Donald Trump provoacă cutremur la nivel mondial: SUA iese din tratatele climatice, din Organizatia Mondiala a Sanatatii si-i da puteri depline lui Elon Musk
Postat la: 21.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Donald Trump a depus luni jurământul devenind al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, cu promisiunea de a remodela instituţiile ţării. El a semnat o serie de ordine executive, în faţa susţinătorilor de la Capital One Arena şi apoi la Casa Albă, inclusiv retragerea din Tratatul de la Paris privind schimbările climatice şi solicitarea ca lucrătorii federali să se întoarcă la muncă în persoană, cu normă întreagă, fără posibilitatea de a mai munci de acasă.
După o zi de ceremonii, Trump a semnat o serie de ordine executive pentru a limita imigraţia şi a reduce reglementările de mediu şi iniţiativele privind diversitatea rasială şi de gen. El nu a luat măsuri imediate pentru a creşte tarifele, o promisiune cheie a campaniei, dar a declarat că ar putea impune taxe de 25% asupra Canadei şi Mexicului la 1 februarie.
El a semnat un ordin care ar pune capăt unei politici care conferă cetăţenia celor născuţi în Statele Unite, ceea ce va declanşa cu siguranţă o lungă luptă în instanţă. Un alt ordin executiv a desemnat cartelurile de droguri mexicane drept organizaţii teroriste. „Scăpăm de tot cancerul cauzat de administraţia Biden„, a declarat Trump în timp ce semna un teanc de ordine executive în Biroul Oval. Alte ordine au revocat politicile administraţiei Biden care reglementează inteligenţa artificială şi vehiculele electrice.
De asemenea, el a impus îngheţarea angajărilor la nivel federal şi a ordonat lucrătorilor guvernamentali să se întoarcă la birou, în loc să lucreze de acasă. El a semnat, de asemenea, documente pentru crearea unui „Departament al eficienţei guvernamentale", un consiliu consultativ extern condus de miliardarul Elon Musk, care îşi propune să reducă o mare parte din cheltuielile guvernamentale. În cadrul Departamentului de Stat, mai mult de o duzină de diplomaţi de rang înalt nepartizani au fost invitaţi să demisioneze ca parte a unui plan mai amplu de înlocuire a funcţionarilor publici nepartizani cu loialişti.
De asemenea, Trump a declarat că va emite ordine de desfiinţare a programelor federale privind diversitatea şi va solicita guvernului să recunoască doar genurile atribuite la naştere.
Iată la ce se referă primele ordone executive semnate luni:
- Acordarea graţierii şi comutarea pedepselor pentru persoanele care au legătură cu revoltele din 6 ianuarie;
- Declararea imigraţiei ilegale la graniţa dintre SUA şi Mexic drept o urgenţă naţională;
- Desemnarea cartelurilor criminale drept organizaţii teroriste;
- Anularea acordării automate a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali;
- Suspendarea programului american de reinstalare a refugiaţilor timp de patru luni;
- Crearea Departamentului pentru eficienţă guvernamentală sau DOGE (care va fi condus de Elon Musk):
- Abrogarea legii federale care interzice TikTok;
- Tragerea la răspundere a foştilor oficiali guvernamentali „pentru interferenţa în alegeri";
- Scoaterea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii;
- Declararea unei urgenţe energetice naţionale pentru a permite extragerea de resurse suplimentare, inclusiv forarea în Alaska;
- „Protejarea femeilor împotriva ideologiei radicale de gen".
Donald Trump a graţiat aproximativ 1.500 dintre susţinătorii săi care au atacat Capitoliul Statelor Unite în urmă cu patru ani, în timp ce a trecut rapid la impunerea voinţei sale la doar câteva ore după ce şi-a revendicat preşedinţia, luni.
Decizia sa de a-i graţia pe susţinătorii care au atacat Capitoliul Statelor Unite la 6 ianuarie 2021 va înfuria cu siguranţă poliţia, legislatorii şi alte persoane ale căror vieţi au fost puse în pericol în timpul unui episod fără precedent în istoria modernă a SUA.
Printre cei vizaţi de ordin s-au numărat liderii grupurilor militante de extremă dreapta Oath Keepers şi Proud Boys, care executau pedepse lungi cu închisoarea.
La scurt timp după depunerea jurământului, autorităţile de frontieră americane au închis un program care permitea a sute de mii de migranţi să intre legal în SUA prin programarea unei întâlniri prin intermediul unui smartphone. Programările existente au fost anulate.
La Casa Albă, Trump a semnat un ordin prin care a declarat o urgenţă naţională la graniţa dintre SUA şi Mexic, ceea ce ar debloca finanţarea şi i-ar permite să trimită trupe acolo.
Trump a declarat că favorizează imigraţia legală în timp ce semna ordinele de declarare a unei urgenţe naţionale la graniţa dintre SUA şi Mexic, suspendând reinstalarea refugiaţilor şi punând capăt cetăţeniei automate pentru orice persoană născută în SUA.
Trump a recunoscut că se va confrunta cu o contestare juridică iminentă în ceea ce priveşte anularea cetăţeniei prin naştere, care a fost consacrată în Constituţia SUA din 1868. El a spus că cetăţenia automată este „pur şi simplu ridicolă" şi că el crede că se află pe „un teren (juridic) bun" pentru a schimba lucrurile. În schimb, Trump a declarat că forţa de muncă imigrantă este necesară pentru investiţiile pe care le anticipează că lvor însoţi impunerea de tarife mai mari. „Sunt de acord cu imigraţia legală. Îmi place. Avem nevoie de oameni", a spus el.
Trump a semnat un ordin executiv prin care TikTok continuă să funcţioneze timp de 75 de zile, ceea ce reprezintă o uşurare pentru utilizatorii platformei de social media, chiar dacă persistă întrebările legate de securitatea naţională. Compania mamă a TikTok, cu sediul în China, trebuia să găsească un cumpărător în SUA sau să fie interzisă la sfârşitul săptămânii trecute. Ordinul lui Trump le dă mai mult timp pentru a găsi un cumpărător.
„Cred că am o slăbiciune pentru TikTok", a recunoscut Trump.
Biden a refuzat să aplice măsura bipartizană pe care a semnat-o ca lege, în timp ce Trump s-a angajat să menţină TikTok deschis după ce l-a creditat pentru ajutorul acordat victoriei sale în alegerile din 2024. Autoritatea legală a lui Trump de a păstra TikTok este neclară în conformitate cu termenii legii confirmate recent de Curtea Supremă a Statelor Unite.
Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care permite Departamentului pentru Energie să reînceapă cât mai rapid examinarea cererilor de aprobare a proiectelor de export de gaze naturale lichefiate.
Într-un ordin executiv separat, Trump a declarat o urgenţă energetică naţională.
El a prezentat luni un plan radical de maximizare a producţiei americane de petrol şi gaze, inclusiv prin declararea unei urgenţe energetice naţionale, eliminarea reglementărilor şi retragerea SUA din pactul internaţional de combatere a schimbărilor climatice. Aceste măsuri semnalează o răsturnare dramatică în politica energetică a Washingtonului, după ce fostul preşedinte Joe Biden a încercat timp de patru ani să încurajeze o tranziţie de la combustibilii fosili în cea mai mare economie a lumii. Rămâne însă de văzut dacă măsurile vor avea vreun impact asupra producţiei, care se află deja la niveluri record, pe măsură ce companiile care forează urmăresc preţurile ridicate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din 2022.
„America va fi din nou o naţiune producătoare, iar noi avem ceva ce nicio altă naţiune producătoare nu va avea vreodată: cea mai mare cantitate de petrol şi gaze naturale dintre toate ţările de pe Pământ", a declarat Trump în timpul discursului său de învestire.
Ulterior, Trump a semnat ordinele executive prin care declară o urgenţă energetică naţională şi retrage Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice. De asemenea, a semnat ordine care vizează promovarea exploatării petrolului şi gazelor naturale în Alaska şi inversarea eforturilor lui Biden de a proteja vastele ţinuturi arctice şi apele de coastă ale SUA împotriva forajului.
Trump a declarat că se aşteaptă ca ordinele să contribuie la reducerea preţurilor de consum şi la îmbunătăţirea securităţii naţionale a Statelor Unite. „Vom reduce preţurile, ne vom umple din nou rezervele strategice, până la vârf, şi vom exporta energia americană în întreaga lume", a spus el.
Grupurile de mediu au declarat că intenţionează să conteste ordinele executive în instanţă.
Trump a declarat, de asemenea, că anulează ceea ce el a numit obligativitatea impusă de Biden privind vehiculele electrice şi a promis să pună capăt dezvoltării de noi centrale eoliene.
Ordinul executiv din 2021 semnat de predecesorul său Joe Biden urmărea să se asigure că jumătate din toate vehiculele noi vândute în Statele Unite până în 2030 sunt electrice. Obiectivul de 50% al lui Biden, care nu era obligatoriu din punct de vedere juridic, a câştigat sprijinul producătorilor auto americani şi străini.
Trump a declarat într-un ordin executiv că va opri distribuirea fondurilor guvernamentale necheltuite pentru staţiile de încărcare a vehiculelor dintr-un fond de 5 miliarde de dolari, a cerut să se pună capăt unei derogări pentru ca statele să adopte norme privind vehiculele cu emisii zero până în 2035 şi a declarat că administraţia sa va lua în considerare eliminarea creditelor fiscale pentru vehiculele electrice.
Preşedintele Donald Trump a emis un ordin executivă prin care suspendă închirierea de energie eoliană offshore din toate zonele platformei continentale exterioare, în aşteptarea unei analize economice şi de mediu, a anunţat luni Casa Albă.
Preşedintele Donald Trump a ordonat angajaţilor federali să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână, semnând luni un ordin executiv în faţa susţinătorilor entuziaşti de la Capital One Arena din Washington.
Măsura va obliga un număr mare de angajaţi guvernamentali să renunţe la munca de la distanţă, inversând o tendinţă care a luat amploare în primele etape ale pandemiei de COVID-19.
Unii dintre aliaţii lui Trump au afirmat că mandatul de întoarcere fizică la locul de muncă este menit să ajute la desfiinţarea funcţiei publice, facilitându-i lui Trump înlocuirea angajaţilor guvernamentali de lungă durată cu loialişti.
RETRAGERE DIN OMS
Statele Unite vor ieşi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat luni preşedintele Donald Trump, afirmând că agenţia globală de sănătate a gestionat greşit pandemia de COVID-19 şi alte crize sanitare internaţionale.
Trump a declarat că OMS nu a reuşit să acţioneze independent de „influenţa politică nepotrivită a statelor membre ale OMS„ şi a solicitat „plăţi nedrept de oneroase" din partea Statelor Unite, care sunt disproporţionate faţă de sumele furnizate de alte ţări mai mari, cum ar fi China.
„OMS ne-a jefuit, toată lumea jefuieşte Statele Unite. Acest lucru nu se va mai întâmpla", a spus Trump la semnare.
Măsura înseamnă că Statele Unite vor părăsi agenţia de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite peste 12 luni şi vor opri toate contribuţiile financiare la activitatea sa. Statele Unite sunt de departe cel mai mare susţinător financiar al OMS, contribuind cu 18 % la finanţarea sa totală. Cel mai recent buget pe doi ani al OMS, pentru 2024-2025, a fost de 6,8 miliarde de dolari.
Retragerea lui Trump din OMS nu este neaşteptată. El a luat măsuri pentru a părăsi organismul în 2020, în timpul primului său mandat de preşedinte, acuzând OMS că a sprijinit eforturile Chinei de a „induce lumea în eroare" cu privire la originile COVID.
OMS neagă vehement acuzaţia şi afirmă că a continuat să facă presiuni asupra Beijingului pentru a împărtăşi date care să determine dacă COVID a apărut în urma contactului oamenilor cu animale infectate sau datorită cercetării unor virusuri similare într-un laborator naţional.
Preşedintele american Donald Trump a ordonat luni o suspendare pentru 90 de zile în ceea ce priveşte asistenţa străină pentru dezvoltare, în aşteptarea unor evaluări ale eficienţei şi coerenţei cu politica externă a SUA.
„Toţi şefii de departamente şi agenţii cu responsabilităţi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare externă ale Statelor Unite vor întrerupe imediat noile obligaţii şi plăţi ale fondurilor de asistenţă pentru dezvoltare", se arată în ordinul executiv semnat de Trump.
Preşedintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care declară că acordul global privind impozitul minim pe profit susţinut de administraţia Biden şi negociat cu peste 100 de alte ţări nu are „nicio forţă sau efect" în Statele Unite, cu excepţia unui act al Congresului care să adopte acordul.
Preşedintele Donald Trump a anulat luni ordinele executive care promovau diversitatea, echitatea şi incluziunea (DEI) şi drepturile persoanelor LGBTQ+ şi ale minorităţilor rasiale, îndeplinindu-şi promisiunile de a reduce protecţiile pentru cei mai marginalizaţi americani.
„Administraţia anterioară a încorporat practici profund nepopulare, inflaţioniste, ilegale şi radicale în fiecare agenţie şi birou al guvernului federal", a declarat Trump într-o declaraţie care însoţeşte ordinul său prin care a revocat zeci de ordine anterioare ale lui Biden, inclusiv protecţiile pentru transsexuali.
La scurt timp după preluarea mandatului, Trump a abrogat 78 de ordine executive semnate de predecesorul său Joe Biden, inclusiv cel puţin o duzină de măsuri de sprijinire a echităţii rasiale şi de combatere a discriminării împotriva persoanelor gay şi transsexuale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
-
Demersul lui Gheorghe Piperea va rascoli Afacerea Pfizergate. AFP: Moţiune de cenzură fără riscuri dar se prefigurează tulburări pentru Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene participa astazi la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva sa, inițiata de eurodeputatul AUR, G ...
-
Șeful NATO are un scenariu în care China va incita Rusia să atace țările alianței. Rușii spun ca Rutte a dat-o pe ciuperci halucinogene
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat intr-un interviu acordat New York Times ca China ar putea impinge Rus ...
-
Elon Musk face un partid cu care sa-l dea jos de la putere pe Donald Trump
Miliardarul Elon Musk, care si-a incheiat in iunie misiunea de sef al Departamentului american pentru Eficienta Guvernam ...
-
Proteste în mai multe oraşe faţă de adoptarea monedei euro: Manifestanţii cer referendum şi demisia Guvernului din Bulgaria
În mai multe orase din Bulgaria au avut loc sambata demonstratii impotriva adoptarii monedei euro, care ar urma sa ...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu