Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Directorul CIA dezvăluie lucruri neștiute: "Am aflat scopul nebunesc al lui Putin și ce îi macină puterea!"

Postat la: 01.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Directorul CIA, William Burns a petrecut o mare parte din ultimele două decenii încercând să înțeleagă combinația dintre nemulțumire, ambiție și nesiguranță pe care o întruchipează Vladimir Putin. Acum, oficialul american dezvăluie lucruri neștiute legate de președintele rus, afirmând că a aflat scopul nebunesc al lui Putin și ce îi macină puterea din Rusia.

Într-o analiză publicată de Foreign Affairs, William Burns afirmă cu tărie că războiul din Ucraina l-a slăbit pe Putin, iar invazia Rusiei a creat oportunități pentru agenția americană CIA de recrutare, inaugurând o nouă eră a spionajului. Directorul CIA spune că epoca de după Războiul Rece a luat sfârșit definitiv în momentul în care Rusia a invadat Ucraina. El mărturisește că a căutat de-a lungul vremii să-l înțeleagă și să-i descifreze gândirea lui Putin,

"Am petrecut o mare parte din ultimele două decenii încercând să înțeleg combinația combustibilă de nemulțumire, ambiție și nesiguranță pe care o întruchipează președintele rus Vladimir Putin. Un lucru pe care l-am învățat este că întotdeauna e o greșeală să subestimezi fixația lui de a controla Ucraina și alegerile acesteia. Fără acest control, el crede că este imposibil ca Rusia să fie o mare putere sau ca el să fie un mare lider rus", a spus Burns.

Acea fixație tragică și brutală a adus deja rușine pentru Rusia și a expus slăbiciunile ei, de la economia sa unidimensională la priceperea militară umflată până la sistemul său politic corupt. Invazia lui Putin a provocat, de asemenea, o determinare și o hotărâre uluitoare din partea poporului ucrainean.

El a remarcat curajul militarilor ucraineni chiar de la fața locului, din călătoriile sale secrete de la Kiev, care au fost perturbate de multe ori de bombardamente ale Rusiei. A fost impresionat de tenacitatea soldaților și de ingeniozitatea acestora pe câmpul de luptă.

Războiul lui Putin a fost deja un eșec pentru Rusia la mai multe niveluri. Scopul său inițial de a pune mâna pe Kiev și de a subjuga Ucraina s-a dovedit nebunesc și iluzoriu. Armata lui a suferit pagube imense, a explicat Burns. Cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, două treimi din stocul de tancuri de dinainte de război al Rusiei a fost distrus și lăudatul program de modernizare militară de decenii al lui Putin a fost golit.

Ambițiile exagerate ale lui Putin s-au inversat și într-un alt fel: au determinat NATO să devină mai mare și mai puternică. Deși strânsoarea represivă a lui Putin nu pare să slăbească prea curând, războiul său din Ucraina îi erodează în liniște puterea acasă, susține directorul CIA.

Revolta de scurtă durată lansată în iunie anul trecut de liderul mercenar Evgheni Prigojin a oferit o privire asupra unora dintre disfuncționalitățile care se ascund în spatele imaginii atent lustruite de control a lui Putin.

Pentru un lider care și-a creat cu minuțiozitate o reputație de arbitru al ordinii, Putin părea detașat și indecis, în timp ce răzvrătiții lui Prigojin se îndreptau pe drumul către Moscova. Pentru mulți din elita rusă, întrebarea nu era atât dacă împăratul nu avea haine, ci de ce a durat atât de mult să se îmbrace.

Acest an va fi probabil unul dificil pe câmpul de luptă din Ucraina, un test de rezistență a puterii ale cărui consecințe vor depăși cu mult lupta eroică a țării pentru a-și susține libertatea și independența. Pe măsură ce Putin regenerează producția de apărare a Rusiei - cu componente esențiale din China, precum și cu arme și muniții din Iran și Coreea de Nord - el continuă să parieze că timpul este de partea lui, că poate distruge Ucraina și uza susținătorii ei occidentali.

Provocarea Ucrainei este să pună la punct aroganța lui Putin și să demonstreze costul ridicat pentru Rusia al conflictului continuu, nu doar făcând progrese în prima linie, ci și lansând lovituri mai profunde în spatele lor și obținând câștiguri constante în Marea Neagră.

Cheia succesului constă în păstrarea ajutorului occidental pentru Ucraina. La mai puțin de cinci procente din bugetul de apărare al SUA, este o investiție relativ modestă, cu profituri geopolitice semnificative pentru Statele Unite și profituri notabile pentru industria americană.

Menținerea fluxului de arme va pune Ucraina într-o poziție mai puternică dacă va apărea o oportunitate pentru negocieri serioase. Oferă șansa de a asigura o victorie pe termen lung pentru Ucraina și o pierdere strategică pentru Rusia.

Ucraina ar putea să-și protejeze suveranitatea și să-și reconstruiască țara, în timp ce Rusia ar fi lăsată să facă față costurilor durabile ale prostiei lui Putin. Ca Statele Unite să părăsească conflictul în acest moment crucial și să întrerupă sprijinul pentru Ucraina ar fi un autogol de proporții istorice, concluzionează directorul CIA.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE