Aplicația de mobil care te anunță că ai intrat în contact cu un bolnav COVID-19
Postat la: 27.11.2020 - 10:08 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Prin „First Contact", oamenii se pot avertiza rapid între ei, independent de autorități și, în același timp, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării.
"Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte - așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)", sunt de părere dezvoltatorii primei aplicații din România care te anunță dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.
Aplicația a fost inițiat și realizat de ONG-ul „Noi, Cetățenii" împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT, și s-a derulat pe parcursul a 8 luni. Dezvoltatorii spun că România reușește să iasă din „zona gri" a Uniunii Europene, unde rămăsese alături de alte 6 state ce nu utilizează (încă) și astfel de aplicații în combaterea pandemiei.
Dacă o persoană depistează că s-a infectat cu noul coronavirus, se autoraportează în această aplicație și toți cei cu care a intrat în contact în ultimele două săptămâni vor primi un mesaj de avertizare.
„Omul își vede liniștit de treburi și, la un moment dat, o să primească un mesaj, dacă va fi cazul: «în data de..., timp de atâtea minute, ai intrat în contact cu un infectat». Nu i se spune cu cine, nu i se spune ora exactă, i se spune doar data și timpul aproximativ. Și, mai departe, el decide ce face", a explicat, pentru Jurnalul, Dan Țica, coordonatorul acestui proiect.
Autoraportarea constă, practic, în încărcarea în aplicație a unei copii anonimizate după buletinul de analize care confirmă că persoana a fost testată pozitiv COVID. Este o raportare anonimă. Trebuie să încarce buletinul de analize, acela cu testul pozitiv, dar pe care și-l anonimizează. Deci nu va fi cu nume și prenume, CNP sau număr de telefon. Înainte să-l încarce în aplicație, îl editează - ca pe orice poză pe care o are în telefon.
Ulterior, cel cu test pozitiv la coronavirus își dă acordul ca toate persoanele cu care s-a întâlnit înainte să știe că este infectat - fie că este vorba despre prieteni sau necunoscuți, pe stradă, într-un magazin sau la serviciu - să fie anunțate. „Îi anunță pe toți cei cu care s-a întâlnit în ultimele 14 zile", precizează coordonatorul proiectului.
Deocamdată, aplicația poate fi descărcată doar de utilizatorii de telefoane cu sistem Android. „Din păcate, pentru iPhone, nu putem face fără aprobarea autorităților. În aprilie am avut primele adrese către autorități, am avut și o scrisoare deschisă adresată Guvernului, în august, dar nu ne-au răspuns absolut nimic. Nu a existat un răspuns negativ, dar nu a existat răspuns, deși legea spune că în 30 de zile trebuie să dea un răspuns", spune Țeca.
Eficiența unei astfel de aplicații crește proporțional cu rata ei de adoptare, arată un studiu recent realizat la Universitatea Oxford. „Mai exact, cu cât sunt mai mulți oameni în jurul tău care au aplicația instalată pe telefon, cu atât șansa ca aceștia să-ți transmită virusul scade - fiindcă cei care au fost expuși vor fi avertizați și se vor autoizola sau se vor testa. Sau, măcar, vor lua măsuri pentru a nu risca să îi contamineze pe cei cu care se întâlnesc", spun dezvoltatorii aplicației.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Româncă în Italia maltratată şi forţată de soţ să facă sex cu un alt bărbat în timp ce el privea
O româncă de 37 de ani a trecut prin momente de coşmar în Italia, ea fiind maltratată şi abuzată de fostul ei soţ şi de un amic al acestuia, ambii de naţionalitate română.
-
Muncitor roman din Italia a ucis cu sange rece un membru marcant al Mafiei pe motiv ca a fost nevoit sa-si apere nepotul
Un roman din Italia, simplu muncitor, a ajuns in bataia reflectoarelor dupa ce a ucis un mafiot italian. Initial, s-a crezut ca ar fi o razbunare, dupa ce victima acceptase sa colaboreze cu judecatorii italieni si se aflase ani la rand intr-un program de protectie pentru martorii importanti.
-
Uriasa descoperire despre începuturile omului pe teritoriul României si cimitirului giganţilor de pe malul Prutului
Teritoriul de astăzi al României a luat naştere acum 100 de milioane de ani. A fost locuit de oameni, însă, cu mult mai târziu. Zeci de milioane de ani, spaţiul carpato-danubiano-pontic s-a aflat sub apele întinsei Mări Tethys, abia în acum 1.8 milioane de ani în urmă existând premisele răspândirii vieţii odată cu ridicarea Munţilor Carpaţi şi retragerea totală a apelor către mări mărginaşe, printre care şi viitoarea Mare Neagră.
-
Vanat de Securitatea lui Ceaușescu pentru ca s-a intors cu 256 de stilouri chinezesti din Bangladesh
Stilourile chinezesti erau pe lista produselor dorite si cautate de romani in regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu. Cumparate pentru folosinta personala, potrivite si pentru a fi facute cadou, dar si pentru "atentii" pentru a facilita rezolvarea unor probleme.
-
Povestea lui "Einstein din Bihor" caruia Elena Ceauşescu i-a furat invenţiile
Ernest Weiss Váradi s-a născut pe 15 februarie 1910, în Oradea într-o familie de intelectuali, după cum se arată în biografia semnată de profesorul şi publicistul Iosif Popa, care i-a fost prieten apropiat.
-
Fete pacalite pe internet de pradatori sexuali. Cazul copilei de 10 ani din Pitesti salvate in extremis de tatal care i-a gasit mesajele pe Instagram
O sentinta pronuntata de Judecatoria Pitesti in cursul lunii ianuarie 2021, intr-un dosar de racolare a minorilor in scopuri sexuale, arata pericolele care ii pandesc pe copii pe retelele sociale.
-
fostul șef FIFA Sepp Blatter a stat o saptamana in coma artificiala operat pe cord
Elvetianul Joseph Blatter, presedinte al Federatiei internationale de fotbal (FIFA) timp de 17 ani, a petrecut o saptamana in coma artificiala indusa, dupa operatia pe cord suferita in decembrie, a declarat fiica lui, Corinne Blatter, in presa elvetiana, citata de Reuters.
-
Explicația specialiștilor pentru valul de sinucideri în rândul femeilor din Japonia
Numărul anual de sinucideri a crescut cu 3,7% în Japonia în 2020, ajungând până la 20.919, aceasta fiind prima creştere după 11 ani. Creşterea cea mai dramatică a înregistrat-o numărul de sinucideri în rândul femeilor, pe fondul pandemiei de COVID-19, au anunţat vineri autorităţile nipone.
-
Boris Johnson: "Tulpina britanică a coronavirusului este cu 30% mai letală"
Primul-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, spune că datele științifice preliminare referitoare la tulpina britanică a Covid-19, arată faptul că aceasta este de 30% mai mortală decât cea inițială.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un "Nou Internet" in care utilizatorii au controlul si nu companiile Big Tech
- 2.Revista germana "Stern" publica o coperta care i-a scandalizat pe mulți: "Se pregateste o noua religie concepută de Cartelul Global Medical"
- 3.Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape de zero
- 4.Jandarmeria e incapabilă sa explice discriminarea intre slujbele religioase si manifestarile culturale legat de numarul de participanti
- 5.Franţa a depistat două grupuri cu risc ale tulpinii britanice a coronavirusului
- 6.Cât timp vor mai putea călători românii în Marea Britanie doar cu buletinul
- 7.Spitalul din România unde niciun medic nu s-a vaccinat anti-Covid
- 8.Superstiții și tradiții de Anul Nou. Să aveți bani, să nu mâncați carne de pasăre
- 9.Patru romani au furat tabla de pe zeci de biserici din Anglia provocand pagube de 2 milioane de lire
- 10.Cîțu oferă în plus la leafa minima 2 lei pe zi. Începutul austerității?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu