Crește numărul creditelor imobiliare, pe fondul eforturilor PSD de creștere a nivelului de trai
Postat la: 05.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Crește numărul creditelor imobiliare, pe fondul eforturilor PSD de creștere a nivelului de trai
Programele PSD de plafonare a prețurilor la alimente și energie, dar și măsurile de majorare a salariului minim au avut un impact pozitiv asupra buzunarelor românilor. Venituri mai mari au însemnat și o creștere a economiilor populației la bănci, dar și posibilitatea accesării de credite bancare ipotecare. Astfel că cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a consemnat o creștere de aproximativ 70% în primul trimestru al 2024.
Potrivit unui sondaj periodic organizat de Banca Națională a României, instituțiile de credit spun că cererea de credite pentru terenuri și locuințe a cunoscut o creștere semnificativă în trimestrul I al acestui an. Totodată, datorită relaxării standardelor de creditare ipotecară, băncile se așteaptă ca această tendință să continue și în trimestrul al II-lea.
Relaxare a standardelor de creditare în T1 2024
În primul trimestru al anului 2024, băncile au relaxat standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, drept urmare a creșterii încrederii în rezultatele politicilor PSD care asigură o stabilitate economico-financiară.
Această relaxare a fost influențată de trei factori principali: creșterea concurenței în sectorul bancar, așteptările pozitive privind situația economică generală și previziunile optimiste pentru piața imobiliară.
Conform studiului BNR, condițiile contractelor de credit imobiliar s-au îmbunătățit în T1 2024. Rata dobânzii a scăzut cu un procent net de 46%, iar celelalte costuri cu 19%.
Creșterea construcțiilor, susținută de PSD, a păstrat în echilibru prețul mediu/mp
În primul trimestru al anului, prețul mediu/mp pentru locuințe a rămas relativ constant, conform răspunsurilor a 76% dintre bănci, în timp ce 24% au raportat o creștere. În T2 2024, 83% dintre bănci anticipează menținerea prețului, iar 17% preconizează o creștere, adaugă BNR.
Cererea pentru credite ipotecare a crescut substanțial în primele trei luni din 2024, cu un procent net de 70%. Băncile se așteaptă la o continuare a creșterii în intervalul aprilie-iunie, însă într-un ritm mai redus. Ponderea creditelor respinse a crescut ușor, cu 3,4%.
În T1 2024, băncile au menținut constante standardele de creditare pentru companii nefinanciare, dar au relaxat standardele pentru creditele acordate populației, influențate de concurența bancară și de așteptările economice.
Pentru T2 2024, se preconizează menținerea standardelor de creditare pentru companii și continuarea relaxării pentru populație. Cererea de credite a crescut în T1 2024, în special pentru populație, tendință așteptată să continue în T2 2024 pentru ambele segmente.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF 41240002
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei
O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei. Este știrea care a șocat întregul mapamond! Soțul femeii, acum în proces, a cerut să fie eliberat! Judecătorii i-au respins cererea!
-
Postul intermitent ascunde un pericol major: ce arată ultimele cercetări despre ceea ce se crede a fi sanatos
O nouă cercetare sugerează că postul intermitent, deși cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate și chiar reducerea riscului de demență, poate veni la pachet cu un risc crescut de cancer, scrie Science Alert.
-
Spaniolii au învățat "metoda românească" de a face plinul la mașină: Este cel mai eficient
Un clip viral în Spania dezvăluie un „truc românesc" (truco rumeno) despre cum să faci plinul la mașină în cel mai eficient mod posibil, arătând cum să introduci până și ultima picătură de benzină în rezervor.
-
Ursula e isterizata de Agenda 2030: Minuscula Europa vrea sa regleze temperatura globala. Restul lumii "isi bate joc" de planurile UE
Comisia Europeană le-a cerut miercuri guvernelor statelor membre ale UE care nu i-au trimis încă versiunea finală a planurilor lor energetice şi climatice să facă acest lucru cât mai curând posibil, insistând că aceste planuri reprezintă un "pas cheie" în obiectivul blocului comunitar de a atinge ţinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră fixată pentru anul 2030.
-
Mircea Geoană face o gafă monumentală în direct: "Dumnezeu să-i dea sănătate Regelui Mihai!"
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, a făcut o gafă monumentală, în direct la PRO Tv, în emisiunea Andreei Esca. Vorbind despre Regele Mihai, i-a urat acestuia 'sănătate!'. Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, în Elveția.
-
Soția unui finalist la "Puterea Dragostei" a fost ucisă în Olanda. Bărbatul a aflat despre crimă în închisoare
Gabriel Vasiliu, finalistul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Puterea Dragostei", a aflat din închisoare că soția sa, Ana Maria în vârstă de 34 de ani, a fost ucisă în Olanda.
-
Logo-ul Bluetooth are o origine interesantă care combină istoria nordică și simbolismul.
Acesta a fost creat prin combinarea a două rune ale scriptului viking, în special runele „Haglaz" (sig) și „Bjarkan" (ura), care reprezintă inițialele regelui danez Harald „Bluetooth" Gormsson, care a unit Danemarca și Norvegia în secolul al X-lea.
-
Ce trebuie să știe românii despre Declarația Unică Inteligentă și CNP-ul fiscal: "Nu se vor mai putea face erori. Nu este invaziv sau dăunător"
Actul normativ prin care actuala Declaraţie Unică va fi înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă (digitală) va fi promovat anul acesta, urmând ca, după adoptare, să fie aplicat din 2026, pentru veniturile anului 2025.
-
România conduce din nou în clasamentul celor mai scumpe piețe pentru electricitate. Vârful de preț a ajuns la 679 de euro/MWh
Energia electrică tranzacționată pe bursa pe piața pentru ziua următoare a ajuns miercuri, 11 septembrie, la aproape 152 de euro pe megawatt-oră în România, cel mai mare preț din Uniunea Europeană și țările învecinate.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Șefa autonomiei Găgăuziei șochează: vrea referendum pentru unirea cu România
- 2.Cine ar fi în spatele discursului și cat e de santajabil Crin Antonescu. Jurnalista Rodica Culcer aduce în discuție un fost director al SRI
- 3.Scandal cu acuzații porno și o demisie de răsunet în PSD Vrancea
- 4.Sănătate doar contra cost: Pacienții asigurați, obligați să plătească pentru servicii medicale
- 5.Ciolacu a stat capră la Ursula de pomană: Posturile de comisar european râvnite de România deja s-au împărțit la cei care au sfidat-o pe sefa UE
- 6.Crin Antonescu, atac fără precedent la adresa lui Rareș Bogdan. Cei doi erau cunoscuți pentru relația apropiată
- 7.„Elena, tu ești Kamala de Câmpulung". Imnul de campanie compus pentru Elena Lasconi, care face furori pe internet VIDEO
- 8.Diana Şoşoacă surprinsă alături de Arhiepiscopul Teodosie
- 9.Oficios ungar, atac dur la adresa statului român dar și la liderii „lași" ai UDMR: Provocare brutală românească, românizare violentă
- 10.Cartea lui Nicolae Ciucă a ajuns la editură. Surpriză: Nu se va numi "Un ostaș în slujba țării"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu