Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












A fost descoperit un oraș antic scufundat în Marea Neagră: săpăturile în curs de desfășurare scot la iveală o mulțime de obiecte fascinante

Postat la: 01.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Istanbul au făcut publică o descoperire remarcabilă în Marea Neagră: ruinele unui oraș antic scufundat, cu origini ce se întind până în urmă cu 2400 de ani, învăluite în taine nerezolvate, informează Anatolian Archaeology.

Prima misiune de explorare subacvatică științifică în această regiune a avut loc în 2020. Acum, descoperirile acestei căutări încep să fie dezvăluite, scoțând la lumină artefacte care datează de milenii și ruinele unui oraș portuar străvechi, care a rezistat eroziunii timpului timp de 1.500 de ani. Kerpe este un golf mic de pe coasta de vest a Mării Negre, la aproximativ 100 km în linie dreaptă de Istanbul. Cuvântul elen pentru acest golf era „Kalpe", care se traduce prin „oală" sau „ulcior", ceea ce indică importanța sa în antichitate.

Pe parcursul epocilor romană, bizantină și genoveză, Kerpe a servit drept nod comercial esențial, stație de tranzit și adăpost pentru navele navigând de-a lungul litoralului Mării Negre. În prezent, artefactele găsite în această zonă străveche sunt prezentate într-o expoziție nouă, evidențiind rolul istoric al portului ca punct crucial în rețeaua de rute comerciale din Marea Neagră. În perioada otomană, portul Kerpe a fost, de asemenea, un port cheie pentru aprovizionarea cu lemn și combustibil a Istanbulului, aducând bușteni, cărbune și materiale de construcție în oraș. Cu mult înainte de otomani, însă, portul a fost o răscruce de drumuri importantă, înainte de a se scufunda definitiv sub valuri.

Artefactele recuperate din așezarea scufundată au fost datate cu până la 2.400 de ani. Printre acestea se numără amfore, recipientele folosite în mod obișnuit pentru transport în antichitate, precum și alte descoperiri care ar fi de așteptat să provină dintr-un centru comercial. La fel de importante sunt și descoperirile din portul antic în sine. Rămășițele digului din portul antic Kerpe au fost cele care au dus la începerea săpăturilor în 2020. Echipa de scafandri a plonjat în orasul scufundat la aproximativ 80 de metri de țărm, la o adâncime de 4 metri. Acolo au lucrat pentru a recupera descoperirile împrăștiate pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați, inclusiv două secțiuni ale digului antic.

Săpăturile sunt în curs de desfășurare și sunt efectuate de către Direcția Muzeelor din Kocaeli, sub supravegherea Ministerului Culturii și Turismului, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural și a Muzeelor. „Credem că este extrem de valoroasă în ceea ce privește evidențierea relațiilor comerciale dintre Est și Vest din antichitate și până în perioada otomană în Marea Neagră. Prin urmare, încercăm să prezentăm în muzeul nostru artefactele culturale găsite în timpul săpăturilor subacvatice în ordine cronologică și cu ajutorul unor animații", a declarat Serkan Gedük, directorul Muzeului din Kocaeli, care găzduiește descoperirile.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE