Ordonanța Ciolacu face, din nou, favoruri ucrainenilor: mai multe drepturi ca românii!
Postat la: 04.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care cetățenii ucraineni primesc mai multe drepturi decât cetățenii români. Pe lângă introducerea, din nou, a sumelor forfetare pentru noii sosiți, Guvernul a decis ca toți ucrainenii să beneficieze de servicii medicale și medicamente în totalitate gratuite, fără plata asigurărilor de sănătate, chiar dacă aceștia sunt angajați. Totodată, aceștia se pot prezenta în ambulatoriile de specialitate fără bilete de trimitere.
Protecția temporară a ucrainenilor s-a prelungit până în 2026, la cererea Comisiei Europene, astfel că Guvernul s-a gândit să le dea și mai multe drepturi acestora. Pe lângă toate prestațiile sociale și toate drepturile de care beneficiază salariații din România, ucrainenii primesc, în plus, asistență medicală și medicamente gratuite, banii fiind suportați din Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate.
Luând în considerare existența unui număr în creștere de beneficiari ai protecției temporare, Guvernul României a prioritizat eficientizarea procesului de integrare a refugiaților ucraineni în societatea românească, susține Executivul. Actul normativ adoptat de Guvern urmărește ca, pe de o parte, cetățenii străini sau apatrizii proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, intrați în țară după data de 1 iulie 2024, să beneficieze de sprijin pentru cazare și hrană, ca parte a unui program de integrare treptată, iar pe de altă parte, persoanele care beneficiază de asistență în prezent să poată avea acces la educație, sănătate, oportunități de angajare și alte servicii sociale.
"Având în vedere numărul mare de refugiați din România, incluziunea și protecția în sănătate, educație, asigurare de locuri de muncă, de locuințe este planificată și urmează a fi abordată într-un mod care să asigure tranziția persoanelor de la asistența de urgență, la măsuri pe termen mediu și lung, menite să le sporească rezistența", se arată în Ordonanța de Urgență.
Ucrainenii care intră în țară după data de 1 iulie 2024 vor avea dreptul la o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, pe o perioadă de 3 luni consecutive, iar termenul se calculează de la data intrării beneficiarilor pe teritoriul României. Sumele forfetare se acordă pentru fiecare beneficiar, respectiv familie sau persoană singură. Beneficiarii și beneficiarii anteriori care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente și dispozitive medicale beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale și din programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, dar fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.
Totodată, serviciile medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere, potrivit actului normativ. Cetățenii ucraineni, în condițiile în care realizează venituri asupra cărora se calculează și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, au obligația plății acesteia în aceleași condiții ca și asigurații români, însă această prevedere se va aplica doar pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2025.
"În cazul absenței unui cadru legislativ național clar definit, referitor la modalitatea de tranziție către autonomie a grupului țintă, se pot crea premisele astfel încât Comisia Europeană să poată considera că România nu depune toate diligențele necesare asigurării asistenței umanitare și, astfel, ar putea fi reticentă în instituirea unor mecanisme financiare de suport pe viitor", se precizează în expunerea de motive a actului normativ.
După expirarea perioadei în care primesc suma forfetară, ucrainenii nou intrați în țară, precum și beneficiarii anteriori pot obține, la cerere, venit minim de incluziune, precum și ajutor de șomaj. Pentru accesarea beneficiilor și prestațiilor sociale de către beneficiarii anteriori, impactul bugetar estimat este de 7,7 milioane de lei pe lună, respectiv 46,62 milioane de lei în perioada iulie-decembrie 2024. Estimarea se bazează pe ipoteza că 70% din totalul celor 37.000 de cetățeni străini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care și-au dobândit protecția temporară în România anterior datei de 1 iulie 2024 vor solicita beneficii sociale, susține Guvernul.
Astfel, 20.736 ucraineni au solicitat venit minim de incluziune, cu un total de 5.359.220 lei, 16.536 au solicitat alocație de stat pentru copii, cu o valoare totală de 5.399.838 lei, 241 de ucraineni au beneficiat de indemnizație pentru persoane cu handicap și 280, indemnizație de șomaj. În ce privește suma forfetară pentru ucrainenii care vin în România după 1 iulie 2024, impactul bugetar estimat este de 3,84 milioane de lei pe lună, cu un total de 23,06 milioane de lei pentru perioada iulie-decembrie 2024, pentru un maximum de 6.000 de persoane. Totodată, cheltuielile cu utilitățile pentru ucrainenii cazați în tabere temporare se vor ridica la 15.120.000 lei, la care se adaugă cheltuieli de funcționare a taberelor de 3 milioane de lei. Impactul estimat pentru acest an este de 3 milioane de lei la cheltuieli cu bunuri și servicii, respectiv 84,8 milioane lei la asistență socială. Pentru anul viitor impactul bugetar va fi de peste 175 milioane de lei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a condus, de fapt, operațiuni neoficiale în numele statului român de ani de zile și lucrează cu ofițeri din FOS/Operațiuni Speciale, dar și cu ofițeri SPP.
-
Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
Decizia CCR de anulare a alegerilor a afectat piața financiară din România, după ce vreme de mai bine de o săptămână acțiunile de la Bursa de Valori București s-au prăbușit.
-
Cine a decis să-l salveze de la moarte pe Bashar al-Assad și familia acestuia?
Răsturnările de regim duc - de cele mai multe ori - la lichidarea liderilor din acele țări. Nu a fost cazul în Siria, având în vedere că președintele Bashar al-Assad a reușit să fugă, în Rusia.
-
Șeful SIE, adjunctul său și alte două persoane au zburat cu un avion privat să vadă Marele Premiu de Formula 1
Nu doar liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis au mers cu avioane private să vadă Marele Premiu de Formula 1. Conform celor mai noi dezvăluiri de presă, printre cei care au apelat la aeronoave private se află și șeful SIE, Gabriel Vlase.
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit recent în atenție datorită comediantei din Chicago, Sara Holcomb.
-
Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
Printre cele mai misterioase locuri de pe planetă, muntele Kailash din Tibet se evidențiază printr-un avertisment care a descurajat orice tentativă de escaladare. Legenda spune că oricine încearcă să urce acest munte sacru își va grăbi îmbătrânirea.
-
Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
În sezonul sărbătorilor, atacatorii cibernetici își ajustează metodele de fraudă pentru a profita de obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi căutarea ofertelor, participarea la concursuri online, cumpărăturile de cadouri, rezervările hoteliere sau achizițiile de bilete de avion.
-
Ce se va întâmpla în cea mai scurtă zi din an: Cum se produce acest fenomen
21 decembrie marchează începutul iernii astronomice, momentul cunoscut ca solstițiul de iarnă, când vom avea cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Israel. Zeci de avioane IAF au lovit numeroase ținte în toată Siria, concentrându-se pe distrugerea „armelor strategice" care ar putea cădea în mâinile unor elemente ostile Israelului, în urma prăbușirii regimului Assad.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
- 2.Cine este misteriosul BOGPR, omul care l-a dus pe Călin Georgescu în finala prezidențială. I se spune și Regele TikTok-ului
- 3.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 4.Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
- 5.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 6.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 7.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
- 8.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 9.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 10.Prima reacție a lui Călin Georgescu, după ce AEP a cerut Parchetului și Poliției să-i verifice cheltuielile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu