În cine să mai crezi? Pandemia cu virusul neîncrederii
Postat la: 31.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pandemia aceasta de tip nou generează efecte care se vor dovedi mortale la nivelul unora dintre societăţile tradiţionale creditate până acum cu moralitate exemplară în domeniul guvernanţei şi al relaţiilor internaţionale.
Din motive diverse - de la nevoia reală de a lupta împotriva pandemiei până la calcule politice şi specularea neruşinată a unor oportunităţi create de presiunea de a avea vaccin şi tratamente anti Covid-19 - unii decidenţi politici au decis că regulile clasice de verificare, reverificare într-un sistem de testare în etape din ce în ce mai ample, urmate de analize şi validare definitive de către agenţiile naţionale şi internaţionale de profil sunt ceva care poate fi ignorat într-o nemiloasă goană după rezultate.
Cumplitul adevăr al acestei loterii este că s-a mers pe repede înainte, aplicându-se vechiul principiu invocat în general de guverne în caz de criză majoră şi în special de unele departamente "negre" ale serviciilor de spionaj pentru a justifica operaţiuni în care trebuia acceptată sacrificarea unor personaje, victime căzute pentru a asigura "victoria binelui superior". Aşa s-a ajuns la acceptarea principiului "validării şi vaccinării de urgenţă în situaţii excepţionale de acută criză sanitară", ideea fiind că se acceptă "trasee scurte" de testare. Rezultatele obţinute de diversele companii farmaceutice - evident şi în cazul diverselor tipuri de vaccin anti-Covid 19 - încep imediat să fie supuse unei analize din partea organismului superior. În cazul Statelor Membre UE, au fost făcute verificările cât se poate de rapid imaginabil de către Agenţia europeană specializată, apoi s-a trecut la vaccinare, specificându-se de fiecare dată că era (şi este vorba) despre un produs acceptat în procedură de urgenţă. Din această cauză, apariţia unor efecte secundare serioase, cu atât mai multor a deceselor posibil legate de un vaccin sau altul, au fost contabilizate cu foarte mare atenţie, de fapt fiind vorba despre elemente care vor fi introduse în viitoarea fişă finală de rezultate cu care producătorii unui vaccin se vor prezenta, naţional sau internaţional, pentru accreditarea finală. Când va fi accea nu se ştie, decizia fiind nu de ordin sanitar, ci de circumstanţiere politică.
Cu atât mai mare a fost contextul de uriaşe sensibilităţi care s-au simţit vitriolate de ceea ce este acum cel mai mare şi mai primejdios scandal medical şi decizie politică aferentă în cazul unuia dintre vaccinurile folosite pe scară largă în întreaga lume. Este vorba despre vaccinul britanic AstraZeneca, pe scară destul de largă prezent şi în centrele de vaccinare din ţara noastră, asta după ce, din motive de prudenţă, fusesese oprită folosirea unor doze de vaccin dintr-un transport considerat problematic.
Acum se petrece, cu acest vaccin AstraZeneca, ceva chiar fără precedent. Vă amintiţi că, la început, inclusiv la noi, indicaţia de vaccinare era pentru populaţia între 18-55 de ani, apoi indicaţia s-a extins, fiind acceptate şi persoane de peste 55 de ani, ceea ce l-a transformat într-o alternativă la cele deja existente pe piaţă, cu insistenţele tuturor autorităţilor noastre, în frunte cu colonelul Gheorghiţă, care a garantat personal, cu experienţa sa personală excepţională în domeniul virusologiei, că vaccinul este sigur şi că va ucide duşmanul în mod corespunzător şi la timp. La fel de siguri au fost toţi membrii CSAT atunci când au aprobat programul de naţional de vaccinare.
Nimeni nu se aşteaptă ca, medical vorbind, instituţiile din România, chiar preluate de Armata Română, să poată realiza o contra-testare a unui vaccin, chiar şi în cazul de maximă urgenţă în care şi la noi existau semnalări a unor reacţii extreme în cazul AstraZeneca. Ne-am bazat pe ce ne-au spus alţii şi am zis, ca europenii, că "beneficiile sunt mai mari ca dezavantajeel". Şi acum, ce se va decide?
Cine va trebui să ia, extrem de urgent, o poziţie în urma succesiuneii unor decizii pe plan internaţional care arată că, totuşi, probleme sunt şi nu mai pot fi ignorate?
1. Autorităţile federale din Germania (STIKO) şi miniştrii sănătăţii din landuri au căzut de acord că vaccinul AstraZeneca poate fi utilizat doar pentru pacienţi în vârstă de peste 60 de ani "pe baza datelor disponibile asupra apariţie unor cazuri rare, dar foarte severe de efecte secundare de tromboze" . Autoritatea centrală germană de reglementare, Institutul Paul Elrich, a transmis că au fost înregistrate 31 de cazuri de cheaguri de sânge care au provocat tromboze cerebrale din 2,7 milioane de persoane injectate cu AstraZeneca (cu excepţia a două cazuri, restul erau femei cu vârsta între 20 şi 63 de ani). Înainte ca STIKO să publice declaraţia în cauză, oficialii din Berlin, Munchen şi landul Brandenburg Berlin şi Brand şi oraşul Muchen luaseră o altă decizie, aceea de a stopa vaccinarea persoanelor sub 60 de ani, iar unele spitale de stat anunţau aceeaşi măsură în cazul personalului feminin în vârstă de sub 55 de ani.
2. Canada a suspendat folosirea vaccinului AstraZeneca în cazul tuturor persoanelor în vârstă de sub 55 de ani, decizie luată în urma recomandării urgente transmise se Comitetul consultativ naţional: "Există o incertitudine importantă în ce priveşte beneficiile oferirii de vaccin AstraZeneca adulţilor sub vârsta de 55 de ani, date fiind potenţialele riscuri" - a spus Dr. Shelly Deeks, vicepreşedintele Comitetului. Deeks a mai afirmat că recomandările care sosiseră din Europa sugerează că riscul potenţial de apariţie a cheagurilor de sânge este de 1/100.000, adică cu mult mai mare decât procentul de 1/1.000.000 cum se crezuse anterior.
Cine va reacţiona şi la noi pentru a lămuri lucrurile, mai ales că începe etapa a treia de vaccinare, cu persoane de sub 55 de ani? Avem o sursă de încredere care să-şi ia răspunderea politică, umană şi de politică sanitară în a lua decizia potrivită?
Cristian Unteanu
ULTIMA ORA
-
Cui i-a lăsat averea prinţul Philip. Ducele de Edinburgh a strâns în timpul vieţii aproximativ 25 de milioane de euro
Prinţul Philip, care şi-a dedicat viaţa reginei Elisabeta a II-a, acţiunilor caritabile şi misiunilor din cadrul Commonwealth, nu avea în conturi mai mult de 25 de milioane de euro, avere acumulată timp de peste şapte decenii.
-
Un dinozaur diplodocus cât un bloc cu patru etaje a apărut în pădurea de la Râşnov
Dino Parc Râşnov bate un nou record: cel mai mare parc cu dinozauri şi un muzeu în aer liber din Europa de Sud-Est are, de acum, şi cel mai înalt dinozaur.
-
Ca sa nu intre Şoşoacă peste ei, membrii Comisiei Juridice s-au încuiat în sală!
Comisia Juridică a Senatului s-a reunit, miercuri, iar membrii au decis să solicite Agenţiei Naţionale de Medicamente şi Dispozitive Medicale, precum şi unei structuri din cadrul MApN să verifice dacă masca de plastic a senatoarei Diana Şoşoacă este conformă cu normele sanitare de protecţie împotriva COVID-19.
-
Bătălia pentru sănătate: Costache sau Cîrstoiu? Unul e scos din joc de dosarul de la DNA si de Orban desi e dorit de Iohannis
Demiterea lui Vlad Voiculescu a dus la mari tensiuni în coaliția de guvernare. Prin prestația dezastruoasă a ministrului pluserist, "USR-PLUS s-a lins pe bot de vreo altă nominalizare," susțin sursele din Palatul Victoria.
-
Ciolacu îl acuză pe Iohannis că "doarme neîntors": "Dar pentru ţară ce faceţi incompetenţilor?"
Marcel Ciolacu îl numeşte pe Klaus Iohannis „artizanul" crizei politice declanşate în urma revocării lui Vlad Voiculescu, acuzând că nu se implică pentru a remedia situaţia. Liderul PSD îi numeşte pe cei aflaţi la cârma ţării „incompetenţi", acuzând, printre altele, că astăzi au murit încă 195 de oameni.
-
Băieţel de şase ani supus la perversiuni sexuale de iubitul mamei sale
Un bărbat dintr-o cumună din zona de munte a judeţului Suceava a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de viol în formă continuată şi rele tratamente aplicate minorului.
-
BNR anunţă noi reguli pentru criptomonede: "Sunt extrem de volatile şi riscante!"
BNR atrage atenţia că monedele virtuale continuă să reprezinte active speculative foarte volatile şi extrem de riscante, cu un potenţial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.
-
PSD: Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să iasă din letargie şi să rezolve criza politică majoră din "Guvernul Său"
PSD îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să iasă din letargia în care se află de mai multe săptămâni şi să intervină public pentru rezolvarea crizei politice majore din „Guvernul Său", arată un comunicat de presă al partidului. Principala prerogativă constituţională a şefului statului este de a media între puterile statului şi între partidele politice pentru asigurarea stabilităţii ţării, amintesc social-democraţii.
-
Traian Băsescu are "boală" pe Raed Arafat de zece ani: "Dacă eram premier îi zburam și pe el dar și pe Dan Barna!"
Traian Băsescu consideră că noua criză politică, care se suprapune peste cea sanitară și cea economică, a fost cauzată de lipsa de autoritate a premierului Florin Cîțu. Fostul președinte este de părere că și Dan Barna trebuia demis din guvern, nu doar Vlad Voiculescu, alături de Raed Arafat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Mai avem vreun viitor? Cum arată viitorul?
- 2.Astia sunt in stare sa-i faca dosar penal Flaviei Grosan pentru omor din culpă!
- 3.Moartea Cornelei Catanga: Învățătură de minte. Profeți mincinoși. O tragedie.
- 4.O lume cu fundu-n sus
- 5.Obraznicia hingherilor
- 6.Sfidarea Completului negru a depășit limita legalității
- 7.Decizia de ieri în Dosarul "Ferma Băneasa" e un pas spre recredibilizarea Instanței Supreme
- 8.Ne-au încălecat!
- 9.Situația poate scăpa de sub control azi-mîine
- 10.Cum se vinde pe șest Transilvania
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu