Țarcuri IT pentru viitoarele "animale umane": Nimeni nu explică dar iată ce inseamnă de fapt "Orașe inteligente" și "Orașe de 15 minute"
Postat la: 19.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ați auzit probabil termenii "oraș inteligent" sau, mai recent, "oraș în 15 minute", dar înțelegeți cu adevărat ce cer aceste concepte? Știți care sunt organizațiile responsabile pentru promovarea acestor idei? Și, mai important, sunteți pregătit să supraviețuiți și să prosperați în fața acestor planuri de distrugere a libertății?
Termenul descrie, de obicei, o zonă urbană care este dotată cu turnuri 5G (și, în curând, 6G) care permit viteza și lățimea de bandă necesare vehiculelor autonome, asistenților roboți și senzorilor de pe stradă pentru a modera luminile stradale și a emite alerte de avertizare privind mediul înconjurător.Toate acestea ar fi alimentate de Inteligența Artificială ("AI"). În mod colectiv, senzorii, dispozitivele și infrastructura sunt cunoscute sub numele de așa-numitul "Internet al lucrurilor" ("IoT").
Pentru a simplifica, IoT este rețeaua de dispozitive digitale, vehicule, aparate și alte obiecte fizice încorporate cu senzori care le permit să colecteze și să partajeze date. Această colectare de date în timp real este esențială pentru inițiativele privind orașele inteligente, care pretind a fi trepte spre o utopie digitală. Dispozitivele conectate la IoT variază de la smartphone-uri la aparate inteligente și până la case sau clădiri inteligente cu termostate inteligente. Chiar și dispozitivele purtabile, cum ar fi ceasurile inteligente, căștile pentru urechi și dispozitivele de urmărire a activității fizice, fac parte din IoT. O regulă generală simplă este că, dacă dispozitivul dvs. este declarat "inteligent" sau dacă are capacități Wi-Fi sau Bluetooth, acesta poate fi conectat la IoT.
National Geographic descrie un oraș inteligent ca fiind "un oraș în care o suită de senzori (de obicei sute sau mii) este implementată pentru a colecta date electronice de la și despre oameni și infrastructură, astfel încât să îmbunătățească eficiența și calitatea vieții". NatGeo notează că locuitorii și angajații orașului ar putea fi nevoiți să utilizeze aplicații pentru a accesa serviciile orașului, a primi și a emite rapoarte privind întreruperile, accidentele și infracțiunile, a plăti taxe, impozite etc. De asemenea, aceștia subliniază potențialele cazuri de utilizare pentru a reduce consumul de energie și pentru a face un oraș mai "durabil".
În general, orașele inteligente sunt vândute publicului ca fiind un peisaj urban futurist, cu caracteristici precum iluminatul stradal care se stinge automat atunci când nu este nimeni prin preajmă sau algoritmi de inteligență artificială care optimizează rutele de colectare a gunoiului. De asemenea, ni se spune că, prin combinarea AI cu senzori și camere de luat vederi peste tot, vom avea vehicule autonome, sau fără șofer, care vor reduce aglomerația din trafic. Din păcate, viziunea unui oraș inteligent este de fapt un alt pas spre pierderea libertăților și a vieții private.
În aprilie 2018, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a publicat un ghid care detaliază întrebările importante pe care ar trebui să le pună oficialii orașelor care doresc să se alăture mișcării smart city. Ghidul, intitulat "Cum să prevenim transformarea orașelor inteligente în orașe de supraveghere", a fost scris de Matt Cagle, avocat la American Civil Liberties Union of Northern California. În ianuarie 2019, l-am rugat pe domnul Cagle să comenteze creșterea orașelor inteligente și a tehnologiei din spatele acestora. Iată ce mi-a spus:
Când vorbim despre tehnologia orașelor inteligente sau despre Internetul lucrurilor, în contextul guvernamental, ceea ce vorbim cu adevărat este despre electronice care sunt poate mici și ieftine, care pot fi plasate în jurul orașului și care, în esență, pot fi concepute pentru a colecta informații, fie că este vorba de informații vizuale sau audio sau informații despre, să zicem, dacă un loc de parcare este ocupat. Însă, înainte de a achiziționa sau de a implementa orice tehnologie inteligentă pentru oraș, este foarte important ca un oraș, în colaborare cu comunitatea sa, să stabilească dacă tehnologia respectivă este într-adevăr inteligentă pentru oraș.
Tehnologia orașelor inteligente poate fi "un lup în blană de oaie". Poate fi o altă modalitate prin care guvernul poate acumula informații pe care poate că nu ar fi dorit să le colecteze în scopul aplicării legii, dar care ar putea fi vulnerabile la o astfel de utilizare ulterioară sau pe care poate că nu ar fi dorit să le colecteze în scopuri de imigrație, dar care ar putea fi vulnerabile la o astfel de utilizare ulterioară. Și, din nou, această tehnologie va fi adesea colectată de companiile care au dezvoltat-o. Așadar, este foarte important ca orașul și comunitatea să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește cine va deține aceste date pe măsură ce avansăm cu acest proiect, cine va putea vinde aceste date și, în cele din urmă, dacă comunitățile dețin controlul asupra acestor tehnologii.
Nu numai că orașele inteligente sunt un coșmar în ceea ce privește confidențialitatea, dar, dacă planificatorii orașului își vor face treaba, s-ar putea ca în curând să vă aflați în imposibilitatea de a conduce fără a plăti taxe sau să fiți penalizați pentru traversarea neregulamentară a străzii datorită camerelor de recunoaștere facială omniprezente.
Ce este un oraș de 15 minute?
Acest lucru ne aduce la conceptul de orașe de 15 minute. Discutat pentru prima dată de un planificator urban pe nume Carlos Moreno la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2015, Orașele de 15 minute reprezintă, în esență, ideea că toate resursele dintr-o comunitate ar trebui să se afle la o distanță de maximum 15 minute de mers pe jos.
Așa cum se întâmplă de obicei cu majoritatea ideilor promovate de ONU - nu sună atât de oribil în mod izolat. Adică, cine nu vrea să poată merge pe jos pentru a-și face cumpărăturile sau pentru a merge la centrul comunitar local pentru o petrecere? De fapt, este posibil ca unii dintre voi să locuiți deja în zone în care totul se află la mai puțin de 15 minute de casă. Atunci care este problema, ați putea întreba?
Ei bine, atunci când priviți dincolo de cuvintele de ordine, începeți să vedeți că, la fel ca orașele inteligente, orașele de 15 minute au potențialul de a fi folosite ca o modalitate de a limita libertatea de mișcare, libertatea de exprimare și viața privată. De asemenea, mulți oameni au ajuns să se teamă că concepte precum orașele inteligente și orașele de 15 minute au ca scop, de fapt, să îi determine pe oameni să nu mai conducă propriile vehicule private - totul în numele climei, desigur. Nu căutați mai departe de o carte nouă a lui Carlos Moreno, care pretinde că oferă "tehnici pentru a schimba obiceiurile locuitorilor orașelor dependente de automobile".
Moreno a reușit să își impună ideea cu succes, Paris, Franța, adoptând-o pentru prima dată în 2020. Dar abia la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, rezistența față de orașele de 15 minute a devenit o problemă publică. În februarie 2023, aproximativ 2.000 de demonstranți s-au adunat în centrul orașului Oxford, Anglia, pentru un protest împotriva creării a ceea ce este cunoscut sub numele de cartier cu trafic redus, sau LTN.
Pentru a pune în aplicare LTN, oficialii din Oxford au votat pentru a introduce șase "filtre de trafic" care au ca scop limitarea utilizării mașinilor în zonele rezidențiale ale orașului în anumite ore. Camerele cu cititor automat de plăcuțe de înmatriculare ("ALPR") vor scana plăcuțele de înmatriculare pentru a amenda șoferii din afara comitatului Oxfordshire care intră în aceste zone în orele cu trafic intens.
Bineînțeles, mass-media a făcut tot posibilul pentru a-i cataloga pe oponenții orașelor de 15 minute ca fiind adepții teoriei conspirației de "extremă dreapta". Cu toate acestea, din cauza reacțiilor de respingere din partea locuitorilor și a atenției internaționale, consiliul orașului Oxford a votat recent pentru a elimina mențiunile privind "orașele de 15 minute" din documentele de planificare urbană. Deși consiliul a votat pentru eliminarea frazei din documentele lor, a precizat că intenționează în continuare să-și continue viziunea unui oraș în care se poate merge pe jos, cu limitări ale vehiculelor private. Louise Upton, membră a cabinetului pentru planificare din cadrul Consiliului orașului Oxford, a declarat pentru The Times că eliminarea frazei nu ar face "nicio diferență notabilă în deciziile noastre de planificare".
Oxford nu este singurul oraș care ia măsuri pentru a pune în aplicare restricții de circulație sau pentru a folosi tehnologia digitală pentru a cataloga comportamentul cetățenilor. Oficialii unei municipalități canadiene au votat recent pentru a le cere turiștilor să plătească 30 de dolari canadieni pentru a obține un cod de răspuns rapid ("QR code") pentru a intra sau a părăsi arhipelagul cunoscut sub numele de Îles-de-la-Madeleine. Cei peste 12.000 de rezidenți vor trebui să prezinte permisul de conducere pentru a intra sau a ieși.
În 2022, Veneția, Italia, a implementat o politică similară, anunțând că va percepe o taxă pentru turiștii care vizitează canalele istorice pentru o singură zi. Măsura se spune că este un răspuns la turismul notoriu care copleșește regiunea. Deși taxa este de doar aproximativ 6 dolari și se aplică doar în cele mai aglomerate 29 de zile ale anului, oamenii trebuie să se înregistreze și, din nou, să obțină un cod QR prin intermediul unui smartphone. Aceasta mi se pare o altă modalitate de a încolona oamenii în închisoarea digitală care se construiește în jurul umanității.
Forumul Economic Mondial și Organizația Națiunilor Unite
Nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că WEF și ONU sunt doi dintre cei mai mari susținători ai proiectelor "Orașul de 15 minute" și "Orașul inteligent". În octombrie 2019, WEF și națiunile G20 au lansat Alianța globală a orașelor inteligente G20 privind guvernanța tehnologică.
Pe site-ul web al Alianței pentru orașe inteligente se afirmă că alianța "stabilește și avansează standardele de politică globală pentru a contribui la accelerarea celor mai bune practici, la atenuarea riscurilor potențiale și la promovarea unei mai mari deschideri și a încrederii publice". Alianța susține că reprezintă peste 200 000 de orașe și administrații locale, precum și companii, startup-uri, instituții de cercetare și comunități ale societății civile.
WEF ne reamintește, de asemenea, că impulsul către orașe inteligente de 15 minute este menit să îndeplinească Obiectivul 11 de dezvoltare durabilă al Organizației Națiunilor Unite, care se concentrează pe transformarea orașelor și a așezărilor umane în orașe "incluzive, sigure, rezistente și durabile". În interesul acestui obiectiv - și al celorlalte ODD ale ONU - orașele depun eforturi pentru a implementa o serie de așa-numite tehnologii inteligente. Aceste tehnologii și concepte vor fi folosite pentru a încolți omenirea în medii urbane strict controlate, urmărite și localizate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu