Turkstream in locul Nord Stream: Hub-ul de gaze naturale ruseşti si pactul lui Putin cu Erdogan!
Postat la: 28.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rusia era cel mai mare exportator de gaze naturale din lume până la invadarea Ucrainei, moment în care Europa a fost nevoită să pună capăt dependenței sale de combustibilii fosili ruseşti. Europa a impus Rusiei sancțiuni pe care Turcia a refuzat să le pună în aplicare. De la începutul războiului, președintele Erdogan a încercat să medieze conflictul, furnizând arme Kievului, dar menținând în același timp relații strânse cu președintele Putin.
Președintele rus a propus în luna octombrie ca Turcia să devină un hub pentru transportul gazelor naturale rusești ca rută alternativă de aprovizionare către Europa - un plan susținut de Erdogan, dar ce anume are în vedere Putin nu este clar până acum.
Ambii președinți trec prin momente dificile, observă Deutsche Welle. După 20 de ani de când se află la putere, Erdogan se confruntă cu cea mai grea provocare a carierei sale politice la viitoarele alegeri, întrucât inflația și poverile economice ating niveluri record, iar condițiile s-au înrăutăţit și mai mult după cutremurul devastator. Putin, la rândul lui, se confruntă cu propriile provocări, inclusiv războiul din Ucraina și sancțiunile economice dure care lovesc economia rusă.
„Putin oferă Turciei „zăhărelul", adică ideea de a transforma țara într-un hub de gaze naturale pentru a aduce Turcia mai aproape de orbita Moscovei - asemănător cu ceea ce a încercat să facă cu Germania prin intermediul Nord Stream", explică Agnia Grigas de la think-tank-ul american Atlantic Council. „Putin a folosit în mod tradițional relații personale, acorduri cu gaze naturale și practici incontestabil corupte pentru a stabili legături diplomatice mai strânse cu țările europene și eurasiatice, iar Turcia nu face excepție".
În ciuda retoricii dătătoare de speranță din partea liderilor ambelor țări, există îngrijorări din punct de vedere tehnic cu privire la acest plan. „Ideea din spate este de a trimite mai mult gaz rusesc în Turcia și apoi de a-l reexporta în Europa", a declarat pentru Deutsche Welle Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Centrul pentru Politică Energetică Globală al Universității Columbia. „Problema este că nu există suficientă capacitate în conducte pentru a face acest lucru", a adăugat ea.
Există două sisteme de gazoducte active între Rusia și Turcia. Cu o capacitate totală de 31,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an, conducta TurkStream furnizează gaze naturale atât Europei, cât și Turciei, în timp ce BlueStream, cu o capacitate de 16 miliarde de metri cubi/an, satisface cererea internă a Turciei. Ambele conducte sunt folosite în prezent la capacitate maximă, iar pentru construirea uneia sau a mai multor conducte suplimentare va fi nevoie de ani de zile. Națiunile occidentale se tem că un hub turcesc cu gaz rusesc ar permite Moscovei să continue furnizările de gaz de care Europa încearcă să se elibereze.
„Chiar şi cu conducta TurkStream, Turcia nu are posibilitatea de a deveni un hub de gaze naturale pentru Europa, pentru că statele membre UE şi țările din vecinătatea Rusiei încearcă să se distanțeze de energia rusă", subliniază Grigas. „Majoritatea țărilor europene caută surse alternative de aprovizionare, cum ar fi din Marea Caspică, Norvegia, Africa de Nord și mai departe, din SUA și Qatar pe bază de GNL". Turcia se bazează foarte mult pe importurile de gaze naturale din Rusia, Azerbaidjan și Iran, dar se aprovizionează şi cu GNL din SUA, Qatar și Africa de Nord, care reprezintă 24% din totalul importurilor țării.
Pentru a transforma Turcia într-un hub de aprovizionare a Europei, „singura posibilitate ar fi ca Turcia să importe mai mult gaz rusesc, odată ce capacitatea conductei va crește. Prin urmare, va avea nevoie de mai puțin GNL, pe care apoi îl va putea furniza altor piețe europene", a mai spus Corbeau. „Nu cred că Europa vrea să devină dependentă de gazul rusesc care ar veni din altă parte".
Poziția strategică a Turciei la Marea Neagră, controlul său asupra Bosforului și statutul său de membru al NATO fac din aceasta un partener valoros pentru Moscova în condițiile geopolitice actuale. Dar ideea lui Putin de a transforma Turcia într-un hub rusesc de gaze ar putea face Ankara mai dependentă de Moscova. „Trebuie să vă amintiți că relația dintre Erdogan și Putin nu a fost întotdeauna foarte bună, ca, de exemplu, în 2015", subliniază Corbeau, referindu-se la doborârea unui avion de luptă rusesc de către forțele turce în Siria.
Deși relațiile au fost restabilite oficial în 2016, cele două țări au rămas în conflict în privința unor probleme geopolitice. Corbeau crede că Erdogan joacă un „joc interesant între Ucraina și Rusia". În ceea ce privește relațiile ruso-turce, ea consideră că „nu este atât o relație între două țări, cât o relație între doi președinți. La urma urmei, totul este despre domnul Putin și domnul Erdogan".
Alegerile din Turcia sunt o altă piesă a puzzle-ului, deoarece, după cum spune Grigas, ar putea marca sfârșitul „relației personale cordiale Putin-Erdogan", determinând schimbări în politica energetică și externă a Turciei.
Anul acesta, în luna februarie, fusese programat un summit pentru gaze naturale la Istanbul, unde furnizorii s-ar fi întâlnit cu țările consumatoare din Europa. După cutremurele devastatoare, evenimentul a fost în cele din urmă amânat pe termen nelimitat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că lucrările de creare a unui hub de gaze naturale în Turcia sunt „un proiect complex, care, din păcate, nu poate fi implementat fără decalaje de timp, fără probleme tehnice sau de altă natură".
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Bogdan Aurescu dă afară angajații Ambasadei Rusiei la Bucuresti după ce Valeri Kuzmin a declarat că România "rămâne o uşă întredeschisă pentru relaţii"
Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat cu privire la decizia autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
-
Arnold Schwarzenegger susține că "nu există viață după moarte" și că creștinii sunt "niște mincinoși nenorociți"!
Raiul și iadul sunt simple fantezii fără nicio distincție, potrivit lui Arnold Schwarzenegger, care a fost intervievat de Danny DeVito pentru revista Interview pe tema "Ce ne așteaptă în viitor".
-
Automatul de "sănătate publică" din New York care oferea gratuit accesorii pentru droguri și Narcan a fost golit în 24 de ore
La mai puțin de 24 de ore de la instalarea sa, primul automat de sănătate publică din New York, care oferă gratuit pipe de crack, prezervative și Narcan - un medicament utilizat pentru a inversa supradozajul de narcotice - a fost golit, lăsând oficialii orașului hotărâți să asigure o aprovizionare constantă cu aparatură de droguri curate pentru locuitorii care au nevoie.
-
Scandalul momentului: Instagramul lui Zuckerberg a facilitat o rețea masivă si secretă de pedofilie!
O investigație cuprinzătoare realizată de Wall Street Journal și de Stanford Internet Observatory arată că Instagram, deținut de Meta, a găzduit o rețea organizată și masivă de pedofili.
-
Societatea Germană de Nutriție vrea ca fiecare persoană să consume zilnic doar 10 grame de carne pentru a rezolva problema "încălzirii globale"!
Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă acum ca germanii să-și reducă consumul de carne la 10 grame pe zi - echivalentul unui cârnat pe lună - pentru a aborda, se pare, "încălzirea globală".
-
Directivele lui Soros în Marea Resetare: Să cenzurăm internetul, să plusăm încălzirea globală, să folosim Inteligența Artificială și să punem capăt democrației!
George Soros a publicat recent un editorial în care scrie despre noul val reprezentat de Inteligența Artificială (IA), despre „schimbările climatice" cât și despre războiul din Ucraina.
-
ANDI e primul robot care respiră, transpiră și tremură. Manechinul termic se adapteaza instantaneu la mediul in care se afla
Oamenii de știință spun că au construit primul robot care "respiră, transpiră și tremură", conceput pentru a face față și a se adapta la diferite temperaturi, relatează Independent.
-
Românii sunt sclavii ideali, de aia nici nu se revoltă în stradă: 86% din angajați spun că li se încalcă drepturile!
Doar 1 din 2 participanți la cel mai recent sondaj derulat pe piata muncii din România susține că își cunoaște drepturile de angajat, în timp ce 86% dintre ei declară că au simțit, cel puțin o dată, pe parcursul carierei, că aceste drepturi le-au fost încălcate de angajatori.
-
Misteriosul Proiect "Tarim": Chinezii forează o gaură de 11 kilometri adâncime în deșert chipurile sa studieze rocile cretacice!
China a început să sape cea mai adâncă gaură de foraj, în încercarea de a studia zonele planetei aflate la mare adâncime sub suprafață.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Profetia apocaliptica a lui Dughin are la baza o viziune a Sfântului Serafim care descrie lumea actuală si ce va urma să se întâmple
- 2.Interceptări explozive obtinute de Washington Post despre o altă față a președintelui Zelenski - agresivitatea reală și planurile sale extreme
- 3.Întâlnire de taina a grupului Bilderberg. AI-ul e cel mai important subiect pe ordinea de zi. Pe locul doi se discuta despre contracararea dedolarizarii
- 4.Tucker Carlson vorbeste despre dovada vieții extraterestre: Oficiali din serviciile de informații afirmă că SUA au recuperat o navă "de origine non-umană"
- 5."Să nu mănânci carne": Globaliștii folosesc inteligența artificială pentru a rescrie Biblia!
- 6.Contaminare confirmată: Dozele de vaccin anti-Covid conțin ADN de la maimuță verde!
- 7.Medicii de familie isi vind pacientii la grămadă, precum vitele, cu 30.000 de euro pachetul!
- 8.Ce ni se ascunde legat de Mini Reactoarele Nucleare. Cum de o firma privata s-a asociat cu statul pe miliarde de dolari?
- 9.O colecție de aproape 10.000 de fotografii și documente de pe laptopul lui Hunter Biden au apărut pe internet!
- 10.Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanților SUA: Familia Biden avea cap de pod financiar in Romania
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu