Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












EXECUTORII JUDECĂTOREȘTI, Șacalii de pe lângă Justiția Română (X)

Postat la: 26.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Practicienii profesiei care face subiectul serialului nostru, nu numai că au ajuns să înregistreze venituri anuale de peste un milion de euro pe spatele debitorilor amărâți, dar au mai dat și cu tifla reglementărilor legale după care funcționează. Dacă luăm în calcul doar executorii judecătorești ce activează pe raza Capitalei, observăm că marea majoritate a acestora interpretează legile după cum au chef și fără niciun fel de rușine, adesea intrând sub incidență penală.

Ținut secret până la această oră, Raportul nr. 4896/46/E/2014 al Corpului de Control al Ministrului Justiției, aprobat de acesta la 22.10.2014, relevă o serie de acte și fapte de-a dreptul scandaloase, care are trebui să dea mult de gândit atât ministerului abilitat să-i țină-n frâu, cât și legislativului care a permis înființarea acestora fabrici de bani. Pentru că, în majoritatea cazurilor, șacalii judecătorești nu fac altceva decât să-i jecmănească la sânge pe datornici, cu scopul de a se îmbogății în timp record. Și când spunem că marea majoritate a executorilor judecătorești au fost prinși că se ocupă cu coțcării pentru a-și umfla conturile, ne referim la un total de 157 de șacali controlați, din cei 184 existenți în București, adică un procent de 85%.

Mizerie chiar de la vârf

Inițial s-a plecat de la controlul la Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București, condusă de Dorina Gonț. Adică, președinta acestei camere, arestată în data de 20 aprilie anul curent sub acuzația de evaziune fiscală (prejudiciu 3.000.000 de euro) și trimisă o săptămână mai târziu în arest la domiciliu. În afacere mai sunt implicate cel puțin alte patru persoane, inclusiv soțul acesteia, Lucian Gonț, cu care a lucrat cot la cot. Despre acest subiect, ZiuaNews a scris pe larg în zilele de 20 și 21 aprilie, așa că oricine dorește poate accesa arhiva noastră.

De asemenea, o altă acțiune disciplinară a fost inițiată de ministrul Justiției împotriva executorului judecătoresc Doina Crenguța Dobranici, președintă a Consiliului de Disciplină al CEJ București. Ceea ce pe duduie a supărat-o foarte, aceasta plângându-se Curții de Apel București, dosar nr. 51962/2014. Tot la nivelul central al Capitalei ar mai fi de remarcat să ministrul nu i-a controlat deloc în perioada 2011 - 2014 pe executorii judecătorești, ceea ce a făcut ca acestora să li se urce lumea la cap. Iar conducerea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, care are, de asemenea, atribuții de control, s-a mulțumit să-i ia la bani mărunți, în aceeași perioadă de timp, doar pe executorii judecătorești recent acceptați în profesie, nu și pe șmecheri, și mai mult de ochii lumii.

Suspiciuni rezonabile de încălcare a legii

Numeroși executori judecătorești au comis diverse abateri de la actele normative care le reglementează atribuțiile și îndatoririle, motiv din care inspectorii ministerului au apreciat că se conturează „suspiciunea rezonabilă a existenței indiciilor temeinice de săvârșire a abaterilor disciplinare (...), propunând autosesizarea ministrului Justiției și efectuarea de cercetări prealabile" față de aceștia. Potrivit art. 48 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești, înainte de suspendarea sau excluderea acestor șacali din funcții, este necesară o cercetare prealabilă, „care se efectuează de inspectori generali din cadrul direcției de specialitate din Ministerul Justiției sau de Colegiul director al Camerei executorilor judecătorești". Cum este binecunoscut proverbul „corb la corb nu-și scoate ochii", cercetarea prealabilă va fi efectuată de astă dată doar de funcționarii ministerului, ca să nu existe posibilitatea ca șmecherii să se acopere între ei.

O mică parte dintre oile negre

Dintre cei vizați de asemenea fapte se remarcă, potrivit Raportului de control menționat: Mirela Dumitru și Petrică Sorin Nuță, Cristian Marcel și Demetrius Țețu, Valentin Cristian Nanu și Valentin Gabriel Dimache, Laurențiu Alexandru Chițu, Bogdan Ovidiu Trancă. În privința lui Cristian Bran, pentru activitatea desfășurată în calitate de executor judecătoresc, au fost sesizate organele de urmărire penală. Acuzația principală ce i se reține acestuia în sarcină este de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.

O altă serie întreagă de executori judecătorești i-au jecmănit pe debitori cu taxe sau onorarii nelegale, existente în propriul statut, dar abrogate încă din 2013 de conducerea UNEJ. Totodată, au comis abuzul de a nu respecta procedurile obligatorii în detrimentul executaților silit sau omițând să menționeze sumele onorariilor înhățate, astfel încât această practică larg răspândită ne duce cu gândul la infracțiunea de evaziune fiscală. Iată și câteva exemplu în acest sens: Vasile Bogdan Ana și Octavian Andrei Lepădatu, Vlad Bătăilă, Bogdan Maghiar, Ilie Dinu, Cătălin Gigel Lupulescu, Adriana Mihaela Verdeș și Ramona Maria Mărgulescu, Traian Daniel Ivan, Marian Popescu și Adina Vali Popescu, Bogdan Ulman.

Scrieți-ne!

În așteptarea finalizării anchetelor procurorilor anticorupție și a verdictelor instanțelor de judecată în dosarele care-i vizează pe capii CEJ București Dorina și Lucian Gonț, ne oprim deocamdată aici. Asta deoarece numărul celor care au intrat în vizorul ministerului Justiției este mult prea mare și chiar nu merită să-i menționăm pe toți aici, cu o singură remarcă: aceștia sunt cu mult peste 100 dintre cei 157 controlați.

Dacă ai fost călcat în picioare de un executor judecătoresc, fiind aruncat în stradă și lăsat abuziv fără agoniseala de-o viață, în cazul în care crezi că ai fost furat ca la drumul mare de un astfel de șacal veros, ori dacă consideri că drepturile ți-au fost călcate în picioare, fiind tratat ca un nimic, scrie-ne pe adresa de mail dan_coste@yahoo.com. Vom lupta împreună cu tine ca să-ți găsești dreptatea sau măcar liniștea sufletească, păstrându-ți cu sfințenie confidențialitatea!

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE