Mecanismul prin care banii Big Pharma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila
Postat la: 05.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În urmă cu câteva luni, o investigație HotNews.ro arăta cum mai multe evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul Alexandru Rafila, au beneficiat de sponsorizări din partea Big Pharma.
Ministrul a negat, însă o informație care a apărut recent oficial, în datele raportate de o firmă la Agenția Națională a Medicamentului, scoate la iveală mecanismul prin care ajung banii: printr-un „organizator logistic", S.C. Ella Traveland S.R.L. Compania Medison Pharma a raportat anul acesta, la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, două sponsorizări făcute în anul 2023 către „Societatea Română de Microbiologie prin organizator logistic S.C. Ella Traveland S.R.L":
- O sponsorizare în valoare de 39.452 lei pentru „Organizare eveniment A XI-a Conferință Națională RoVaccin", care a avut loc la București în perioada 7-8 aprilie 2023;
- O sponsorizare în valoare de 49.703 lei pentru „Organizare a VI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie", care a avut loc la București în perioada 9-11 noiembrie 2023.
- Sponsorizări Medison Pharma către Ella Traveland / Sursa: Agenția Națională a Medicamentului
- Sponsorizări Medison Pharma către Ella Traveland / Sursa: Agenția Națională a Medicamentului
- Medison Pharma este una dintre cele nouă companii farma care au apărut pe site-ul Societății Române de Microbiologie ca sponsori sau parteneri a trei evenimente organizate de societatea medicală în 2023 și în 2024.
Aceasta este singura dintre companiile farma apărute pe site care a raportat oficial sponsorizări către evenimentele societății pe anul 2023. Celelalte opt companii farma care apar pe site, dar nu au raportat sunt Pfizer, MSD, Sanofi, AstraZeneca, RoTest, Mediclim, Viatris și Alliance Healthcare. Acestea au raportat pentru anul 2023 fie alte sponsorizări, către alte entități, fie nu au raportat deloc.
Întrebat de HotNews.ro, în luna aprilie, despre sponsorii care apar în dreptul evenimentelor, ministrul Alexandru Rafila a declarat că „Societatea Română de Microbiologie nu a beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, veniturile pentru activitatea curentă provenind din cotizații și taxe de participare". La acel moment, sponsorizările industriei pentru anul 2023 nu erau încă raportate și publicate pe site-ul Agenției Medicamentului.
HotNews a scris atunci și despre mecanismul prin care banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila: firma Ella Congress&Events primește bani de la companiile de medicamente, prin contracte de prestări servicii. Iar prestarea este în folosul Societății medicale nonprofit conduse de ministrul Rafila.
Ella Congress&Events (potrivit site-ului propriu), sau Ella Traveland (potrivit datelor disponibile pe site-ul Termene.ro) este o firmă de organizare evenimente care a funcționat, inițial, ca agenție de turism.
Firma are 3 acționari, conform site-ul Termene.ro:
Mihaela Dragomir - cu 52% din acțiuni
Laurențiu Dașcă - cu 34% din acțiuni
Cătălin Lungu - cu 14% din acțiuni.
Ella Traveland este o firmă cu mai puțin de 10 angajați, înființată acum 19 ani.
Mihaela Dragomir, acționar majoritar al Ella Traveland și Laurențiu Dașcă, unul dintre minoritari, sunt căsătoriți, conform declarației de avere a ultimului. El spune că „soția este director general", iar directorul general, potrivit site-ului firmei Ella Traveland, este Mihaela Dragomir. Informația că cei doi sunt parteneri a fost confirmată și din interiorul Ella Traveland.
Dașcă este de profesie medic urgentist și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu. După plecarea de la spitalul SRI, Laurențiu Dașcă a devenit, potrivit site-ului Termene.ro, administrator la Arensia Clinics SRL, un lanț de clinici „de cercetare, dedicate exclusiv studiilor clinice de fază I și II", potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Firma a fost inactivă în perioada iunie 2021 - mai 2023, potrivit Termene.ro. În trecut, Dașcă a fost și directorul medical al lanțului de clinici private Affidea.
Cătălin Lungu, cel de-al treilea acționar al firmei, a intrat în atenția opiniei publice în toamna anului 2022, când l-a însoțit pe Alexandru Rafila într-o vizită oficială de o săptămână în Cuba. La acea vreme, Lungu figura drept consilier personal al lui Rafila în Ministerul Sănătății. Între timp, lista consilierilor a fost scoasă de pe site-ul instituției.
HotNews.ro a solicitat, în luna aprilie, Ministerului Sănătății să ofere publicului lista consilierilor personali și onorifici de la cabinetul ministrului. Instituția publică nu a precizat nici motivul pentru care lista consilierilor nu mai este publică, pe site-ul instituției.
Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) este singura instituție din România care primește și centralizează datele privind sponsorizările industriei farmaceutice către medicii, asistenții medicali, precum și organizațiile profesionale din zona medicală. Începând din anul 2014 există obligația legală de a declara toate sumele obținute din sponsorizări în urma contractelor încheiate cu producătorii de medicamente, reprezentanţii acestora în România sau cu distribuitorii de produse farmaceutice.
Declarațiile sunt centralizate și publicate anual de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pe site-ul propriu.
În anul 2016, raportul „Relaţiile financiare dintre industria farmaceutică și sistemul medical românesc", realizat de Observatorul Român de Sănătate, constata că, la acel moment, exista „un număr semnificativ de raportări incomplete/imprecise" către Agenția Națională a Medicamentului în ceea ce privește sponsorizările din industria farmaceutică.
Ulterior anului 2016, nu sunt disponibile alte analize independente ale datelor privind sponsorizările raportate de medici către ANMDM.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a condus, de fapt, operațiuni neoficiale în numele statului român de ani de zile și lucrează cu ofițeri din FOS/Operațiuni Speciale, dar și cu ofițeri SPP.
-
Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
Decizia CCR de anulare a alegerilor a afectat piața financiară din România, după ce vreme de mai bine de o săptămână acțiunile de la Bursa de Valori București s-au prăbușit.
-
Cine a decis să-l salveze de la moarte pe Bashar al-Assad și familia acestuia?
Răsturnările de regim duc - de cele mai multe ori - la lichidarea liderilor din acele țări. Nu a fost cazul în Siria, având în vedere că președintele Bashar al-Assad a reușit să fugă, în Rusia.
-
Șeful SIE, adjunctul său și alte două persoane au zburat cu un avion privat să vadă Marele Premiu de Formula 1
Nu doar liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis au mers cu avioane private să vadă Marele Premiu de Formula 1. Conform celor mai noi dezvăluiri de presă, printre cei care au apelat la aeronoave private se află și șeful SIE, Gabriel Vlase.
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit recent în atenție datorită comediantei din Chicago, Sara Holcomb.
-
Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
Printre cele mai misterioase locuri de pe planetă, muntele Kailash din Tibet se evidențiază printr-un avertisment care a descurajat orice tentativă de escaladare. Legenda spune că oricine încearcă să urce acest munte sacru își va grăbi îmbătrânirea.
-
Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
În sezonul sărbătorilor, atacatorii cibernetici își ajustează metodele de fraudă pentru a profita de obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi căutarea ofertelor, participarea la concursuri online, cumpărăturile de cadouri, rezervările hoteliere sau achizițiile de bilete de avion.
-
Ce se va întâmpla în cea mai scurtă zi din an: Cum se produce acest fenomen
21 decembrie marchează începutul iernii astronomice, momentul cunoscut ca solstițiul de iarnă, când vom avea cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Israel. Zeci de avioane IAF au lovit numeroase ținte în toată Siria, concentrându-se pe distrugerea „armelor strategice" care ar putea cădea în mâinile unor elemente ostile Israelului, în urma prăbușirii regimului Assad.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
- 3.Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
- 4.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 5.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 6.Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
- 7.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 8.Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
- 9.Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu