Țările europene lucrează în secret la un plan de trimitere de trupe în Ucraina
Postat la: 16.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Un grup de țări europene lucrează în liniște la un plan de trimitere de trupe în Ucraina pentru a ajuta la aplicarea oricărui acord de pace viitor cu Rusia, scrie AP. În fruntea acestor eforturi se află Regatul Unit și Franța.
Există încă puține detalii despre asta. Țările participante la discuție nu vor să renunțe și să acorde marje de manevră președintelui rus Vladimir Putin dacă acesta acceptă negocierile pentru a pune capăt războiului pe care l-a început în Ucraina.
Europenii au început să studieze problema tipului de forță care ar putea fi necesară în urmă cu aproximativ un an. Dar sentimentul de urgență a crescut pe fondul îngrijorărilor că președintele american Donald Trump ar putea trece peste deciziilor lor, și posibil peste cele ale Ucrainei, pentru a încheia un acord cu Putin.
Multe întrebări rămân fără răspuns, dar una este deosebit de presantă: ce rol, dacă este cazul, pot juca Statele Unite? În decembrie 2024, după alegerea lui Trump, dar înainte ca acesta să preia funcția, un grup de lideri și miniștri s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la reședința secretarului general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. Aceștia au venit din Regatul Unit, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos și Polonia. Au fost prezenți, de asemenea, oficiali la nivel înalt ai Uniunii Europene.
Discuțiile s-au bazat pe ideea lansată de președintele francez Emmanuel Macron la începutul anului 2024 privind o posibilă desfășurare de trupe străine în Ucraina. Deși președintele francez s-a aflat inițial izolat în arena europeană din cauza acestei idei, planul său a câștigat ulterior popularitate.
Cu toate acestea, în mare măsură, felul în care vor arăta aceste forțe și cine va participa la ele va depinde de termenii oricărui acord de pace, și nu numai. Italia, de exemplu, are restricții constituționale cu privire la utilizarea forțelor sale armate. Țările de Jos au nevoie de undă verde din partea parlamentului, la fel ca Germania, a cărei poziție s-ar putea schimba după alegerile din 23 februarie. Polonia este prudentă, având în vedere dușmănia sa de lungă durată cu Ucraina, care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie AP.
„Suntem într-un stadiu foarte incipient", a declarat pentru Associated Press ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja Conferinței de securitate de la Munchen.
Potrivit acestuia, în ciuda diferitelor discuții și zvonuri, este „extrem de important" pentru aliații europeni să înțeleagă cum va arăta linia de contact din Ucraina înainte de a elabora un plan. Dacă Rusia și Ucraina își reduc forțele de-a lungul liniei de front la „câteva mii" de trupe de fiecare parte, a spus Pevcur, „nu ar fi o problemă pentru Europa să fie și ea acolo". El a adăugat că va fi mult mai dificil dacă conflictul este încă „în fierbere".
Componența și rolul forțelor vor fi determinate de tipul de acord de pace care poate fi încheiat. Dacă Rusia și Ucraina pot conveni asupra termenilor în timpul negocierilor, este probabil că vor fi necesare mai puține măsuri de securitate și o forță mai mică.
Dar experții și oficialii avertizează că, în circumstanțele actuale, europenii ar trebui să desfășoare un contingent puternic și mare, nu o echipă de menținere a păcii precum Căștile Albastre ale Organizației Națiunilor Unite.
„Trebuie să fie o forță reală, astfel încât rușii să știe că dacă o vor testa vreodată, vor fi zdrobiți. Și puteți fi siguri că Rusia o va testa. Ei încalcă fiecare acord. Deci, dacă trimitem trupe acolo, trebuie să aibă putere aeriană, forțe terestre mari, drone, contra-drone, apărare antiaeriană și antirachetă - toate acestea. Dacă se duc acolo cu o grămadă de căști albastre și puști, vor fi zdrobiți", a declarat Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane în Europa, la un eveniment organizat luna trecută la think tank-ul European Policy Centre.
Dominique Trinkwan, un general francez în retragere și fost șef al misiunii militare a Franței la Organizația Națiunilor Unite, a fost de acord că forțele de menținere a păcii ale ONU sunt mai potrivite „pentru a fi desfășurate în zone care sunt mult mai stabile".
„Pentru început, ar fi nevoie de aproximativ un an pentru a pregăti această operațiune cu soldați atrași din întreaga lume", a declarat Trinkwan.
Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat pentru AP că este, de asemenea, necesar să se instruiască soldații ucraineni și să se investească în industria de apărare ucraineană.
Natura acordului de pace va determina mărimea și locația contingentului european
Ucraina dorește și sprijin aerian, nu doar trupe terestre.
Evident, va fi dificil pentru europeni să adune o forță la scară largă, și cu siguranță nu rapid.
Anterior, într-un interviu acordat Financial Times, Macron a declarat că ideea de a desfășura o forță uriașă este „exagerată". Potrivit președintelui francez, „trebuie să facem lucruri care sunt adecvate, realiste, bine gândite, echilibrate și discutate".
Săptămâna aceasta, secretarul american al apărării, Pete Hagel, a insistat asupra unei „supravegheri internaționale solide a liniei de contact", referindu-se la o linie de front de aproximativ 1 000 km. Europenii sunt reticenți în a fi de acord cu acest lucru, deoarece ar necesita prea multe trupe.
Cu toate acestea, aproape toți sunt de acord că un anumit „sprijin american" este necesar. Forțele europene se bazează de mult timp pe logistica americană avansată, transportul aerian și alte capacități militare.
Miercuri, la sediul NATO, Hughes a început să schițeze condițiile în care SUA ar putea fi de acord cu o forță care să ajute la oferirea Ucrainei de „garanții credibile de securitate pentru a se asigura că războiul nu izbucnește din nou".
„Orice garanții de securitate trebuie să fie susținute de trupe europene și non-europene capabile", a declarat Hegseth celor aproape 50 de susținători occidentali ai Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă Ucraina nu aderă la NATO, țara va avea nevoie de 200 000 de forțe de menținere a păcii pe teritoriul său. Analiștii cred însă că acest lucru este imposibil.
La rândul său, Hughes a declarat că forțele europene de menținere a păcii care ar putea fi trimise în Ucraina după semnarea acordului de pace nu ar trebui să facă parte din misiunea NATO și nu ar trebui să respecte articolul 5 al tratatului. La urma urmei, în viitor, acest lucru ar putea provoca intervenția militară a SUA. Între timp, vicepreședintele american J.D. Vance nu a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina și impunerea de sancțiuni Rusiei dacă dictatorul rus Vladimir Putin nu este de acord cu un acord de pace care să garanteze independența Ucrainei pe termen lung.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele și înființează un fond pentru reconstrucție. Nu include garanţii de securitate împotriva Rusiei
Trezoreria SUA a anunțat ca a semnat un acord cu Ucraina privind minereurile și a fost de acord sa inființeze un fond de ...
-
Vladimir Putin face declarații grave. Mai mulți francezi ar lupta alături de forțele rusești
Vladimir Putin a declarat miercuri, in timpul unui forum la Moscova, ca in Occident exista oameni care impartasesc valor ...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu