Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
"Războiul invizibil" declanșat de Vladimir Putin pentru dominarea Antarticii: sunt în joc cele mai mari resurse de pe planetă

Postat la: 11.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele rus Vladimir Putin revendică 1,2 milioane de kilometri pătrați în Arctica, totul într-o competiție acerbă pentru resurse, o competiție între marile puteri mondiale. Acțiunile trebuie văzute într-un context mai larg, unul în care Rusia a revenit în jocul internațional și vrea să răstoarne dominația Statelor Unite la nivel mondial.

Principalele sale obiective par a fi colonizarea Arcticii și a Polului Nord. Este un proiect care se pregătește de mai bine de 20 de ani, relatează publicația germană Deutsche Welle, care a făcut și un documentar pe această temă. Această zonă rămâne practic neexploatată, fiind ultima zonă de tip „El Dorado" de pe planetă. Subsolul este plin de petrol, gaze, pământuri rare și minerale prețioase precum aurul, uraniul și cuprul. Odată cu încălzirea globală și topirea gheții oceanului, aceste bogății sunt acum mai accesibile.

Dar în această cucerire a Arcticii, Rusia are deja un avans. De ani de zile, Rusia a fost echipată cu spărgătoare de gheață gigantice cu propulsie nucleară, care au fost folosite pentru a ajuta la navigarea în apele înghețate din jurul Polului Nord. În plus, Vladimir Putin a investit în proiecte industriale extraordinare. Un astfel de proiect este o imensă uzină de prelucrare a gazelor; un alt proiect este construcția unei incredibile centrale nucleare plutitoare destinată să furnizeze energie la Pevek, un mic port izolat la nord de cercul polar.

Acestea sunt doar câteva exemple de proiecte emblematice ale liderului rus, în această nouă cucerire a Arcticii. Pentru Moscova, această politică implică, de asemenea, o militarizare a regiunii. Temându-se de aceste ambiții expansioniste, NATO a decis să reacționeze prin trimiterea unui mesaj ferm președintelui rus. Alianța Atlantică a adunat recent o armată de 35.000 de oameni în Norvegia pentru a arăta că poate respinge în orice moment o eventuală invazie rusă.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE