Ce planuri au suveraniștii în cazul în care Călin Georgescu va fi oprit să candideze
Postat la: 09.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai stârnește controverse și ridică numeroase semne de întrebare, fiind amenințată încă din start. Experții avertizează că o posibilă decizie de invalidare a candidaturii sale ar putea apărea, mai ales în contextul delicat în care acesta se află, invocând precedentul creat de cazul Dianei Șoșoacă. Cu toate acestea, suveraniștii nu duc lipsă de opțiuni și explorează mai multe scenarii.
Călin Georgescu și-a oficializat candidatura vineri, depunând documentele necesare la Biroul Electoral Central (BEC), după o serie de anunțuri anterioare care nu s-au concretizat. Evenimentul a atras mulțimi numeroase în fața sediului BEC, unde susținătorii săi s-au îmbulzit alături de jurnaliști și bodyguarzii candidatului, transformând momentul într-o veritabilă baie de mulțime.
Candidatura a fost urmată de două contestații depuse chiar la BEC, una a rectorului SNSPA Remus Pricopie, și una a unui avocat din Arad, cele două fiind motivate în baza faptului că „BEC are obligația să analizeze candidaturile în raport de condițiile de formă și de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și în raport de hotărârile Curții Constituționale (CCR) în materia alegerilor prezidențiale pronunțate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv și sunt general obligatorii".
Candidatura lui Călin Georgescu este umbrită de mai mult decât simplele declarații asemănătoare cu cele ale Dianei Șoșoacă, invalidată anul trecut de CCR. Gerogescu este cercetat penal pentru şase infracţiuni, printre care instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, fiind plasat sub control judiciar. Potrivit Ordonanței de dispunere a controlului judiciar, Călin Georgescu este acuzat că ar fi aderat la o organizație neolegionară creată de Marian Motocu, lider al grupării Mişcarea 41 pentru România. Gruparea ar fi urmărit să comită violențe asupra partidelor politice, străinilor si evreilor.
Călin Georgescu a încercat să scape de controlul judiciar. El a mers luni la sediul Judecătoriei Sectorului 1, unde a depus o contestaţie cu privire la măsura impusă de procurori. Instanța a respins însă definitiv contestația.
Potrivit Legii, o invalidare a candidaturii este justificată doar în cazul unei condamnări definitive, au explicat un fost judecător constituțional pentru „Adevărul". Cu toate astea, candidatura lui Călin Georgescu ar putea fi invalidată, având în vedere precedentul dat în contextul candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale de anul trecut.
Expertul în drept constituțional, Bogdan Iancu, a punctat că în acest scenariu, situația actuală a lui Călin Georgescu, vizat acum și de o anchetă penală, dă judecătorilor CCR un element în plus. „Sigur că oferă un motiv în plus între multe motive, subliniez, în logica hotărârii Șoșoacă. Cu sau fără dosar penal, sunt puține lumi imaginabile în care, odată ce CCR a statuat acest precedent, ar face acum o întoarcere de 180 de grade fără să-și piardă orice credibilitate are acum", a explicat Bogdan Iancu, menționând însă că își menține poziția cu privire la „cauza Șoșoacă", ca „motiv principal direct al punctului în care suntem acum".
Expertul a mai subliniat că o decizie în momentul de față ar trebui să ia în considerare raportul Comisiei de la Veneția, care punctează că o anulare a candidaturii poate veni doar în cazul unei condamnări definitive.
„Ce spune în esență acel raport este că instanțele funcționează prin proceduri, nu prin soluții dezirabile. Orice hotărâre ar adopta Curtea, ea trebuie să cuprindă minime garanții procedurale și să ne ofere prin considerente o justificare mult mai satisfăcătoare decât cea oferită de hotărârea-precedent din octombrie. Raportul spune multe lucruri, printre altele (la par. 63) că e necesară o hotărâre de condamnare sau cel puțin că aceasta este norma, practica generală în Europa. Aș vrea să subliniez totuși că nu poți face și spune absolut orice, ca în Pakistan, așteptând în același timp garanții procedurale britanice pentru a prelua puterea și transforma regimul politic într-unul de tip pakistanez.
Un dialog cu raportul CV este necesar, cu atât mai mult cu cât CCR a menționat de multe ori Comisia de la Veneția, atunci când a fost convenabil (de exemplu în Hotărârea nr. 32/2024). A fugi de evidență pentru că nu e raportul aprobat în plen la Veneția nu e o soluție optimă. Din grupul de șase membri ai Comisiei, trei sunt juriști de vârf, foarte influenți, foarte respectați. Nu se numește de altfel proiect de raport, ci raport urgent. Sigur, nu a fost aprobat în plen. Va fi iar dacă nu ar fi Comisia de la Veneția ar avea de suferit în planul reputației, tot în plen", a mai explicat Bogdan Iancu.
Expertul în drept constituțional a mai punctat, amintind de clasamentul Economist Intelligence Unit, unde România apare, pentru prima dată, ca regim hibrid (exact la limita dintre regimurile hibride și democrațiile viciate sau imperfecte), că „este important, pentru a redeveni o "democrație viciată" sau mai corect tradus "imperfectă" (flawed democracy, cum sunt de altfel și SUA) ca instituțiile statului să funcționeze profesionist, în cadre cât de cât recognoscibile într-o democrație constituțională, fie ea și imperfectă".
În cazul în care candidatura lui Călin Georgescu va fi invalidată, scenariile vehiculate în spațiul public sugerează că va fi depusă o candidatură a șefului AUR, George Simion. Prezent la BEC în așteptarea lui Călin Georgescu, Simion a afirmat însă că se va ține de cuvântul dat și nu va candida.
În spațiul public au fost însă lansate și mesaje cu privire la nemulțumiri față de Călin Georgescu. Claudiu Târziu a subliniat recent că acesta trebuie să își explice afirmațiile cu privire la poporul moldovean dintr-un interviu acordat unei foste candidate pro-ruse în alegerile prezidențiale din republica Moldova.
Analistul politic Adrian Zăbavă a explicat că o eventuală invalidare poate fi folosită de aceste formațiuni politice. „Vor merge până în pânzele albe cu acest lucru și îl vor martiriza pe Călin Georgescu, dacă candidatura lui va fi invalidată. Este adevărat că trebuie să existe un plan B, dar cred că acest lucru va fi făcut în ultimul moment, ei încercând să forțeze un scenariu pentru asta. Anterior, momentului 15 martie, să găsească un motiv prin care să spună, sigur nu îl vor lăsa să candideze, trebuie să îl punem pe X", a mai explicat analistul.
„Nu cred că vor rămâne fără candidatură. Din contra, cred că spre final s-ar putea să vedem mai mulți candidați (...) În anumite situații, cred că victimizarea s-ar putea face mult mai ușor. Contestarea legitimității acestor alegeri s-ar putea face mult mai ușor fără un candidat", a mai punctat Adrian Zăbavă.
Din AUR, partidul condus de George Simion, ar putea însă să apară o altă candidatură. Deputatul George Becali a punctat că ar vrea să vadă o candidatură a lui Simion, afirmând că în caz contrar va candida el din poziția de independent.
Și Diana Șoșoacă, șefa SOS România și-a anunțat o nouă intenție de a candida. Candidatura sa la alegerile prezidențiale de anul trecut a făcut obiectul mai multor controverse, fiind invalidată prin decizia judecătorilor CCR. Motivarea s-a concentrat în jurul declarațiilor și acțiunilor anterioare făcute de Diana Șoșoacă, fiind subliniat că un candidat trebuie să respecte Constituția și suveranitatea. Șefa SOS a avut nenumărate afirmații controversate, dar și proiecte care propuneau anexarea unor teritorii din Ucraina.
Un alt candidat cu potențialul de a trage voturi din electoratul lui Călin Georgescu este Victor Ponta, deputat PSD, care ar urma să se înscrie independent. El a anunțat că s-a suspendat din PSD, deși este așteptată o excludere a sa din formațiune.
În cazul în care va ajunge pe buletinul de vot, „unele nume pot influența într-un fel sau altul competiția", a mai punctat Adrian Zăbavă, indicând în special spre Victor Ponta și George Becali.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Alexandru Nazare are curajul să acuze minciunile lui Marcel Ciolacu: "Ni s-a livrat iluzia unei economii în creștere. Acum intrăm în austeritate!"
Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, spune ca romanilor li s-a livrat iluzia unei economii in creștere, care a fost i ...
-
Ordonanța cu tăierile de sporuri și limitarea concediului suplimentar, aprobată de Guvern. De când intră în vigoare noile măsuri
Proiectul de Ordonanța de Urgența pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice a fost ado ...
-
Tăieri din pensii după o viață de muncă. Dorina Barcari: "Cum își permit să se joace cu drepturile oamenilor?"
Expertul in pensii, acum deputat AUR, Dorina Barcari trage un semnal de alarma: „Sub pretextul unor calcule sofist ...
-
Claudiu Târziu, discurs la Cluj-Napoca. S-a lansat platforma civico-politică Acțiunea Conservatoare: „Suntem partidul lui Eminescu"
Partidul Acțiunea Conservatoare (ACT) iși continua procesul de extindere la nivel național și a anunțat lansarea oficial ...
-
Deustche Welle: Nicușor Dan a pactizat cu Sistemul!
Președintele Nicușor Dan pare sa ia prea ușor noile numiri din Justiție, pe care nici nu le-a criticat și nici nu a ince ...
-
Ingineria "Bolojan" cu bugetarii - un bolovan pe care-l rostogolește la rotativa guvernamentală pentru "bivolii" de la PSD
Guvernul Bolojan a anuntat ca va face reduceri la personalul bugetar in cuantum de 20% din cheltuieli. La ora actuala, c ...
-
Crin Antonescu: "Faptul că avem un președinte ca N. Dan nu înseamnă că suntem retardați toți și întrutotul!"
Crin Antonescu, pe Facebook: "Nicușor Dan a dat mana cu Donald Trump". Ne vine sau nu sa credem, acesta a fost textul in ...
-
Rareș Bogdan "sincronizează" două postări deloc întâmplătoare: Despre cum putem colabora eficient în interes național. Aflarea sub tricolor versus aflarea în treabă!
Rares Bogdan: "Întalnirea a avut loc miercuri seara la sediul Reprezentanței Romaniei la Bruxelles. A fost o discu ...
-
Bolojan are ARICE la buzunar! O instituție esențială pentru aderarea la OCDE propusă spre desființare pentru că ne costă prea mult
În anul 2022 a fost inființata Agenția Romana pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE). Teoretic, aceasta inst ...
-
Cum se va transforma DGA în serviciu secret după ce ÎCCJ a dat un verdict clar și USR a sărit să profite de situație
Dupa ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit ca lucratorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) ...
-
Concedieri, instituții desființate, taxe. Cum vrea Guvernul să acopere gaura bugetară și de ce unii economiști sunt sceptici
Funcționari publici concediați, instituții desființate, noi taxe. Sunt doar cateva dintre masurile prin care noul guvern ...
-
"Statul te urmărește pe toate direcțiile și te jupoaie de bani fără să riște foarte mult" Noul impozit pe dividende încurajează inflația și atacă sectorul privat
În cea mai recenta forma a programului de guvernare, asumat pe 23 iunie de noul Guvern format din coaliția PSD-PNL ...
-
Demnitarii călătoresc la clasa business, poporul trebuie să strângă cureaua. PUSL îi provoacă pe parlamentari: Mergeți la economic sau plătiți diferența din buzunarul vostru!
Partidul Umanist Social Liberal a denunțat cheltuielile excesive ale Parlamentului pe calatorii business, cerand premier ...
-
Rocadangiul lui Grindeanu dădea mită în numele unei firme în care nu apărea oficial (stenograme)
Ciprian Serban, deputatul PSD de Neamț, fost presedinte al Camerei Deputaților, nou ministru al Transporturilor - cel ca ...
-
Au parte dar n-au carte! Trei miniștri din "guvernul competent" au probleme cu studiile: Țoiu, Șerban și Mosțeanu. Alții nu au nici o treabă cu domeniile pe care le conduc
Guvernul Bolojan incepe sub semnul eficientei administrative, dar cu o contradictie: prea multi ministri par m ...
-
Rocada Busuioc-Stănescu: Cel ce a diminuat puterile Curții de Conturi a fost validat de Senat pentru postul de judecător al Curții Constituționale
Mihai Busuioc, actualul șef al Curții de Conturi, a fost propus de PSD pentru postul de judecator al Curții Constituțion ...
-
Ba da, Tudor Chirilă, ți-ai luat țeapă!
Dupa ce, alaturi de alți lautari autohtoni ai neo-marxismului, Tudor Chirila a fost printre atarnatorii serviciilor care ...
-
Ce conține programul de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR. Guvernul Bolojan vrea să crească TVA-ul redus și să impoziteze pensiile mari
Guvernul Ilie Bolojan, neinstalat inca, a intocmit un program de guvernare cu care sa se prezinte in Parlament pentru vo ...
-
Viitorul ministru al Apărării la fabrica de diplome Bioterra. Ionuț Moșteanu nu are nicio licență recunoscută oficial
Noul ministru al Apararii, Ionuț Moșteanu, ar fi inceput o facultate la Politehnica pe care nu a terminat-o, recunoaște ...
-
Guvernul lui Bolojan ales pe sprânceană!
Discuțiile pentru formarea Guvernului sunt pe ultima suta de metri. Ceele patru partide care vor forma noul Executiv, PS ...
-
Nicuşor Dan şi-a depus declaraţia de avere. A trecut și numele persoanelor care i-au dat bani în campanie
Presedintele Nicusor Dan a anunțat ca si-a depus declaratia de avere la Agentia Nationala de Integritate. Seful statului ...
-
Înregistrare explozivă din noaptea alegerilor. Declarația lui Becali despre Nicușor Dan: "Oricum o să fie suspendat peste un an!"
Liderul AUR, George Simion, face publica o inregistrare din noaptea alegerilor prezidențiale. În imaginile postate ...
-
DOCUMENTAR - Cum ne-au furat alegerile. Episodul 1: "Gigi Becali e o târâtoare. Marea manipulare prin masina de propagandă"
"Va prezint primul episod din documentarul „Cum ne-au furat alegerile". Am adunat dovezi, marturii și fapte pe car ...
-
Daniel Băluță, despre plecăciunea în fața lui Nicușor Dan, la Cotroceni: „Este o dovadă de normalitate ceea ce ați văzut"
Daniel Baluța, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a declarat joi, 19 iunie, ca plecaciunea in fața președintelui Nicușo ...
-
Mesajul pe care Ion Iliescu îl avea pregătit pentru a fi difuzat în seara în care CCR a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale in decembrie 2024
Președintele Ion Iliescu revine ca invitat al podcastului Avangarda, intr-un dialog excepțional cu Ionuț Vulpescu, fostu ...
-
Dezvăluiri de la negocieri: "PSD e dornic să bage mâna în buzunarul tuturor fără să clipească. Reformă fiscală = taxare mai mare!"
Reprezentantul USR la negocierile pentru formarea noului guvern, arunca in aer toate ințelegerile la care par sa fi ajun ...
-
Claudiu Târziu lansează partidul cu care vrea sa castige in totalitate alegerile viitoare
Sambata, 21 iunie, incepand cu ora 14:00, la Palatul Parlamentului - Sala Nicolae Iorga, va avea loc lansarea oficiala a ...
-
Adrian Câciu spune adevarul despre sefii de la Hidro: De aia explodează prețurile la energie - Comisia Europeană ne-a suspendat banii prin PNRR pentru managementul prost
Fostul ministru al Finanțelor Adrian Caciu spune ca prețurile la energie nu ar trebui sa sara in aer in Romania, fiindca ...
-
Schița Guvernului Bolojan: PSD obține cele mai puternice ministere. PNL, UDMR și USR câștigă la grămadă
Negocierile pentru formarea noului Guvern sunt in linie dreapta, iar potrivit unor surse politice apropiate discuțiilor, ...
-
Inteligența artificială e peste Nicușor Dan și papagalii din partide. Măsurile prin care se poate salva economia României fără a majora taxe și impozite
Inteligența artificiala "sare" in ajutor oficialilor partidelor, ce ar putea implementa masuri punctuale, prin evitarea ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu