Operațiunea "Regionalizarea" pornește la Guvern. Descentralizarea instituțiilor din România, un prim pas spre o reașezare administrativă a României
Postat la: 20.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Actualul sistem de împărțire a României și-a dovedit limitele, iar în acest moment țara noastră este în situația în care 3.228 de comune, dar și orașe, nu mai pot gestiona cheltuielie adminitstrative. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a explicat că este necesară o reorganizare administrativ-teritorială a României și are susținere în Guvern pentru a demara un astfel de proiect.
Guvernul Ciolacu a început deja descentralizarea instituțiilor din România, un prim pas spre o reașezare administrativă a României. Totuși, pentru a se ajunge la o regionalizare a României, procesul este unul extrem de complicat. Procesul de descentralizare și regionalizare a mai fost încercat în România, dar proiectul de reformă condus atunci de Liviu Dragnea și Klaus Iohannis a picat la Curtea Constituțională.
Adrian Veștea a explicat că se pot face primii pași prin unificarea anumitor unități administrativ-teritoriale, dar admite faptul că există asperități între șefii de consilii județene.
"Am precizat încă din prima zi în care a fost audiat în comisiile parlamentare despre acest aspect este necesară reorganizare administrativ-teritorială și spune persoana care vine de 19 ani din administrația publică. Am ocupat diverse poziții și cea de primar și de președinte de consiliu județean, am condus și Uniunea Națională a Consiliului Județene și sunt conștient de faptul că, poate de cele mai multe ori, creez o anumită nemulțumire între colegii mei din administrația publică.
Dar mai mult ca oricând, simțim cu toții că este necesar să facem această reorganizare administrativ-teritorială în primul și în primul rând, fiindcă vedem modul în care Uniunea Europeană finanțează proiectele. Până acum am funcționat în cadrul regiunilor și avem opt regiuni de dezvoltare. Fiecare dintre regiuni au câte șase județe în subordine și de asemenea, în prezent, Ministerul Dezvoltării va trebui să reglementeze codul administrativ, aducându-i îmbunătățiri încât să permită asocierea, deci crearea unor consorții administrative.
La nivelul fiecărui se pot crea mai multe construcții administrative. Asta ar însemna o asociere a autorităților publice locale de a putea gândi sisteme integrate și de a crea eficiență în actul administrativ. Este o condiție pe care Comisia Europeană ne-o pune într-o primă etapă pentru a crea acest cadru legislativ și-l vom crea în perioada următoare. Acest aceste consorții administrativă, vor avea personalitate juridică, vor avea de asemenea bugete proprii, vor avea angajați proprii, deci va fi un prim pas către reorganizarea administrativ-teritorială.
Acest proces legat de aceste construcții administrative va începe chiar anul viitor, în perspectiva accesării fondurilor europene și ca și condiție om impusă de Comisia Europeană. Reorganizarea administrativ-teritorială implică în primul și în primul rând modificarea cadrului legislativ și ne referim aici în principal la Constituția României, care până în prezent reglementează că este obligatorie consultare a cetățenilor, iar unitățile teritoriale pot lua aceste decizii de comasare prin referendum.
Din păcate, până în prezent, în ultimii 25 de ani nu a existat un referendum de comasare, ci din contră, au existat referendumuri care au permis împărțirea comunităților în două unități administrativ-teritoriale și astăzi putem spune că avem 200 de entități administrative noi. Deci, practic aceste unități administrativ-teritoriale s-au rupt din entități mai mari și și-au creat propriile entități administrative.
Deci noi trebuie să lucrăm în primul și în primul rând la legislație. Consider că trebuie să existe voință politică, iar acest proces este un proces în care trebuie să evaluăm cât se poate de realist zonele administrativ-teritoriale care urmează ulterior a fi comasate", a spus Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării.
Prin proiectul de lege se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024 serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților publice județene;
Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale în sensul alin.(1) următoarele:
a) Direcțiile Județene de familie și tineret care se află în coordonarea /subordonarea/autoritatea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sau după caz cele aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea Agenției Naționale pentru Sport sau în coordonarea/autoritatea/subordonarea altor structuri/entități similare;
b) Direcții Județene de Tineret și Sport sau după caz Direcțiile Județene de Sport care se află în coordonarea/subordonarea Agenției Națională pentru Sport;
c) Casele Județene ale Elevilor și patrimoniul aferent aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea Ministerului Educației;
- Odată cu descentralizarea serviciilor publice de interes național și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu precum și a fondurilor necesare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestora.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Epidemia de pneumonie a plămânului alb ia amploare la nivel mondial în rândul copiilor
Boala care a zguduit China, despre care se consideră că a atins cote epidemice, zguduie în prezent și Danemarca, unde au fost raportate primele cazuri de pneumonie micoplasmatică.
-
Elon Musk: „A pleda în favoarea reducerii omenirii înseamnă a pleda pentru genocid. Cei nenăscuți nu au voce"
Elon Musk a răspuns la un videoclip cu Jane Goodall, colaboratoare cu Forumul Economic Mondial (FEM) și susținătoare a controlului populației.
-
Cutremur în Congresul SUA: Un fost președinte al Camerei Reprezentanților își dă demisia și pune în pericol majoritatea republicană
Fostul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, a anunțat miercuri că demisionează din Congres și că va pleca în săptămânile următoare din legislativul american. Decizia vine la două luni după demiterea sa, un fapt fără precedent în Congresul SUA.
-
Sefa Trezoreriei americane: "SUA o să fie responsabile pentru înfrângerea Ucrainei dacă Congresul nu aprobă finanțarea!"
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor fi „responsabile pentru înfrângerea Ucrainei" dacă Congresul nu aprobă cea mai recentă cerere de finanțare de mai multe miliarde de dolari a administrației Biden pentru țara devastată de război.
-
Firma lui Bogdan Chireac va încasa 26.000 de euro pentru un logo la STB
Societatea de Transport București a cumpărat, prin încredințare directă, servicii pentru realizarea unui nou logo și un nou slogan pentru companie. Compania de stat a plătit 26.000 de euro unei societăți deținute de analistul politic Bogdan Chirieac pentru logo și slogan.
-
Consilier al lui Zelenski pentru Politico: Din decembrie nu mai avem fonduri
Ucraina nu va mai avea fonduri după decembrie, a declarat pentru Politico un consilier anonim al președintelui ucrainean Vladimir Zelensky. „Suntem fără fonduri disponibile. Nu vor mai fi acolo după decembrie", a spus el.
-
Dr. Ana-Maria Mihalcea: Cum va fi implantat în organismul uman un "spital" bazat pe nanotehnologie
Transumanismul este prezentată ca o mare speranță pentru omenire în „medicina viitorului". Chiar dacă încercările de până acum de a o transpune în realitate - cum a fost experimentul la nivel planetar, fără precedent, al „vaccinurilor" Covid-19 - au transformat această utopie într-un coșmar.
-
Financial Times: Statele Unite au intrat într-un ciclon care amenință ordinea globală
Câte conflicte internaționale poate gestiona concomitent o super-putere? Administrația Biden încearcă acum să gestioneze războaie în Orientul Mijlociu și Europa, pregătindu-se totodată pentru o agravare a tensiunilor dintre China și Taiwan, scrie The Financial Times.
-
Cozmin Gușă: Cătălin Tolontan a fost concediat de la Libertatea și Gazeta Sporturilor
Scandalul din interiorul RINGIER continuă, iar directorul editorial al trustului, Cătălin Tolontan, a fost concediat. El conducea Gazeta Sporturilor și Libertatea, dar a intrat într-un război cu șefii trustului, ca urmare a deciziei acestora de a închide ediția print a Gazetei Sporturilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Valeții Bruxelles-ului îi amenință pe români: Adevărata reformă fiscală e în 2025 - "După PNRR o să ducem dorul legii lui Ciolacu!"
- 2.Cătălin Cherecheș, discurs halucinant la TV. Își amenință cu moartea soacra prinsă de DNA: "Cred că suntem într-o mafie neoprotestantă carismatică!"
- 3.S-a votat modificarea tratatelor UE - Fără regula unanimității: "Suprimarea suveranității statelor membre"
- 4.Marcel Ciolacu anunță marea lovitură dată de România: "Este o premieră istorică!"
- 5.FMI va modifica Legea Pensiilor, adoptată ieri de Executivul Ciolacu
- 6.Pierderea unor fonduri UE de peste un miliard de euro: Ministrul Agriculturii Florin Barbu a uitat sa efectueze plata catre fermieri!
- 7.Revine ideea regionalizarii sub bagheta PSD: România ar putea avea 15 județe în loc de 41
- 8.Ce spune Marcel Ciolacu despre ne-recunoaşterea limbii române în Ucraina. Chestiunea "limbii moldovenești"
- 9.Legea porcului: "Nu știu când s-a răzgândit Florin Barbu, când spunea că este o lege europeană, sau când a vrut să puncteze electoral!"
- 10.Claudiu Târziu a explodat la audierea lui Florin Cîțu: Guvernul lui a practicat terorismul de stat!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu