Franţa legalizează eutanasia, după ce a introdus dreptul la avort în Constituție. "Un ajutor pentru a muri"
Postat la: 11.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat duminică, 10 martie, că un proiect de lege ce deschide calea spre "un ajutor pentru a muri", în "condiţii stricte", va fi prezentat în aprilie Consiliului de miniştri, în vederea unei prime lecturi în luna mai în Adunarea Naţională.
Pacienţii majori, "capabili de un discernământ deplin şi complet", loviţi de o "maladie incurabilă" cu "prognostic vital angajat pe termen scurt şi mediu" şi care au suferinţe "refractare" (care nu pot fi atenuate) vor putea "cere să poată fi ajutaţi să moară", a spus şeful statului francez pentru publicaţiile La Croix şi Liberation. Minorii şi pacienţii care suferă de boli psihiatrice sau neuro-degenerative care le alterează discernământul, precum Alzheimer, vor fi excluşi de la această posibilitate.
În cazul unui aviz favorabil din partea unei echipe medicale, persoanei îi va fi prescrisă o substanţă letală, pe care aceasta va putea să şi-o administreze singură sau cu ajutorul unei terţe persoane dacă ea "nu este în măsură să reuşească fizic acest lucru". Chiar dacă această acţiune poate părea o formă de sinucidere asistată, preşedintele francez a declarat că el doreşte evitarea acestui termen sau a celui de eutanasie, dezbaterea asupra acestui subiect fiind una aprinsă în Franţa.
Legea actuală, supranumită Claeys-Leonetti, a cărei cea mai recentă revizuire datează din 2016, permite o "sedare profundă şi continuă" pentru bolnavii cu prognostic vital angajat pe termen scurt şi cu suferinţe ce nu pot fi atentuate, însă nu autorizează nici sinuciderea asistată, nici eutanasia.
Preşedintele francez a anunţat de asemenea o întărire a îngrijirilor paliative. În termen de zece ani, "vom investi cu un miliard de euro mai mult în aceasta", peste cele 1,6 miliarde dedicate în prezent îngrijirilor, a precizat el. Franța este și prima țară care a înscris dreptul la avort în Constituția sa. Schimbarea legii din 2016 asupra sfârşitului vieţii era o promisiune de campanie a lui Emmanuel Macron, însă, după ce a creat o "convenţie cetăţenească" asupra acestui subiect, preşedintele a amânat de mai multe ori luarea unei decizii.
Şeful statului francez, care preconizează de mai multă vreme să modifice legislaţia franceză asupra acestui subiect sensibil, spune că şi-a scris personal propriile "directive anticipate" asupra îngrijirilor pe care doreşte, sau nu, să le primească la sfârşitul vieţii. În mai multe state ale Europei, legislaţia autorizează eutanasia şi/sau sinuciderea asistată. Belgia este, alături de Olanda, una dintre primele ţări europene care au autorizat eutanasia, în urmă cu 20 de ani.
În Spania, o lege ce legalizează ajutorul pentru încheierea vieţii, intrată în vigoare în iunie 2021, permite eutanasia şi sinuciderea medicală asistată, în timp ce în Elveţia există diferite forme de asistare a decesului. Recent, Parlamentul francez, reunit luni la Versailles, a votat în favoarea înscrierii în Constituţie a întreruperii voluntare a sarcinii, ceea ce face ca Franţa să devină prima ţară din lume care înscrie oficial în Constituţie dreptul la avort.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
Un caz uriaș de corupție a fost descoperit în Hmelnytskyi, vestul Ucrainei. Autoritățile l-au reținut pe șeful Centrului Medical Regional Hmelnytskyi din cauza acuzațiilor că a acceptat sume uriașe de bani pentru a oferi scutiri medicale bărbaților ucraineni pentru a evita înrolarea.
-
Hackerii chinezi au intrat în sistemele de interceptări telefonice ale instanțelor din SUA
Hackerii chinezi au accesat rețelele furnizorilor de servicii din SUA și au obținut informații prin sistemele utilizate de guvernul SUA pentru interceptări telefonice autorizate de instanță, a raportat Wall Street Journal (WSJ), citând surse bine informate.
-
Supraveghere în masă cu ajutorul AI utilizat în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris va deveni permanent
Potrivit mass mediei franceze, sistemul de supraveghere în masă alimentat de inteligența artificială, instituit pentru a proteja Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 urmează să devină o parte permanentă a infrastructurii de securitate a Franței.
-
Problema gravă cu „orașul de 15 minute" în Capitală. Cât stau bucureștenii în trafic din lipsa utilităților în jurul casei
Dezvoltarea imobiliară accelerată din București nu a fost însoțită de o creștere corespunzătoare a infrastructurii publice, afectând calitatea vieții locuitorilor. În ultimii patru ani, numărul de locuințe noi a crescut semnificativ, dar nu s-au construit spitale sau școli noi, iar transportul public și infrastructura rutieră au rămas neschimbate.
-
Cine sunt cercetătorii care au luat Premiul Nobel pentru Medicină. Au descoperit principiul care stă la baza activității genelor
Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2024 a fost câştigat de cercetătorii americani Victor Ambros şi Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului şi a rolului său în reglarea genelor post-transcripţionale, conform comunicatului Comitetului Nobel de luni, 7 octombrie, de la Stockholm.
-
Proiectul Salariului Minim European intră în linie dreaptă pentru viitorul Venit Minim Garantat preconizat de Forumul Economic Mondial
Proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european) intră, luni, în dezbatere la Senat cu câteva modificări față de forma inițială, adoptate în comisiile de specialitate.
-
Evadare ca în filme a celor doi spărgători de bancomate din Arad: Soția unuia dintre ei a regizat totul
Evadare ca în filme a celor doi spărgători de bancomate din Arad, care au reușit, în urmă cu câteva zile, să fugă chiar de sub nasul polițiștilor, în timp ce se aflau sub escortă. Momentul evadării a fost surprins pe camerele de supraveghere.
-
A luat foc internetul: Copilul are și din genele celor cu care s-a culcat mama înainte - explicația Lidiei Fecioru
Lidia Fecioru a vorbit despre gene și concepție, iar declarațiile pe care le-a făcut au devenit virale pe internet. Mai multe vedete au reacționat dur la vorbele parapsihologului. Ea a spus că un copil poate prelua și din genele foștilor parteneri ale mamei sale, nu doar de la tată.
-
Primul Brain Scan al momentului morții arată care ar putea fi ultimele noastre gânduri
De ani de zile, expresia „viața mi-a trecut prin fața ochilor" a fost asociată cu experiențele apropiate de moarte. Acum, este posibil ca știința să fi ajuns din urmă această idee.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ceva uriaș se pregătește în China: Giganții mondiali retrag miliarde de dolari într-un ritm record
- 2.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 3.Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
- 4.Secretul lui Polichinelle: CIA și MI6 au planificat Operațiunea Kurk din Ucraina
- 5.UE va intra in război cu Rusia. Noului comisar pentru apărare cere armament si trupe
- 6.BlackRock jubilează: Occidentul mobilizează resurse imense pentru reconstrucția Ucrainei. Câți bani se vor investi
- 7.Franța oferă un homosexual declarat pentru funcția de comisar european. Ursula a cerut o femeie. Macron: "Îndeplineşte toate criteriile cerute!"
- 8.Directorul CIA zugrăvește un tablou sumbru: "Asta este cea mai mare amenințare!"
- 9.Politico: Americanii și britanicii se tem că Ucraina va fi învinsă in această iarnă
- 10.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu