Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Taiwanul raportează intensificarea exercițiilor militare chineze: Nave de război efectuează „patrule de pregătire pentru luptă"

Postat la: 19.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Taiwanul a raportat o reluare a activității militare chineze, inclusiv nouă avioane care au traversat linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan și nave de război care efectuează „patrule de pregătire pentru luptă", relatează The Guardian.

Taiwanul guvernat democratic, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii patru ani de patrulări și exerciții militare chinezești regulate în apropierea insulei, în timp ce Beijingul încearcă să exercite presiuni asupra Taipeiului cu privire la revendicările sale de suveranitate.

În contextul în care președintele chinez Xi Jinping s-a aflat săptămâna trecută la San Francisco pentru summitul Apec, unde s-a întâlnit cu președintele american, Joe Biden, astfel de activități militare în jurul Taiwanului au scăzut.

Dar ministerul taiwanez al apărării a raportat că începând de duminică dimineața a detectat nouă avioane chinezești care au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, care a servit anterior ca o barieră neoficială între cele două și pe care avioanele chinezești o survolează în mod regulat.

Aeronavele implicate includeau avioane de luptă Su-30 și J-10, precum și avioane de avertizare timpurie și de război electronic, a precizat ministerul.

Avioanele însoțeau navele de război chineze care efectuau „patrule comune de pregătire pentru luptă", a adăugat acesta.

Taiwanul și-a trimis propriile forțe pentru a monitoriza, a precizat ministerul.

China afirmă că activitățile sale în apropierea Taiwanului au ca scop abordarea „complicității" dintre separatiștii taiwanezi și SUA și protejarea integrității teritoriale a Chinei.

Guvernul taiwanez, care s-a oferit în repetate rânduri să discute cu China, respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului și afirmă că doar populația insulei poate decide viitorul acesteia.

Taiwanul a fost unul dintre principalele subiecte ale discuțiilor Biden-Xi de la San Francisco.

Xi i-a spus lui Biden, în timpul întâlnirii lor de patru ore de miercuri, că Taiwanul este cea mai mare și mai periculoasă problemă în relațiile dintre SUA și China, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Relatarea summitului din partea Ministerului de Externe al Chinei a fost mixtă, prezentându-l pe Xi ca având o poziție dură, în special în privința Taiwanului.

Taiwanul organizează alegeri prezidențiale și parlamentare la 13 ianuarie, relațiile tensionate ale insulei cu China fiind un subiect important în campania electorală.

China a organizat jocuri de război la scară largă în jurul Taiwanului de două ori în ultimul an și jumătate, deși forțele aeriene chineze nu au zburat deasupra insulei sau în spațiul aerian teritorial al acesteia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE