023 către „Societatea Română de Microbiologie prin organizator logistic S.C. Ella Traveland S.R.L":
- O sponsorizare în valoare de 39.452 lei pentru „Organizare eveniment A XI-a Conferință Națională RoVaccin", care a avut loc la București în perioada 7-8 aprilie 2023;
- O sponsorizare în valoare de 49.703 lei pentru „Organizare a VI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie", care a avut loc la București în perioada 9-11 noiembrie 2023.
- Sponsorizări Medison Pharma către Ella Traveland / Sursa: Agenția Națională a Medicamentului
- Sponsorizări Medison Pharma către Ella Traveland / Sursa: Agenția Națională a Medicamentului
- Medison Pharma este una dintre cele nouă companii farma care au apărut pe site-ul Societății Române de Microbiologie ca sponsori sau parteneri a trei evenimente organizate de societatea medicală în 2023 și în 2024.
Aceasta este singura dintre companiile farma apărute pe site care a raportat oficial sponsorizări către evenimentele societății pe anul 2023. Celelalte opt companii farma care apar pe site, dar nu au raportat sunt Pfizer, MSD, Sanofi, AstraZeneca, RoTest, Mediclim, Viatris și Alliance Healthcare. Acestea au raportat pentru anul 2023 fie alte sponsorizări, către alte entități, fie nu au raportat deloc.
Întrebat de HotNews.ro, în luna aprilie, despre sponsorii care apar în dreptul evenimentelor, ministrul Alexandru Rafila a declarat că „Societatea Română de Microbiologie nu a beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, veniturile pentru activitatea curentă provenind din cotizații și taxe de participare". La acel moment, sponsorizările industriei pentru anul 2023 nu erau încă raportate și publicate pe site-ul Agenției Medicamentului.
HotNews a scris atunci și despre mecanismul prin care banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila: firma Ella Congress&Events primește bani de la companiile de medicamente, prin contracte de prestări servicii. Iar prestarea este în folosul Societății medicale nonprofit conduse de ministrul Rafila.
Ella Congress&Events (potrivit site-ului propriu), sau Ella Traveland (potrivit datelor disponibile pe site-ul Termene.ro) este o firmă de organizare evenimente care a funcționat, inițial, ca agenție de turism.
Firma are 3 acționari, conform site-ul Termene.ro:
Mihaela Dragomir - cu 52% din acțiuni
Laurențiu Dașcă - cu 34% din acțiuni
Cătălin Lungu - cu 14% din acțiuni.
Ella Traveland este o firmă cu mai puțin de 10 angajați, înființată acum 19 ani.
Mihaela Dragomir, acționar majoritar al Ella Traveland și Laurențiu Dașcă, unul dintre minoritari, sunt căsătoriți, conform declarației de avere a ultimului. El spune că „soția este director general", iar directorul general, potrivit site-ului firmei Ella Traveland, este Mihaela Dragomir. Informația că cei doi sunt parteneri a fost confirmată și din interiorul Ella Traveland.
Dașcă este de profesie medic urgentist și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu. După plecarea de la spitalul SRI, Laurențiu Dașcă a devenit, potrivit site-ului Termene.ro, administrator la Arensia Clinics SRL, un lanț de clinici „de cercetare, dedicate exclusiv studiilor clinice de fază I și II", potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Firma a fost inactivă în perioada iunie 2021 - mai 2023, potrivit Termene.ro. În trecut, Dașcă a fost și directorul medical al lanțului de clinici private Affidea.
Cătălin Lungu, cel de-al treilea acționar al firmei, a intrat în atenția opiniei publice în toamna anului 2022, când l-a însoțit pe Alexandru Rafila într-o vizită oficială de o săptămână în Cuba. La acea vreme, Lungu figura drept consilier personal al lui Rafila în Ministerul Sănătății. Între timp, lista consilierilor a fost scoasă de pe site-ul instituției.
HotNews.ro a solicitat, în luna aprilie, Ministerului Sănătății să ofere publicului lista consilierilor personali și onorifici de la cabinetul ministrului. Instituția publică nu a precizat nici motivul pentru care lista consilierilor nu mai este publică, pe site-ul instituției.
Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) este singura instituție din România care primește și centralizează datele privind sponsorizările industriei farmaceutice către medicii, asistenții medicali, precum și organizațiile profesionale din zona medicală. Începând din anul 2014 există obligația legală de a declara toate sumele obținute din sponsorizări în urma contractelor încheiate cu producătorii de medicamente, reprezentanţii acestora în România sau cu distribuitorii de produse farmaceutice.
Declarațiile sunt centralizate și publicate anual de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pe site-ul propriu.
În anul 2016, raportul „Relaţiile financiare dintre industria farmaceutică și sistemul medical românesc", realizat de Observatorul Român de Sănătate, constata că, la acel moment, exista „un număr semnificativ de raportări incomplete/imprecise" către Agenția Națională a Medicamentului în ceea ce privește sponsorizările din industria farmaceutică.
Ulterior anului 2016, nu sunt disponibile alte analize independente ale datelor privind sponsorizările raportate de medici către ANMDM.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Matrix e real: De ce nu pot oamenii sa se deconecteze de la Sistemul care oferă iluzia realitații programabile
În The Matrix, când Morpheus îi spune lui Neo că „mulți nu sunt pregătiți să se deconecteze de la sistem”, el vorbește despre un adevăr profund despre natura umană, care reflectă atât lumea fictivă a poveștii, cât și condiția metafizică a societății din viața reală.
-
Ceva foarte neobișnuit a fost observat în galaxia noastră. O explozie centro-galactică ii pune pe cercetatori pe gânduri
Pe măsură ce oamenii de știință folosesc telescoape avansate pentru a explora cerul, aceștia au făcut descoperiri surprinzătoare care pun la îndoială înțelegerea noastră a Universului. Observațiile recente cu telescopul spațial cu raze X eROSITA au dezvăluit o structură masivă asemănătoare unei bule în apropierea centrului galaxiei noastre.
-
Un oficial NATO dă semnalul: Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat pentru a ataca în adâncime teritoriul Rusiei
Un oficial NATO dă un semnal uriaș! Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat să atace mai adânc pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale.
-
S-a suit "scroafa"-n sondaj! Lui Simion ii tremură fundu' că-l agresează sexual-electoral madam Șoșoacă
E ultra-cunoscuta zicerea lui George Simion in parlament, exasperat de Diana Sosoacă: "Te agresez sexual, scroafo!", agresiunea limitandu-se insa la o palma data peste mobilul senatoarei.
-
Americanii au uitat harta unei baze militare cheie într-un vehicul capturat de ruși in Ucraina
Americanii dintr-un vehicul de luptă al infanteriei Bradley trimis în Ucraina ca parte a ajutorului militar au uitat harta uneia dintre cele mai mari baze militare din țară, a relatat corespondentul RIA Novosti.
-
Au peștii sentimente? Oamenii de știință cred că se apropie de un răspuns
Cercetările care sugerează că anumite specii pot învăța, experimenta durere și formează relații au implicații pentru atitudinea noastră față de cel mai consumat animal din lume, scrie The Guardian.
-
Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti.
-
Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
Elon Musk, în vârstă de 53 de ani, și-a cultivat de mult timp imaginea unei personalități de tip „diavol", călătorind prin lume, ieșind cu alți moguli, lideri mondiali și celebrități și fumând iarbă în public.
-
Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară: "Provoacă defrișări masive"
Producătorii de cafea din SUA și Europa se reorientează, iar acest lucru ar putea impune un trend în rândul consumatorilor de cafea. Noua modă este „cafeaua fără boabe". Cei care sunt pionieri în domeniu, precum compania Atomo din Seattle, se simt jigniți dacă produsele sunt numite substitut al cafelei.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Incă o dovada ca americanii care il manipuleaza pe Zelenski nu vor pace pe frontul din Ucraina
- 2.CIA și NATO Plot Escape: Zelensky canalizează în secret milioane către băncile elvețiene
- 3.Câți români făceau parte din rețeaua informativă a Securității. Documentul CNSAS face lumină
- 4.Traseul pe care se fuge de război. Cum a devenit România noul "El Dorado" al ucrainenilor
- 5.Ce știu procurorii și nu știu alegătorii despre Lăsconi Valerica de la USR: Inițiatorul și rețeaua de familie folosită în afacerea de deturnare de fonduri de la Primăria Câmpulung
- 6.Cine e Silovikiul care ar putea prelua puterea după plecarea lui Vladimir Putin de la Kremlin
- 7.Misterioasa blondă care îl însoțea pe șeful Telegram a dispărut și ea după reținerea lui Pavel Durov
- 8.Primul război global: Conflicte pe toate continentele, cu excepția Australiei - Marea putere care ar putea deveni un câștigător!
- 9.Rusia a cumpărat Cipru: Cum a devenit insula o colonie a Kremlinului în Europa
- 10.Medicamentele de la ATI Pantelimon, dosite sub canapele și în dulapurile medicilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu