Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
Postat la: 21.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul" au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Privit cu reticență în cele mai multe țări din Uniunea Europeană, Donald Trump a câștigat de o manieră categorică alegerile din SUA și este gata pentru noul mandat. Până acum, indiferent dacă în SUA s-au aflat la putere democrații lui Joe Biden sau republicanii lui Trump, implicarea americanilor în România, incusiv în sudul flancului estic al NATO, a fost evident una mai redusă decât cea avută în nordul flancului.
În același timp, deși relațiile româno-americane sunt excelente, ele rămân mult sub potențial. Un exemplu ar fi Polonia, cea mai importantă țară din nordul flancului estic NATO. Dovadă, ultimii trei președinți ai SUA au au vizitat Polonia de mai multe ori, dar niciodată România. „Adevărul" a încercat să afle de la politologii Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford și Olga Chiriac, de la Universitatea Tampa din Florida (SUA) și de la expertul în securitate Hari Bucur Marcu ce ne-ar putea aștepta în al doilea mandat al lui Trump. Din start, toți trei sunt de acord că relațiile bilaterale româno-americane sunt la cel mai înalt nivel din istoria lor, însă fiecare dintre ei consideră că România nu știe încă să puncteze suficient și să-i convingă cu adevărat pe aliații noștri de peste Atlantic de importanța strategică a României.
Există toate argumentele ca sub Trump americanii să reușească mult mai mult decât au făcut-o sub Biden, spune expertul în securitate. Aici, Hari Bucur Marcu amintește retragerea a SUA din Afganistan, decisă de Trump, dar pusă în aplicare catastrofal de Biden. Și tot aici poate fi trecută izbucnirea războiului din Ucraina, dar și a situația încordată și războiul din Orientul Mijlociu.
Nu în ultimul rând, China și Rusia s-au apropiat în timpul mandatului lui Biden, fără ca americanii să găsească soluții să o împiedice sau măcar o tempereze. Astfel, a fost marcată o premieră, la peste 5 decenii de când fostul președinte Richard Nixon adera la ideile lui Henry Kissinger și decidea să apropie SUA de China, pentru a preveni în primul rând o alianță sino-rusă. Tot efortul depus de administrațiile care i-au urmat, fie ele republicane sau democrate, a fost dat uitării de Biden, care nu a reușit să prevină alianța dintre China și Rusia.
Analistul militar Hari Bucur Marcu, omul care a participat la modernizarea Armatei Române și a contribuit la integrarea sa în NATO este optimist. În opinia sa, administrația Trump 2 va continua politica din primul mandat, dar și pe cea a lui Joe Biden. O va face însă cu mai multă eficiență, consideră el.
„Trump are o legitimitate cum rar s-a întâmplat să aibă un alt președinte când preia funcția. Acum, întrebarea este dacă el, ca președinte, va plăti polițele ce s-au adunat, și față de presa afiliată democraților și democraților. Și altora care i-au servit pe democrați. Ne amintim că în primul mandat, inclusiv rețelele sociale, că a fost vorba de Facebook, Twitter, Tik Tok sau Instagram, toate i-au fost ostile și ne amintim că pe unele dintre ele a primit chiar interdicție. A avut parte de un tratament ostil, iar toată lumea se întreabă dacă va plăti polițe. Ei bine, eu nu cred că va face acest lucru", spune Hari Bucur Marcu.
Există multe voci care susțin că Donald Trump este un pericol pentru democrație și pentru NATO. Hari Bucur Marcu nu împărtășește această idee și consideră că Trump va fi un președinte echilibrat.
„Eu am spus în primul mandat foarte clar că Trump nu este anti-NATO, nu vrea desființarea NATO, nu vrea să abandoneze securitatea europeană în mâinile Rusiei și așa mai departe. Și s-a dovedit că am avut dreptate. Deși el, ca vorbe, e cu totul altfel. Lăsând la o parte stilul său, apreciez că deciziile sale au fost întotdeauna corecte", mai spune expertul.
Despre faptul că Statele Unite ale Americii vor rămâne fidele politicii externe din ultimii ani vorbește Olga Chiriac, de la Universitatea Tampa din Florida (SUA), fostă coordonatoare a proiectelor academice ale Centrului de Studii NATO și Diviziei Multinațională NATO SE. Experta americană de origine română este convinsă că Donald Trump nu va abandona Europa și nu vor lăsa Ucraina la discreția Rusiei.
„La noi în America există o tradiție, politica externă rămâne aceeași, cel puțin direcțiile sale principale. Așa și cu Trump. Sigur că unele lucruri se vor schimba, nu și politica SUA. Se vor schimba pe ici pe colo modalitățile prin care SUA vor căuta să-și atingă obiectivele, dar nu și obiectivele. În ce privește România, Trump nu și-a schimbat planurile. Ne consideră aliați și nu are nimic împotriva noastră. România face parte din planurile Americii dinainte de Trump, va face parte și în timpul său, dar și după, pentru că suntem aliați. Iar SUA vor continua să fie dispuse să ne ajute", spune Olga Chiriac.
Cel mai important, în raport cu România, SUA vor continua exact aceeași politică, spune Hari Bucur Marcu, iar Bucureștiul nu are motive să se teamă. Există însă un lucru negativ, spune expertul.
„Primul și cel mai important dintre toate lucrurile care ar fi de spus este că politica externă și de securitate americană nu este partidică. Adică aceeași politică pe care a avut-o Bideno va avea și Trump. Doar că Trump e mult mai eficient. Ați văzut de altfel și în problema ostaticilor din Orientul Mijlociu, da? Trump a promis că va rezolva încă înainte de a fi învestit și s-a ținut de cuvânt, am avut acordul Israel - Hamas", explică el.
La rândul său, Corneliu Bjola vorbește despre faptul că SUA nu vor abandona Ucraina. În schimb, Trump a transmis deja un mesaj tranșant europenilor, cerându-le să aloce 5% din PIB pentru apărare. Un mesaj asemănător a transmis și Mark Rutte, secretarul general al NATO, care a vorbit însă de un procent ceva mai mic, 3,5%.
„Cred că Statele Unite și administrația nouă vor rămâne angajate în continuare în Ucraina. Va cere în schimb europenilor să participe mai mult. Deja a și cerut, a dat un semnal clar. Acesta este miezul acestor discuții care au loc în momentul de față în alianță. De fapt, Orientul Mijlociu și-a schimbat deja puțin dinamica, inclusiv în Siria. Rămâne de văzut în ce direcție vor evolua lucrurile, dar deocamdată primele semne par, să spunem, pozitive", spune Bjola.
Hari Bucur Marcu nu crede că România, care s-a apropiat mult de administrația Biden, va avea de suferit din acest motiv și nu riscă niciun fel de represalii. În schimb, are de pierdut din cauza politicii sale apatice.
„Să luăm exemplele Poloniei și a Ungariei. Ambele au avut relații bune cu Trump, în special premierul ungar Orban. Dar asta nu înseamnă că Trump va fi doar cu aceste țări și că pe celelalte le va abandona. Sigur că el e prieten cu Orban și cu alții, dar nu se vede niciodată când vine vorba de politică. Pentru că el e tranzacționar. Când vine vorba de politică, deși Trump are stilul acesta de a fi prietenos cu toată lumea, de a lăuda pe toată lumea și folosește hiperbole foarte mult, în realitate știe să fie pragmatic. E ca în afaceri. Iar când e vorba să încheie o afacere, ca să spun așa, categoric se va uita să fie cât mai bine pentru America, dar să fie bine și pentru ceilalți. Asta nu înseamnă că nu e foarte important să fim acolo, să avem relații bune. Sau cum e cazul României, de exemplu, să aibă un canal de comunicare la Casa Albă, poate chiar cu președintele", adaugă Hari Bucur Marcu.
Vestea proastă este că România nu are în acest moment un canal serios de comunicare cu președintele Trump. Problema e cu atât mai mare cu cât SUA e cel mai important aliat și principala forță a NATO.
Marea problemă a României
„În tot cazul este obligatoriu să avem relații cu Trump și cu oamenii lui. Altfel, fără acest canal de comunicare directă, percepțiile la Casa Albă despre România s-ar putea să fie încețoșate. Nu zic neapărat neconforme, dar încețoșate. Adică să fie o ceață, da", avertizează expertul în securitate.
El dă aici ca exemplu felul în care apropiați de-ai lui Donald Trump au reacționat atunci când în România au anulat anulate alegerile parlamentare. România a pierdut o bună șansă de a găsi un culoar și de a comunica mai bine cu noua administrație americană, iar autoritățile române au fost incapabile să explice ce s-a întâmplat în cazul alegerilor anulate.
„Ați văzut ce s-a întâmplat în momentul în care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Reacțiile din tabăra Trump au fost mixte, așa, de tip „O, Doamne, cum se întâmplă chestii de genul ăsta?" Nu au înțeles bine ce se întâmplă, ce e cu România. Să nu uităm nici reacția lui Musk, care are ambiții din astea de a încuraja anumite mișcării externe și, bineînțeles, el face o politică a lui, nu neapărat o politică a statului american. În momentul în care nu apare în discursul lor și România, va trebui să ne ducem frumos în fața ăstora și să învețe să comunice așa cum trebuie. Pentru că s-a pierdut o bună oportunitate prin această pasivitate", mai spune Hari Bucur Marcu.
Și Olga Chiriac se arată îngrijorată de faptul că autoritățile române rămân pasive și nu au o strategie, mai ales acum, într-un ceas al schimbărilor.
„Acest lucru mă sperie cu adevărat! Asta îmi dă de gândit și mă îngrijorează. Într-un moment atât de important România nu are reacție. Pentru că România are o poziție geostrategică importantă, dar nu știe deloc să profite de acest lucru. Practic, pare că nu există o strategie, e greu de imaginat așa ceva. Și e păcat. Orice schimbare aduce oportunități noi, dar pare că nu și pentru România, care pur și simplu nu reușește să vină cu o strategie coerentă", adaugă Olga Chiriac.
Donald Trump nu va schimba foarte multe, crede Corneliu Bjola. Va negocia însă la sânge cu europenii.
„Ce mi s-a părut în acest context singurul semnal interesant, aș spune, este că administația Trump semnalizează că europenii ar trebui să-și mărească implicarea în Ucraina și în alianță. Nu știu dacă se va face la 5% din PIB, cred mai degrabă că acesta este stilul de negociere a lui Trump. Probabil, el zice 5% ca să se asigure că vor fi măcar 3%-3,5% din PIB date apărării de fiecare țară NATO. Va cere europenilor să contribuie mai mult, dar va oferi sprijinul necesar eventual pentru a ține Rusia afară din joc. Aș mai spune că pe de altă parte avem și această situație pe care Trump o menționază de câteva ori cu tarifele. Și ar mai fi vorba de tarifele pe care se pare că le va impune Uniunii Europene, multe dintre ele valabile și în perioada Biden. Rămâne de văzut cum va negocia cu Uniunea Europeană", adaugă expertul de la Oxford.
Și el se arată pesimist în ce privește România. Bucureștiul pare să nu fi înțeles mesajul lui Trump, mai spune el. În acest sens, întâlnirea de la Bruxelles convocată de Rutte, de la care România a absentat, dă o notă extrem de proastă autorităților de la București.
„Vorbim de niște discuții la care România, din voință proprie, decide să nu participe. Iarăși, declarația domnului Ciolacu m-a frapat. Pentru că nu a vorbit nimic despre aceste eforturi comune europene, ci a preferat să se pitească după poziția domnului Trump. Este un semnal învijorător, care nu anunță o politică externă corespunzătoare pentru acest moment și care s-ar putea să ne creeze probleme mai departe. De asemenea, în discursul său, domnul Ciolacu s-a referit prea puțin la problema războiului hibrid cu Rusia. Chiar în programul de guvernare, această problemă este undeva mutată ca declarație de intenție la capitolul de Ministerul Apărării Naționale, care este mai mult lozincat", încheie Corneliu Bjola.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
-
Era clar ca asa o sa se intample: Un nou război la orizont. Taiwanul este în alertă pe fondul intetirii activităţilor militare ale Chinei
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a ordonat joi unitaților de aparare și securitate sa intensifice eforturile de mo ...
-
Putin joacă tare: Rusia emite un ultimatum de la Londra - Ucraina trebuie să accepte termenii Moscovei sau să capituleze!
„Ucraina trebuie sa accepte termenii Moscovei pentru incheierea razboiului sau se va confrunta cu noi avansuri mil ...
-
Vladimir Putin a abordat posibila asasinare a lui Khamenei: Nici nu vreau să discut această posibilitate
Într-un interviu acordat agențiilor de presa, președintele rus Vladimir Putin a abordat direct subiectele legate d ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu