China dă semne că se pregătește de război cu SUA: Beijingul ar putea să-şi dezvolte arsenalul nuclear la un nivel fără precedent
Postat la: 27.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
China încearcă să-şi extindă şi să-şi modernizeze arsenalul nuclear la un nivel fără precedent pentru a-şi spori forţa de descurajare în caz de conflict cu SUA, potrivit unor experţi.
Potrivit Institutului internaţional de cercetare a păcii de la Stockholm (SIPRI), China are un arsenal de 350 de arme nucleare - cu mult în urma Rusiei (4.477) şi a SUA (3.708).
Dar Beijingul ar putea avea 1.500 de astfel de arme până în 2035, potrivit unui raport al Departamentului american al Apărării apărut în noiembrie anul trecut. "China pare să nu mai fie dispusă să se mulţumească cu câteva sute de arme nucleare pentru a-şi asigura securitatea", spune Matt Korda, de la Federation of American Scientists, o organizaţie neguvernamentală americană care studiază, printre altele, proliferarea nucleară.
După primul său test nuclear în 1964, China s-a mulţumit să menţină un arsenal modest şi s-a angajat să nu utilizeze niciodată prima o armă nucleară, asigurând că nu va recurge la aceasta decât dacă ea însăşi ar fi ţinta.
În ultimul deceniu, preşedintele Xi Jinping a încurajat o vastă modernizare a armatei, care a cuprins şi îmbunătăţirea capacităţilor sale nucleare.
"China întreprinde în prezent cea mai importantă extindere şi modernizare a forţelor sale nucleare din întreaga sa istorie", a declarat pentru AFP David Logan, profesor la Naval War College, un institut de cercetare şi de învăţământ superior al marinei americane.
Potrivit lui, această ţară încearcă nu doar să-şi sporească producţia de ogive, ci de asemenea să-şi amelioreze capacitatea de a le propulsa de la sol, din avion sau din submarin.
China construieşte de altfel "rapid" instalaţii de tir cu rachete balistice intercontinentale şi are peste 300 de silozuri în total, potrivit Departamentului american al Apărării.
Acest gigant asiatic a repetat în mai multe rânduri că îşi menţine forţa nucleară "la nivelul cel mai redus necesar securităţii naţionale".
Luna trecută, într-o declaraţie comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, Xi Jinping a afirmat totodată că nu trebuie "să fie declanşat vreodată" un război nuclear.
Campania internaţională pentru abolirea armelor nucleare, o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, estimează că China a consacrat 11,7 miliarde de dolari (10,7 miliarde de euro) programului său nuclear în 2021, adică mai puţin de o treime din ceea ce ar fi cheltuit SUA.
Mai multe obstacole împiedică totuşi dezvoltarea rapidă de către China a arsenalului său nuclear, potrivit experţilor. Beijingul dispune de mijloace limitate pentru a produce materiale fisionabile indispensabile fabricării de ogive.
În cursul recentului summit între Xi Jinping şi Vladimir Putin, Beijingul şi Moscova s-au angajat să-şi consolideze cooperarea nucleară. Înalţi responsabili ruşi în domeniul energiei atomice au acceptat să ajute China să se doteze cu "reactoare rapide", care sunt destinate să producă materiale fisionabile mult mai rapid decât le-ar consuma.
Potrivit Beijingului, acordul nu se referă decât la programul său nuclear civil. Dar unii experţi consideră că el ar putea servi de asemenea la constituirea unor stocuri de materiale fisionabile destinate armelor nucleare. "Din punct de vedere tehnic ar fi posibil ca China să-şi sporească considerabil stocurile de plutoniu cu noile sale reactoare civile cu neutroni rapizi, utilizând combustibil furnizat de Rusia", notează Matt Korda. "Totuşi, nimic nu indică faptul că China are intenţia să facă asta", subliniază el.
China dispune de "rezerve foarte limitate, ceea ce împiedică o creştere în putere rapidă", întăreşte Gregory Kulacki, responsabil pentru China la Union of Concerned Scientists, o organizaţie americană a oamenilor de ştiinţă.
"Potrivit informaţiilor publicate despre ritmul de dezvoltare a programului de sporire a materialului fisionabil" ("fast breeder"), constând în reactoare capabile să producă mai mulţi izotopi fisionabili decât consumă, "va fi dificil pentru China să producă rapid plutoniul de care are nevoie", explică el.
Chiar dacă Departamentul american al Apărării are uneori tendinţa să exagereze ameninţarea chineză cu scopul de a obţine finanţări suplimentare, Beijingul are de asemenea motive obiective de a dori să-şi crească capacităţile, notează AFP.
"Strategii chinezi se îngrijorează de posibilitatea ca SUA să efectueze primele o lovitură" nucleară, ceea ce ar împiedica China să riposteze, afirmă David Logan, profesor la Naval War College.
"Consolidarea nucleară chineză urmăreşte probabil în parte" să contracareze această posibilitate, adaugă el.
Unii experţi cred că Beijingul intenţionează între altele să facă Washingtonul să reflecteze la costul unei participări americane la un conflict în această regiune.
China consideră că Taiwanul este una din provinciile sale, pe care ea nu a reuşit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.
Beijingul estimează probabil că "este necesară o forţă nucleară mai importantă pentru a descuraja SUA să se implice într-un conflict potenţial în strâmtoarea Taiwan", a declarat pentru AFP Ankit Panda, de la Fundaţia Carnegie pentru pacea internaţională.
China afirmă că speră într-o "reunificare" paşnică cu Taiwanul, dar nu exclude utilizarea forţei, scrie AFP.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Efectul Erdogan la bursele mondiale: Acțiunile turcești au explodat după victoria reportată în alegeri
Acţiunile listate pe bursa de la Istanbul înregistrau creşteri în prima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna aceasta, în timp ce lira turcească ajungea la un nou minim la scurt timp după ce preşedintele Recep Erdogan a fost reales şef al statului, funcţie pe care o deţine de peste două decenii.
-
Rusia susține că a găsit agenți patogeni ai gripei aviare cu o rată de mortalitate de 40% la om la un laborator american din Ucraina!
Rusia a acuzat Statele Unite că a făcut experimente cu agenți patogeni ai gripei aviare, cu o rată de letalitate de până la 40% la om, într-un biolaborator american din Ucraina.
-
Pandemia s-a încheiat, afacerea continuă. INSP dă circulară medicilor de familie să implemeteze noua procedură de vaccinare neapărat cu Pfizer (document)
Cu mare greutate, la trei ani de la declansare, OMS a dat directiva de incheiere a pandemiei Covid, concentrandu-se acum pe Tratatul privind pandemiile si cedarea suveranitatii sanitare de catre statele membre.
-
Profetia apocaliptica a lui Dughin are la baza o viziune a Sfântului Serafim care descrie lumea actuală si ce va urma să se întâmple
La sfarsitul lui ianuarie 2023, la aproape un an de la declansarea războiului din Ucraina, Aleksander Dughin a facut o declaratie apocaliptica, orecum profetică. Multi au ras, spunand ca ideologul a innebunit, alții s-au infiorat. La baza profetiei sta, insa, o viziune a Sfântului Serafim, pe care Dughin a rastalmacit-o pentru vremurile actuale.
-
Ce spun Sfintii Parinti despre Al Treilea Razboi Mondial, despre Rusia și China și despre Guvernul Global al lui Anticrist!
„Va fi un asemenea război mare încât atât de mulţi se vor pierde că vor rămâne foarte puţini care vor supravieţui, dar cei ce vor rămâne nu vor putea scăpa decât dacă se vor adăposti prin crăpăturile pământului, prin peşteri.
-
Victorie categorică a dreptei spaniole impotriva neo-marxistilor la alegerile locale și regionale
Ieri s-au desfășurat în Spania alegerile locale și regionale. Alegerile locale s-au desfășurat în 8131 de localități spaniole, în timp ce alegerile regionale s-au desfășurat în 12 din cele 17 regiuni autonome.
-
Liderul PPE cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE, după victoria lui Erdogan
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează luni DPA.
-
Minune la mănăstirea mistuită de flăcări din Suceava: moaștele Sfântului Ioan cel Nou au rămas intacte deși totul în jur s a- făcut scrum!
O minune s-a produs, duminică, la Mănăstirea Podu Coșnei din Suceava, care a fost mistuită de flăcări. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au rămas intacte, chiar dacă totul în jurul lor s-a făcut scrum.
-
Beluga-spion a rușilor se află în prezent pe coasta de vest a Suediei
Beluga Hvaldimir, descoperită în urmă cu patru ani purtând un harnaşament ciudat care a provocat suspiciuni că delfinul ar fi fost folosită de Marina rusă, se află în prezent pe coasta de vest a Suediei, potrivit unui ONG care îi urmăreşte mişcările, relatează AFP.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Rusia lansează un avertisment cumplit după ce SUA a aprobat lovituri ucrainene în Crimeea
- 2.Joe Biden s-a făcut de râs într-un restaurant din Washington DC
- 3.Cinci state arabe plus Iranul printre cele 19 națiuni pregătite să se alăture BRICS!
- 4.Nici un armistițiu cu Heartland: Cine pierde Ucraina, pierde intreaga lume!
- 5.Trump la Budapesta: „Suntem angajaţi într-o luptă istorică împotriva marxiştilor, globaliştilor şi comuniştilor" VIDEO
- 6.Erdogan lansează acuze fără precedent: "Biden a dat ordinul să fiu înlăturat și va avea un răspuns mâine!"
- 7.Șeful diplomației europene: Se creează un abis între Occident și celelalte părți ale lumii
- 8.Prabusirea unui imperiu financiar: America va fi nevoită să declare o incapacitate tehnică de plată
- 9.Teoria conspiratiei? Aproape jumătate din turci cred că Imperiul Otoman o să renască la două luni după alegeri!
- 10.Scandalul Nord Stream ia amploare: Rusia intră în conflict deschis cu Germania, Danemarca și Suedia
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu