Războiul coridoarelor economice din Eurasia este în plină desfășurare!
Postat la: 19.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Mega-organizațiile eurasiatice și proiectele lor respective converg acum cu o viteză record, cu un pol global mult înaintea celuilalt. Războiul coridoarelor economice este în plină desfășurare, primul flux de mărfuri din Rusia către India prin intermediul Coridorului internațional de transport nord-sud (INSTC) fiind deja în vigoare.
Foarte puțini oameni, atât în Est cât și în Vest, știu că acest proiect se pregătește de mult timp: acordul dintre Rusia, Iran și India de a stabili o rută comercială eurasiatică mai scurtă și mai ieftină prin Marea Caspică (spre deosebire de Canalul Suez) a fost semnat pentru prima dată în 2000, înainte de 11 septembrie. INSTC, în plină operativitate, este un element puternic al integrării eurasiatice - alături de Inițiativa "Belt and Road" (BRI), Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și, nu în ultimul rând, ceea ce am descris ca fiind "Pipelinistan" acum două decenii, scrie Reseau International.
Să vedem mai întâi cum interacționează acești vectori. Genesisul actualei accelerări se află în recenta vizită a președintelui rus Vladimir Putin la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, cu ocazia celui de-al șaselea summit caspic. Acest eveniment nu numai că a aprofundat parteneriatul strategic în curs de dezvoltare dintre Rusia și Iran, dar, în mod crucial, cele cinci state de pe litoralul Mării Caspice au convenit că nu vor fi permise nave de război sau baze NATO în această zonă. Acest lucru face din Marea Caspică un lac virtual rusesc și, într-o măsură mai mică, iranian, fără a compromite interesele celor trei "stani", Azerbaidjan, Kazahstan și Turkmenistan. Din toate punctele de vedere, Moscova și-a întărit stăpânirea asupra Asiei Centrale.
Deoarece Marea Caspică este legată de Marea Neagră prin canalele Volga construite de fosta URSS, Moscova poate conta întotdeauna pe o flotă de rezervă formată din nave mici - invariabil echipate cu rachete puternice - care pot fi transferate în Marea Neagră la un moment dat, dacă este necesar. Consolidarea legăturilor comerciale și financiare cu Iranul merge acum mână în mână cu atașamentul celor trei "stani" la matricea rusă. Turkmenistanul, o republică bogată în gaze naturale, a fost idiosincratică din punct de vedere istoric - cu excepția faptului că și-a angajat majoritatea exporturilor către China. Sub conducerea unui tânăr lider tânăr, probabil mai pragmatic, președintele Serdar Berdimuhamedow, Ashgabat ar putea alege în cele din urmă să devină membru al OCS și/sau al UEE.
Azerbaidjanul, stat riveran Mării Caspice, prezintă un caz complex: producător de petrol și gaze, a fost abordat de Uniunea Europeană (UE) pentru a deveni un furnizor de energie alternativ la Rusia, dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Politica externă a Iranului sub președinția lui Ebrahim Raissi se află în mod clar pe o traiectorie eurasiatică și globală. Teheranul va fi integrat în mod oficial în OCS ca membru cu drepturi depline la următorul summit de la Samarkand, în septembrie, în timp ce cererea sa oficială de aderare la BRICS a fost depusă.
Purnima Anand, șefa Forumului Internațional BRICS, a declarat că Turcia, Arabia Saudită și Egiptul sunt, de asemenea, dornice să se alăture BRICS. Dacă acest lucru se va întâmpla, până în 2024 am putea fi pe drumul către un centru puternic din Asia de Vest și Africa de Nord, ferm stabilit într-una dintre instituțiile-cheie ale lumii multipolare. În timp ce Putin se va deplasa săptămâna viitoare la Teheran pentru discuții trilaterale între Rusia, Iran și Turcia, în aparență pe tema Siriei, președintele turc Recep Tayyip Erdogan va aborda cu siguranță subiectul BRICS.
Teheranul acționează pe doi vectori paraleli. În cazul în care Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) va fi reactivat - o posibilitate destul de îndepărtată, având în vedere cele mai recente manevre de la Viena și Doha - aceasta ar reprezenta o victorie tactică. Cu toate acestea, deplasarea spre Eurasia reprezintă un nivel strategic complet diferit. În cadrul INSTC, Iranul va utiliza cât mai bine portul geostrategic crucial Bandar Abbas, situat la intersecția dintre Golful Persic și Golful Oman, la răscrucea dintre Asia, Africa și subcontinentul indian.
Cu toate acestea, deși poate fi prezentată ca o victorie diplomatică majoră, este clar că Teheranul nu va putea profita pe deplin de statutul său de membru BRICS decât dacă sancțiunile occidentale - și în special cele americane - vor fi complet ridicate. Se poate argumenta în mod convingător că Rusia și China ar putea umple golul tehnologic occidental în procesul de dezvoltare iranian. Dar platforme precum INSTC, UEE și chiar BRICS pot realiza mult mai mult. Prin Pipelinistan, războiul coridoarelor economice devine și mai complex. Propaganda occidentală pur și simplu nu poate admite că Azerbaidjanul, Algeria, Libia, aliații OPEC ai Rusiei și chiar Kazahstanul nu sunt cu adevărat dornici să își mărească producția de petrol pentru a ajuta Europa.
Kazahstanul este un caz delicat: este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală și este pe cale să devină un furnizor important de gaze naturale, imediat după Rusia și Turkmenistan. În Kazahstan sunt exploatate peste 250 de zăcăminte de petrol și gaze naturale de către 104 companii, inclusiv giganți occidentali din domeniul energiei precum Chevron, Total, ExxonMobil și Royal Dutch Shell.
În timp ce exporturile de petrol, gaze naturale și produse petroliere reprezintă 57% din exporturile Kazahstanului, gazele naturale sunt responsabile pentru 85% din bugetul Turkmenistanului (80% din exporturi mergând către China). Este interesant de remarcat faptul că Galkynysh este al doilea cel mai mare zăcământ de gaze din lume.
În comparație cu ceilalți "stani", Azerbaidjanul este un producător relativ minor (deși petrolul reprezintă 86% din totalul exporturilor sale) și, în esență, o națiune de tranzit. Aspirațiile super-bogaților de la Baku se concentrează pe Coridorul Sudic de Gaze, care include nu mai puțin de trei conducte: Baku-Tblisi-Erzurum (BTE), Conducta Trans-Anatoliană (TANAP), condusă de Turcia, și Conducta Trans-Adriatică (TAP).
Problema cu acest festival de acronime - BTE, TANAP, TAP - este că toate acestea au nevoie de investiții străine masive pentru a-și spori capacitatea, lucru care lipsește cu desăvârșire UE, deoarece fiecare euro este angajat de eurocrații nealeși de la Bruxelles pentru a "sprijini" gaura neagră care este Ucraina. Aceleași probleme financiare se aplică și în cazul unui posibil gazoduct transcaspic, care s-ar conecta atât la TANAP, cât și la TAP.
În războiul coridoarelor economice - capitolul Pipelinistan - un aspect crucial este faptul că majoritatea exporturilor de petrol kazah către UE trec prin Rusia, prin intermediul Consorțiului de conducte caspice (CPC). Ca alternativă, europenii se gândesc la o rută internațională de transport transcaspică încă neclară, cunoscută și sub numele de Coridorul Mijlociu (Kazahstan-Turkmenistan-Azerbaidjan-Georgia-Turcia). Aceștia au discutat în mod activ acest lucru la Bruxelles luna trecută.
Pe scurt, Rusia păstrează controlul deplin asupra gazoductelor eurasiatice (și nu vorbim aici nici măcar de gazoductele Forța 1 și 2 din Siberia, operate de Gazprom și destinate Chinei). Managerii Gazprom știu prea bine că o creștere rapidă a exporturilor de energie către UE iese din discuție. De asemenea, acestea iau în considerare Convenția de la Teheran - care previne și controlează poluarea și menține integritatea mediului în Marea Caspică, semnată de cei cinci membri litorali.
China, la rândul său, este încrezătoare că unul dintre principalele sale coșmaruri strategice ar putea dispărea în cele din urmă. Așa-numita "evadare Malacca" este pe cale să devină realitate, în cooperare cu Rusia, prin intermediul rutei maritime nordice, care va scurta coridorul comercial și de conectivitate dintre Asia de Est și Europa de Nord de la 11 200 de mile marine la doar 6 500 de mile marine. Acesta este geamănul polar al INSTC.
Acest lucru explică, de asemenea, de ce Rusia a fost ocupată cu construirea unei game largi de spărgătoare de gheață de ultimă generație. Iată, așadar, o interconectare a Noilor Drumuri ale Mătăsii (INSTC este paralelă cu BRI și UEE), Pipelinistan și Ruta Maritimă a Nordului, menită să perturbe complet dominația comercială occidentală. Este totuși esențial să se țină cont de faptul că unul dintre principalele obiective strategice ale Washingtonului în războiul său hibrid implacabil împotriva Rusiei a fost întotdeauna să rupă coridoarele BRI care traversează teritoriul rusesc.
În prezent, este important să ne dăm seama că zeci de proiecte BRI în domeniul industriei și al investițiilor și al cooperării interregionale transfrontaliere vor consolida în cele din urmă conceptul Rusiei de Parteneriat extins pentru Eurasia - care se referă, în esență, la stabilirea unei cooperări multilaterale cu o gamă largă de națiuni aparținând unor organizații precum UEE, OCS, BRICS și ASEAN.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Secretele Conclavului, dezvăluite. Cum a ajuns Robert Prevost Papa Leon al XIV-lea
Valul de mister de la Vatican incepe sa se ridice, aruncand lumina asupra modului in care 133 de cardinali din intreaga ...
-
Apar primele acuzații la adresa Papei Leon. Ce s-a întâmplat la Chicago și în Peru legat de abuzuri sexuale cu minori
Cu șase saptamani inainte ca cardinalul american Robert Prevost sa devina Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivor ...
-
Planul OTOKAR: Turcia își folosește industria de apărare pentru a construi alianțe în Balcani pentru o expansiune a influentei la Marea Neagră
Gigantul turcesc Otokar și Automecanica S.A. au facut un parteneriat prin care vor produce la Mediaș celebrele blindate ...
-
O analiză terifiantă: Planul Rusiei pentru Statele Unite
Autor: Françoise Thom, expert in situatia Rusiei Serviciile ruse lucreaza de mai multe decenii pentru a dist ...
-
OMS face presiuni pentru o alianță tehnologică permanentă pentru a instituționaliza mesajele digitale privind sănătatea și controlul comportamentului
O personalitate de rang inalt din cadrul Organizației Mondiale a Sanatații pledeaza pentru un parteneriat reinnoit și du ...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu