Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Robert Fico nu a fost primul: Lista liderilor europeni care au fost ținta unor atentate

Postat la: 17.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat şi rănit grav, miercuri, devenind cel mai recent lider european care a fost ţinta unei tentative de asasinat. Presa slovacă a declarat că atacatorul este un bărbat în vârstă de 71 de ani, iar guvernul susţine că ar fi vorba de o motivaţie politică.

Premierul slovac Robert Fico rămâne în stare gravă şi este prea devreme pentru a spune dacă îşi va reveni, a declarat joi un viceprim-ministru. Tentativa de asasinat a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani şi a atras o condamnare internaţională. Analiştii politici şi legislatorii spun că a scos la iveală un climat politic din ce în ce mai febril şi mai polarizat atât în Slovacia, cât şi în întreaga Europă.

"Din păcate, nu pot spune încă că am câştigat (bătălia pentru salvarea lui Fico) sau că prognosticul este pozitiv, deoarece amploarea rănilor provocate de cele patru plăgi prin împuşcare este atât de mare încât răspunsul organismului va fi în continuare foarte dificil", a declarat vicepremierul Robert Kalinak.

Ministrul de interne Matus Sutaj Estok a declarat că trăgătorul - pe care poliţia l-a acuzat de tentativă de omor - a acţionat singur şi că a participat anterior la proteste antiguvernamentale. "Acesta este un lup singuratic care s-a radicalizat în ultima perioadă după alegerile prezidenţiale (din aprilie)", a declarat Sutaj Estok.

Suspectul a enumerat politicile guvernamentale privind Ucraina şi planurile sale de reformare a televiziunii publice din ţară şi de desfiinţare a biroului procurorului special ca motive pentru atac, a adăugat ministrul de interne. Deşi tentativele de asasinat asupra liderilor din Europa au fost relativ rare în ultimii 50 de ani, o serie de politicieni europeni proeminenţi au fost totuşi ţinta unor atacuri în ultimele decenii.

Reuters prezintă câteva dintre cele mai mediatizate cazuri:

ANNA LINDH, 2003
Ministru suedez de externe şi politician social-democrat de frunte, Anna Lindh, a fost rănită mortal prin înjunghiere într-un magazin din centrul oraşului Stockholm, în septembrie 2003. Agresorul a fost prins două săptămâni mai târziu şi condamnat la închisoare pe viaţă.

ZORAN DJINDJIC, 2003
Prim-ministrul sârb Zoran Djindjic a fost asasinat în martie 2003, la Belgrad, Serbia. Djindjic era un politician pro-occidental care a condus înlăturarea autocratului Slobodan Milosevic în 2000.

JACQUES CHIRAC, 2002
Preşedintele francez Jacques Chirac a supravieţuit unei tentative de asasinat în iulie 2002, după ce un atacator a tras un foc de armă asupra sa, dar l-a ratat, în timp ce trecea în revistă trupele de Ziua Bastiliei.

PIM FORTUYN, 2002
Un cunoscut politician olandez care a criticat imigraţia şi islamul, Fortuyn a fost asasinat în mai 2002, cu nouă zile înainte de alegerile generale. A fost împuşcat şi ucis de un activist pentru drepturile animalelor.

WOLFGANG SCHAUBLE, 1990
Politicianul german Wolfgang Schauble a rămas parţial paralizat după ce a fost împuşcat de trei ori la un eveniment de campanie electorală, la doar câteva zile după reunificarea Germaniei, în 1990. El a continuat să fie membru al parlamentului german, timp de 50 de ani. A murit anul trecut.

OLOF PALME, 1986
Prim-ministrul social-democrat suedez Olof Palme a fost asasinat pe o stradă din centrul oraşului Stockholm în februarie 1986, în timp ce se îndrepta spre casă împreună cu soţia sa după o seară la cinema. Suspectul, care a fost condamnat în 1988, a fost în cele din urmă achitat în apel.

MARGARET THATCHER, 1984
Prim-ministrul britanic Margaret Thatcher, supranumită "Doamna de Fier", a scăpat ca prin urechile acului de o explozie uriaşă la un hotel în care era cazată în Brighton, Anglia. Membrii Armatei Republicane Irlandeze Provizorii (IRA) au plasat o bombă cu întârziere în hotel înaintea conferinţei Partidului Conservator. Cinci persoane au fost ucise în urma exploziei.

PAPA IOAN PAUL AL II-lea, 1981
Papa de origine poloneză a fost împuşcat în Piaţa Sfântul Petru, în inima Vaticanului, în mai 1981. Suferind două răni prin împuşcare, acesta a reuşit totuşi să se supravieţuiască şi, câţiva ani mai târziu, agresorul său a cerut şi a primit graţierea preşedintelui italian Carlo Ciampi.

ALDO MORO, 1978
Fostul prim-ministru şi preşedinte al creştin-democraţilor italieni Aldo Moro a fost răpit în martie 1978 de membrii grupului militant de extremă-stânga Brigăzile Roşii, care au cerut eliberarea unor deţinuţi în schimbul eliberării sale. Aproximativ două luni mai târziu, el a fost găsit mort în portbagajul unei maşini.

LUIS CARRERO BLANCO, 1973
La scurt timp după ce a devenit prim-ministru al Spaniei, în ultimii ani înainte de moartea dictatorului de dreapta Francisco Franco, Luis Carrero Blanco a fost ucis într-un atentat cu bombă pe o stradă din Madrid de către grupul militant naţionalist basc ETA.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE