Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
SUA și China au reluat comunicarea militară la nivel înalt, după o pauză de mai bine de un an. Principalele tensiuni dintre cele două mari puteri mondiale

Postat la: 22.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Şeful Statului Major american Charles Brown a discutat joi cu generalul chinez Liu Zhenli, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului, după o pauză de peste un an în discuţiile militare la nivel înalt între cele două puteri mondiale, informează AFP.

Beijingul pusese capăt acestor discuţii pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de deplasarea lui Nancy Pelosi în Taiwan, pe vremea când ea era preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

Cu toate acestea, preşedinţii chinez Xi Jinping şi american Joe Biden au convenit asupra reluării discuţiilor în timpul întrevederii lor de luna trecută, la San Francisco.

Generalul Brown "a discutat despre importanţa de a conlucra pentru a gestiona în mod responsabil concurenţa (între cele două ţări), a evita erorile de calcul şi a menţine liniile de comunicare clare şi directe", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major, Jereal Dorsey, într-un comunicat.

"El a reiterat cât de important este ca (armata chineză) să se angajeze într-un dialog de fond pentru a reduce probabilitatea de neînţelegeri", adaugă comunicatul.

Taiwanul este un punct de tensiune major între aceste două cele mai mari puteri economice mondiale.

Beijingul revendică insula cu 23 de milioane de locuitori, condusă din 1949 de un guvern rival, apropiat Washingtonului, şi nu a renunţat la ideea de a reocupa insula, cu forţa dacă va fi necesar, scrie AFP.

Autorităţile chineze şi-au înmulţit atenţionările împotriva oricărei decizii a SUA ce ar fi percepută drept sprijin pentru o independenţă oficială a insulei.

Tensiunile între Beijing şi Washington s-au accentuat în 2023, după ce teritoriul american a fost survolat de un balon chinez. SUA au denunţat o operaţiune de spionaj, ceea ce China a dezminţit.

Întrevederea între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi succesorul lui Nancy Pelosi, Kevin McCarthy, precum şi anunţul privind un ajutor militar american pentru insulă au contribuit de asemenea la exacerbarea tensiunilor între cele două puteri.

"Reluarea comunicărilor regulate şi la nivel înalt între cele două armate va contribui la stabilizarea relaţiilor sino-americane", a apreciat luna trecută Bonny Lin, directoarea proiectului China Power în cadrul cercului de reflecţie Center for Strategic and International Studies, după întrevederea Xi-Biden.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE