Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
O nouă secesiune se poate declanșa în SUA: Texasul refuză ordinele lui Biden și mai multe state din sud se solidarizează

Postat la: 25.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, promovează dreptul la "autoapărare" în fața unei "invazii" de migranți la granița de sud, în timp ce statul duce o luptă pe mai multe fronturi cu administrația Biden.

"Guvernul federal a încălcat pactul dintre Statele Unite și state", se arată într-o lungă declarație a republicanului texan. "Ramura executivă a Statelor Unite are datoria constituțională de a aplica legile federale care protejează statele, inclusiv legile privind imigrația aflate în vigoare în acest moment. Președintele Biden a refuzat să aplice aceste legi și chiar le-a încălcat".

Abbott duce în prezent mai multe bătălii juridice cu administrația. Guvernul federal a amenințat cu acțiuni în justiție în legătură cu confiscarea de către Texas a parcului Shelby Park de lângă punctul de trecere a frontierei Eagle Pass, în timp ce sunt în curs de desfășurare procese privind tăierea de către administrație a sârmei ghimpate instalate de Texas și stabilirea de balize în Rio Grande.

Curtea Supremă de Justiție a dat săptămâna aceasta dreptate administrației când a admis un apel de urgență pentru a permite agenților să continue să taie sârma de frontieră instalată de Texas de-a lungul graniței. Texasul a publicat săptămâna aceasta imagini în care se vede cum întărește barierele fizice de-a lungul Eagle Pass.

De asemenea, administrația a contestat în instanță o lege semnată recent care permite autorităților locale și de stat din Texas să aresteze imigranții ilegali. Administrația a acuzat Texasul că interferează cu controlul federal asupra imigrației și securității frontierelor și a afirmat că pune în pericol agenții și imigranții.

Cu toate acestea, Abbott a citat limbajul constituțional care cere guvernului federal "să protejeze fiecare [stat] împotriva invaziei" și dreptul statelor de a-și proteja propriile frontiere.

Abbott susține că "eșecul administrației Biden" de a îndeplini aceste îndatoriri declanșează o clauză din articolul 1 care "rezervă acestui stat dreptul la autoapărare". El notează că a declarat deja o "invazie" pentru a invoca această autoritate, pe care o numește "legea supremă a țării și care înlocuiește orice lege federală contrară".

Este puțin probabil ca argumentele lui Abbott să descurajeze administrația, care a citat precedentul Curții Supreme în favoarea controlului federal asupra imigrației și a autorității de frontieră.

De asemenea, administrația a susținut că respectă legea privind imigrația și a subliniat numărul de expulzări din luna mai, care a depășit întreaga perioadă a anului fiscal 2019. În schimb, aceasta spune că are nevoie de mai multe fonduri din partea Congresului și de o reformă cuprinzătoare a imigrației pentru a repara ceea ce spune că este un sistem "stricat".

"Fie că este vorba de lăsarea migranților pe marginea drumului în toiul iernii, de instalarea de sârmă ghimpată pentru a face mai periculoasă munca Patrulei de Frontieră, de promovarea unor legi extreme și neconstituționale precum S.B. 4, sau de ultimele sale acțiuni din Eagle Pass, guvernatorul Abbott a dovedit în mod repetat că nu este interesat de soluții și că nu caută decât să politizeze frontiera", se arată într-o declarație recentă a Casei Albe.

"Președintele a fost clar că avem nevoie de resurse adecvate și de schimbări de politici și că sistemul nostru de imigrație este stricat. De aceea, în prima sa zi de mandat, a prezentat Congresului un plan cuprinzător de reformă a imigrației și de aceea lucrează pentru a găsi un acord bipartizan cu Congresul care să includă finanțare și reforme semnificative", se adaugă în comunicat.

Reprezentantul Joaquin Castro (D-Texas) îi cere președintelui Biden să preia controlul Gărzii Naționale din Texas dacă statul sfidează o hotărâre a Curții Supreme de Justiție care le permite ofițerilor de la Patrula de Frontieră a SUA să dărâme barierele de la graniță.

"Guvernatorul Greg Abbott se folosește de Garda Națională din Texas pentru a obstrucționa și a crea haos la graniță. Dacă Abbott sfidează hotărârea de ieri a Curții Supreme, @POTUS trebuie să stabilească acum controlul federal unic al Gărzii Naționale din Texas", a scris Castro într-o postare de marți pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Curtea Supremă a decis luni, cu 5-4, să le permită agenților din cadrul Poliției de Frontieră a SUA să îndepărteze sârma ghimpată de pe zidul de frontieră amplasat de forțele de ordine din Texas. Decizia a fost luată în contextul în care tensiunile dintre Texas și guvernul federal au continuat să crească în ultimele săptămâni.

În ciuda hotărârii, Abbott a declarat că Garda Națională din Texas va continua să instaleze sârma ghimpată de-a lungul graniței, într-o postare pe X. Reprezentantul Chip Roy (republican din Texas) a îndemnat, de asemenea, Texasul să ignore hotărârea Curții Supreme la începutul acestei săptămâni.

"Sârma ghimpată din Texas este un factor de descurajare eficient împotriva trecerilor ilegale de frontieră încurajate de politicile de frontieră deschisă ale lui Biden. Continuăm să desfășurăm această sârmă ghimpată pentru a respinge imigrația ilegală", a declarat Abbott.

Reprezentantul Greg Casar (democrat din Texas) l-a criticat pe Abbott pentru că a ordonat instalarea mai multor sârme ghimpate după această hotărâre.

"Ultima cascadorie a lui Greg Abbott după ordinul de ieri al Curții Supreme este malițioasă, neconstituțională & împotriva valorilor Texasului. Țara noastră are nevoie ca Congresul să creeze un sistem de imigrație mai sigur, mai uman & mai ordonat - nu sârmă ghimpată pentru a tăia oameni nevinovați sau legi care atacă familiile", a scris el pe X.

Mai mulți guvernatori din statele învecinate au reacționat și și-au exprimat susținerea pentru Texas.

„Dacă Constituția ar fi făcut cu adevărat statele neputincioase să se apere împotriva unei invazii, nu ar fi fost ratificată în primul rând, iar Texasul nu ar fi aderat niciodată la uniune atunci când a făcut-o. Texasul susține legea, în timp ce Biden o ignoră. Florida va continua să asiste Texasul cu personal și bunuri", a anunțat Ron DeSantis, guvernatorul Floridei.

Ulterior, secretarul de presă Jeremy Redfern pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a scris pe X: „Patrula rutieră din Florida patrulează în acest moment la granița de sud cu oficialii din Texas."

Guvernatorul Greg Gianforte din Montana a scris pe X: „Guvernatorul Greg Abbott face ceea ce POTUS nu vrea să facă. Prin refuzul de a acționa, președintele Biden invită cartelurile, drogurile ilegale și traficul de persoane în Statele Unite. Trebuie să securizăm frontiera de sud."

Kristi Noem, guvernatorul statului Dakota de Sud, despre X: „Greg Abbott are perfectă dreptate să invoce autoritatea constituțională a Texasului de a se apăra. Administrația Biden a creat o criză de securitate națională și i-a pus pe americani în pericol. Eșecul lor este o neglijență neconstituțională a datoriei. Dakota de Sud a fost mândră să ajute eforturile guvernatorului Abbott de a securiza granița noastră."

Guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin, pe X: „Virginia este alături de Texas. Greg Abbott face treaba pe care Joe Biden și țarul său de frontieră refuză să o facă pentru a ne securiza frontiera. Administrația Biden a transformat fiecare stat într-un stat de frontieră. Trebuie să oprim fluxul de fentanil, să salvăm vieți și să securizăm granița noastră de sud."

Guvernatorul statului Missouri, Mike Parson, pe X: „Criza fentanilului este aici și distruge familii și comunități. Moartea copiilor din cauza fentanilului poate fi prevenită în proporție de 100 la sută. În timp ce președintele Biden și guvernul federal nu-și fac treaba prin securizarea frontierei noastre sudice, Missouri va acționa."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE