A trecut de pe profit la pierderi colosale! Guvernul Orban a prăbușit Fondul Proprietatea printr-o proasta gestionare a economiei în pandemie
Postat la: 23.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fondul Proprietatea a avut în 2020 pierderi de 103 milioane lei, de la un profit de 3,12 miliarde lei în 2019, în timp ce capitalurile proprii au scăzut în 2020 la 10,26 miliarde lei, de la 11,87 miliarde lei în 2019.
"Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată în 2020 a fost modificarea negativă a valorilor juste ale participaţiilor Fondului ca urmare a impactului negativ al pandemiei de COVID-19 asupra activităţii economice şi asupra pieţelor financiare globale (1,24 miliarde lei), parţial compensată de veniturile brute din dividende de la companiile din portofoliu (1,22 miliarde lei)", arată raportul FP. La 31 decembrie 2020 participaţia statului român în capitalul social al Fondului a fost de 370.456.198 acţiuni, din care 6.643.848 erau plătite. FP a distribuit în 2020 dividende brute către acţionari în valoare de 418 milioane lei, aferente anului financiar 2019.
În data de 16 septembrie 2020 Fondul a vândut 1,7 miliarde de acţiuni deţinute în OMV Petrom în cadrul unei oferte de plasament privat accelerat. Preţul de vânzare agreat a fost de 0,33 lei pe acţiune, iar încasările totale aferente tranzacţiei au fost în valoare de 561 milioane lei. Participaţia Fondului în OMV Petrom rămasă după această tranzacţie este de 6,9973% din capitalul social al companiei. De asemenea, în 2020 Fondul a vândut întreaga sa participaţie de 7,1% (la 31 decembrie 2019) în Nuclearelectrica.
"La aproape zece ani de la listarea Fondului pe BVB, în data de 25 ianuarie 2011, Fondul rămâne una din cele mai tranzacţionate companii: 1,45 miliarde acţiuni au fost tranzacţionate pe BVB anul trecut, echivalentul a 21,2% din acţiunile plătite ale Fondului la data de 31 decembrie 2020. În 2020 valoarea tranzacţiilor cu acţiunile Fondului Proprietatea a atins aproximativ 1,84 miliarde lei (378,5 milioane euro). Valoarea totală a tranzacţiilor de la listare depăşeşte 26,5 miliarde lei (5,4 miliarde euro). După aproape zece ani de la listare, Fondul a continuat să fie printre cele mai lichide companii de pe BVB, cu un volum mediu zilnic de tranzacţionare de 5,8 milioane de acţiuni în 2020, respectiv 14,7% din volumul zilnic de acţiuni tranzacţionate pe BVB", relevă raportul.
În data de 29 aprilie 2015, Fondul a fost listat pe LSE - Specialist Fund Market prin intermediul Certificatelor de Depozit Globale. Pe parcursul celui de-al cincilea an de tranzacţionare pe LSE, 13 milioane de GDR-uri au fost tranzacţionate, pentru o valoare totală de 192,8 milioane dolari/ 764,7 milioane lei.
"Aşteptările sunt ca economia României să înregistreze o corecţie în anul 2020, în funcţie de evoluţia pandemiei şi de ridicarea restricţiilor. FMI1 estimează că economia României ar putea înregistra un PIB cu 4,8% mai mic în anul 2020 şi se aşteaptă la o creştere a PIB-ului cu 4,6% în anul 2021. În acest context, deficitul de cont curent ar putea ajunge la 5,3% din PIB, iar rata şomajului ar putea creşte la 7,9% în 2020. În ceea ce priveşte sectoarele economice, ne aşteptăm ca HoReCa să continue să fie puternic afectat până spre finalul anului 2021. Industria transporturilor, în special călătoriile aeriene şi aeroporturile, ar trebui să fie în continuare sub presiune în timpul crizei sanitare. Sectorul IT şi cel logistic ar trebui să beneficieze în această perioadă şi să contribuie pozitiv la creştere", spun reprezentanţii FP.
Pandemia de COVID-19 a determinat o scădere puternică a pieţelor financiare din întreaga lume, afectând semnificativ anumite companii din portofoliul Fondului. VAN total la 31 decembrie 2020 a fost cu 13,5% mai mic comparativ cu sfârşitul anului 2019, în timp ce VAN pe acţiune a scăzut cu 2,1% în aceeaşi perioadă. OMV Petrom, cea mai mare companie listată din portofoliu, a înregistrat o scădere a preţului de 18,7%, cu un impact total în VAN de 529,9 milioane lei. În plus, valoarea participaţiilor nelistate a scăzut cu 787,9 milioane lei ca urmare a actualizării evaluărilor de la sfârşitul lunii decembrie 2020. Evaluările includ impactul dividendelor anuale şi speciale distribuite Fondului de companiile nelistate supuse evaluării, în valoare de 1 miliarde lei în 2020.
"În ciuda acestui context dificil, Fondul şi-a îndeplinit obiectivul VAN pentru 2020, valoarea VAN ajustată pe acţiune la 31 decembrie 2020 fiind cu 2,1% mai mare decât VAN pe acţiune la 31 decembrie 2019. Administratorul unic depune eforturi susţinute în vederea protejării valorii acţionarilor, implementând măsurile necesare în conformitate cu DPI în contextul actual de volatilitate. Administratorul unic a propus şi acţionarii au aprobat în cadrul AGA din data de 28 aprilie 2020 o distribuţie de dividende de 0,0642 lei pe acţiune, cu data plăţii 1 iulie", mai relevă raportul. De asemenea, administratorul unic va propune acţionarilor în cadrul AGA anuală din 2021 o distribuţie de numerar de 0,072 lei pe acţiune.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Româncă celebră infectață cu tulpina africană arată aventura COVID-19: "S-au încurcat rezultatele testelor, voluntarii m-au salvat!"
Fosta jurnalistă Liana Alexandru este unul dintre cei doi pacienți cu COVID-19 în cazul cărora s-a depistat tulpina sud-africană a SARS-COV2. Ea povestește într-o postare pe Facebook întreaga sa aventură COVID-19.
-
Furt de criptomonede în valoare de 620.000 de dolari reusit de un bărbat din Iași. Procurorii arata cum a fost posibil
O companie din insulele Cayman - al șaptelea operator de criptomonede la nivel mondial - a fost victima unei infracțiuni de fraudă informatică. Mai exact, potrivit procurorilor, un bărbat din Iași a reușit să acceseze sistemul informatic al firmei și să fure criptomonede de 620.000 de dolari.
-
Șoșoacă scandalizată: "Politicieni corupți și trădători de neam și țară nu au făcut altceva decât să impună sclavizarea și îngenuncherea unui întreg popor"
Senatorul Diana Șoșoacă a lansat o serie de acuze extrem de dure la adresa politicienilor și a oamenilor legii "nu au făcut altceva decât să impună sclavizarea și îngenuncherea unui întreg popor, dar și manipularea prin televiziunile șpăguite cu peste 70 de milioane de euro, pentru a vinde poporului minciuna COVID 19 pentru a induce și a menține panica".
-
Siguranța față de Covid în pericol! Sunt 166 tipuri de măști neconforme și numărul acestora este în creștere spune ANPC
ANPC anunță că încă trei notificări date de România în ce privește alertele de măști neconforme de pe piață au fost validate de Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene - RAPEX. Astfel conform celor 31 alerte transmise numericul măștilor de protecție neconforme ajunge la 166.
-
Dosarul "Proxeneții de Tenerife". Mandat de arestare pentru sexy-peremista din AUR: "Eu nu controlez pasarica nimanui!"
Judecătoria Câmpia Turzii a admis cererea procurorilor de arestare preventivă în dosarul „Proxeneții din Tenerife" a prim-vicepreședintelui AUR Galați, Ancuţa Cârcu, fost membru PRM. Femeia locuiește în Tenerife, unde are un club.
-
Dr. Fauci e contrazis de supercomputerul Fugaku. Raspunsul la intrebarea "Suntem mai protejați dacă purtăm două măști sanitare?"
Cercetătorii au folosit supercomputerul Fugaku pentru a modela fluxul de particule de virus de la oameni care poartă diferite tipuri și combinații de măști, scrie Reuters. Simularea japonezilor arată că portul a două măști sanitare simultan nu oferă prea multe beneficii, față de purtarea corespunzătoare a unei singure măști.
-
Studiu recent: Noul coronavirus preferă grupa de sânge A
Un nou studiu oferă dovezi suplimentare potrivit cărora persoanele cu anumite grupe de sânge prezintă mai multe riscuri de a contracta COVID-19.
-
Politistul care "a stat de 6" pentru talhari. Infractorii au jefuit o femeie de 78 de ani de peste 300.000 de euro
Un agent din cadrul Politiei orasului Pancota din judetul Arad a asigurat iesirea unor hoti dintr-o casa de unde furasera 300.000 de euro dintr-un seif, plus bijuterii si alte bunuri de valoare estimate la alte zeci de mii de euro.
-
Diete - Porc, pui sau brânzeturi: ce să mânânci dacă vrei să slăbeşti
Carne sau brânzeturi? Carne - spun nutriționiștii, daca vreți să slăbiți. Și o salată. Cantitatea de grăsime e controlabilă. Brânzeturile îngrașă și conțin, de fapt, mai multa grăsime decât ceafa de porc.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emailuri trimise de spanac? Da, oamenii de știință au reușit în premieră asta!
- 2.Hiperstimularea in cazul vaccinului anti-Covid poate declansa o furtuna imunologica cu consecinte foarte grave
- 3.Stire istorica: Pentagonul recunoaşte că deţine epave ale unor OZN-uri din materiale cu proprietați uluitoare
- 4.Afacerea gunoaielor: Doi primari din Capitala sunt direct vizati de DNA care s-a sesizat!
- 5.Moartea bebelusului inecat in cristelnita schimba regulile botezului. Copilul nu va mai fi scufundat daca parintii nu sunt de acord
- 6.Elon Musk: "Dorm circa 6 ore pe noapte. Am încercat mai puțin, dar productivitatea scade"
- 7.O creatură ca o grămadă încâlcită de sfori a fost găsită eșuată pe o plajă din Texas
- 8.Fratele unuia din electricienii uciși la Onești susține că poliția l-a împușcat. Medicii nu pot face autopsia motivand că avea COVID-19
- 9.Dr. Emilian Imbri a avut reacţii la rapel care l-au ingrijorat: "Nu vă faceţi iluzii că vaccinul vă salvează total de la boală!"
- 10.Fostul șef al Poliției Rutiere Gherla a fost găsit mort la cinci zile de la dispariție
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu