Politicienii vor sta gratis în casele de protocol. Statul le va plăti chiria, întreţinerea, precum și alte cheltuieli
Postat la: 13.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Legislația privind locuințele de protocol ale RA-APPS a fost modificată astfel încât politicienii să poată locui gratuit în aceste imobile, instituțiile la care sunt angajați urmând să deconteze toate cheltuielile.
„Pot beneficia de locuinţe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcţii publice: vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi avocatul poporului", se arată în actul normativ care modifică Ordonanța Guvernului nr. 19/2002.
Pentru acești politicieni, inclusiv din Senat și Camera Deputaților, atribuirea locuinţei de protocol se face, la cererea acestora, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului şi se pune la dispoziţie acestora de către R.A.-A.P.P.S., împreună cu dotările aferente, pe baza de contract de închiriere și prestări servicii încheiat cu persoanele beneficiare, în limita fondului locativ existent.
Atribuirea locuinţelor de protocol se poate face numai dacă persoanele sus-amintite nu deţin în proprietate exclusivă sau în coproprietate în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea o alta locuinţă care să corespundă criteriilor aprobate prin hotărâre a Guvernului.
„Pentru locuinţele de protocol, chiria şi cheltuielile de întreţinere pentru energie, gaze, apa, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, după caz, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri se decontează de instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarii", se mai arată în documentul aflat joi pe masa Guvernului.
Actul normativ modifică și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 173/2020 privind reglementarea condiţiilor pentru atribuirea şi închirierea unor imobile, proprietate publică şi privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" și a altor măsuri economico-financiare, publicată în Monitorul Oficial nr. 952 din 16 octombrie 2020, aprobată prin Legea nr. 103/2022.
Imobilele proprietate publică și privată a statului, aflate în administrarea R.A.-A.P.P.S., pot fi atribuite prin contract de locațiune de Directorul General al R.A.-A.P.P.S., pe bază de tarif orar, la cererea persoanelor fizice sau juridice, în vederea desfășurării unor activități cu caracter ocazional precum organizare evenimente, târguri, expoziții, filmări, activități sportive, culturale, de agrement, conform destinației imobilului.
Tariful orar se stabilește de Consiliul de Administrație al R.A.- A.P.P.S., care nu poate fi mai mic decât prețul de piață determinat prin raport de evaluare întocmit de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizați, în condiţiile legii, şi selectaţi de către R.A.-A.P.P.S., cu respectarea legislaţiei în vigoare. Tariful orar trebuie să acopere obligatoriu contravaloarea amortizării imobilului, a amortizării investiţiilor proprii ale R.A. - A.P.P.S., a impozitelor şi taxelor locale, a asigurării obligatorii a imobilului, a cheltuielilor indirecte, de întreţinere înregistrate în contabilitatea regiei cu imobilul respectiv, a altor servicii incluse, după caz, precum şi a unei cote de profit de minimum 10%.
Fondul locativ administrat de RA-APPS cuprinde 821 de imobile proprietate publică și privată a statului, dintre care 80% cu o vechime de peste 75 de ani, ce necesită lucrări de consolidare sau de investiții ample, Regia suportând toate lucrările de întreținere, raparații și investiții până la această data (cu excepția imobilelor de reprezentare și protocol) cu preponderență din venituri proprii din închirieri și într-un procent ocazional din venituri din vânzari imobile conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 101/2011 privind reglementarea condiţiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", a imobilelor proprietatea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuielilor de cazare în unele situaţii speciale, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare.
Reparațiile de natura investițiilor și investițiile realizate în ultimii 3 ani de RA-APPS la fondul locativ de stat (cu excepția bazei de reprezentare și protocol) a fost de cca 120.000.000 lei, în condițiile în care veniturile din vânzari imobile au fost de cca 45.000.000 lei.
Veniturile din vânzări imobile au tendița anuală de descreștere, datorită vechimii imobilelor, situației geopolitice și economice, situației juridice nereglementată a acestora, neatractivității imobilelor rămase la vânzare sau acte normative adoptate de Guvernul Romaniei pentru transmiterea imobilelor în administrarea altor instituții publice.
La data prezentei, gradul de ocupare al imobilelor din fondul locativ administrat de RA-APPS de către instituții publice, locuințe de serviciu și de protocol, demnitari, sindicate, partide politice, beneficiari conform prevederilor legale, pentru care Regia percepe o marjă de profit de maxim 10%, a crescut de la 15% în anul 2015 la 80%, veniturile ce puteau fi obținute de către RA-APPS în condiții de eficiență economică prin închirierea acestora prin licitație în baza unor rapoarte de evaluare, diminuându-se substanțial la cca 7.800.000 lei în anul 2024.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ESTE ACEASTA O FOTOGRAFIE INEDITĂ CU CHIPUL LUI EMINESCU?
Așa cum nu bănuiam vreodată în căutările mele, azi am dat peste o imagine care ar putea fi una dintre cele mai importante pe care le-am văzut în ultimii ani; un presupus portret inedit al lui Eminescu. Povestea descoperirii ei datează din 1968 și la vremea respectivă a fost subiectul unei serioase anchete de presă.
-
Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a oricărei alte regiuni a lumii. Istoria recentă a regiunii, cea a ultimilor 80 de ani, e mereu vie, prezentă, revizitată de toți participanții la interminabilul conflict care face neîntrerupt prima pagină a ziarelor de pretutindeni, mai ales din Occident și din lumea arabo-musulmană.
-
Diana Șoșoacă nu poate candida: CCR a admis contestația împotriva candidatei SOS România la Președinția României
Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.
-
Claudiu Tarziu după interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă: "Atenție cu democrația pe scări!". Si alti politicieni au reactionat cu aceeasi vehementa fata de decizie
Liderii AUR iau atitudine fata de decizia CCR de interzicere a candidaturii la prezidentiale a Dianei Șoșoacă. După George Simion care a spus ca niciunui român nu i se poate lua dreptul de a candida si a atras atentia ca asta i se poate intampla si lui, Claudiu Tarziu a avut o reactie pe Facebook:
-
Ciolacu verifică zonele lovite de inundații acum trei săptămâni: Am promis că nu voi lăsa niciun român în urmă
Liderul PSD a ajuns în zonele afectate de inundațiile devastatoare din urmă cu trei săptămâni. Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit de eforturile depuse de autoritățile locale care lucrează la refacerea infrastructurii distrusă de ape.
-
Procesul care a îngrozit Franţa - Filmările în care Gisèle Pelicot era violată de bărbați, prezentate pentru prima dată în public
Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al violurilor din Mazan, Franța, dar acest lucru nu a schimbat poziţia inculpaţilor, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu" libertin.
-
S-a aflat recent cum reușește Michael Schumacher să comunice în prezent, iar detaliile sunt sfâșietoare
Michael Schumacher a avut, weekendul trecut, prima sa apariție publică de la tragic accident suferit cu 11 ani în urmă pe pârtia de schi. Aceasta a fost o întâlnire cu un grup mai mare de apropiați, în contrast cu cercul restrâns de persoane care îi sunt aproape în mod constant.
-
Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
Până la 600 de oameni au fost împuşcaţi mortal în câteva ore de militanţi având legături cu al-Qaida într-un atac comis în august asupra unui oraş din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morţilor citat în rapoartele anterioare.
-
Sondaj CURS - Partidele care ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern
Un sondaj de opinie CURS de tip Omnibus realizat la nivel național, în perioada 10 - 23 Septembrie 2024, indică faptul că formarea noii majorități în urma alegerilor parlamentare din decembrie ar fi dificil de realizat dacă PSD și PNL nu vor continua alianța de guvernare.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Dan Nica îl dă în judecată pe George Simion, după acuzațiile grave ale liderului AUR
- 2.Bombă în tabăra suveranistă: Andrei Gușă alături de Diana Șoșoacă la Ambasada Chinei!
- 3.E iureș mare in PSD și PUSL. Zeci de candidati sunt exclusi de pe listele electorale pentru un "comando" al binomului Ciolacu-Voiculescu
- 4.CSAT pregateste România de război: a decis să crească achiziția de muniție și a aprobat planul de înzestrare a Armatei
- 5.Călin Georgescu, fosta propunere de premier AUR, în război cu George Simion: „E proxy pentru PSD! "
- 6.S-a suit "scroafa"-n sondaj! Lui Simion ii tremură fundu' că-l agresează sexual-electoral madam Șoșoacă
- 7.Europarlamentarul Dan Nica: "Am fost furați de 200 de miliarde de euro prin speculă în domeniul energiei"
- 8.Șoșoacă despre membrii Parlamentului European: "Sunt sataniști, credeți-mă!"
- 9.Mircea Geoană face o gafă monumentală în direct: "Dumnezeu să-i dea sănătate Regelui Mihai!"
- 10.Scandal la mormântul lui Avram Iancu. Diana Șoșoacă: "Sunteți sclavi!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu