Avocatul Poporului ii cere ministrului Educatiei sa schimbe regulile de admitere la facultate
Postat la: 24.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Avocatul Poporului, Renate Weber, i-a cerut oficial ministrului Educatiei sa modifice regulile de admitere la facultate, la master si la doctorat. Metodologia de admitere la studiile universitare, aprobata prin ordin de ministru, "creeaza premisele unei discriminari intre cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale si ceilalti cetateni romani, din punct de vedere al certificarii competentelor lingvistice", spune institutia condusa de Renate Weber intr-o adresa trimisa pe 16 iulie Ecaterinei Andronescu.
Concret, metodologia Ministerului Educatiei le lasa universitatilor libertatea sa introduca examen de limba pentru candidatii apartinand minoritatilor nationale, se arata in documentul trimis de Avocatul Poporului la solicitarea Edupedu.ro. Avocatul Poporului a confirmat ca a cerut Ministerului Educatiei sa modifice regulile de admitere la facultate, la master si la doctorat si a pus la dispozitia redactiei textul adresei pe care a trimis-o pe 16 iulie 2019 catre Ecaterina Andronescu.
Avocatul Poporului vrea sa i se ceara un punct de vedere pe toate legile care privesc drepturile si libertatile cetatenilor
In adresa, Avocatul Poporului spune ca la Bacalaureat toti absolventii de liceu sustin proba A de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - inclusiv tinerii apartinand minoritatilor nationale -, iar dupa examenul de BAC acestia primesc certificate care atesta nivelul de competentalingvistica. Metodologia stabilita de Ministerul Educatiei pentru admiterea la studii universitare reglementeaza faptul ca universitatile isi stabilesc propria modalitate de certificare a competentelor lingvistice. "Din analizarea metodologiilor mai multor institutii de invatamant superior s-a observat ca modalitatea de certificare a competentelor lingvistice se realizeaza printr-un examen de limba romana, ori echivalarea certificatului de competente lingvistice, pentru candidatii care nu au urmat cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar acreditata din Romania, cu predare in limba romana, desi candidatul pune la dispozitia unitatii de invatamant superior o diploma de bacalaureat, obtinuta in conformitate cu aceeasi metodologie de examinare si identica din punct de vedere juridic cu cea a candidatilor la examenul de admitere care au parcurs studiile liceale intr-o unitate de invatamant cu predare in limba romana", arata analiza Avocatului Poporului, trimisa Edupedu.ro.
Intrebata cine a sesizat Avocatul Poporului cu privire la posibila discriminare a candidatilor minoritari la facultate, institutia condusa de Renate Weber a raspuns Edupedu.ro ca "Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, in data de 10 iulie 2019, ca urmare a analizarii legislatiei specifice, realizata la nivelul Departamentului drepturile omului, egalitate de sanse intre barbati si femei, culte religioase si minoritati nationale. Sesizarea din oficiu a fost elaborata in data de 10 iulie 2019 si aprobata in data de 16 iulie 2019, ocazie cu care a fost intocmita si adresa catre Ministrul Educatiei Nationale, doamna Ecaterina Andronescu". Cu toate acestea, in adresa trimisa Ecaterinei Andronescu institutia precizeaza ca sursa a analizei si "examinarea problemelor semnalate de catre petenti".
Astfel, Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza faptul ca persoanele apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa studieze si sa se instruiasca in limba materna, la toate nivelurile, tipurile si formele de invatamant preuniversitar, in conditiile legii."Urmare analizarii legislatiei specifice, realizata la nivelul Domeniului drepturile omului, egalitate de sanse intre barbati si femei, culte religioase si minoritati nationale, din cadrul institutiei Avocatul Poporului, dar si din examinarea problemelor semnalate de catre petenti, referitoare la Metodologia - Cadru privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat, s-a identificat o posibila forma de discriminare ce vizeaza modalitatea de certificare a competentelor lingvistice, in cazul candidatilor apartinand minoritatilor nationale, absolventi ai invatamantului liceal in limba materna, la programele de studii scolarizate in limba romana.
In cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana. De asemenea, invatarea in scoala a limbii romane, ca limba oficiala de stat, este obligatorie pentru toti cetatenii romani. Planurile de invatamant cuprind numarul de ore necesar si suficient invatarii limbii romane. Nu in ultimul rand, examenul national de bacalaureat consta in sustinerea probei A de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana pentru toti absolventii de invatamant liceal, inclusiv pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale, ocazie cu care sunt eliberate certificate care atesta nivelul de competenta lingvistica, respectiv nivelul de competenta digitala.
Prin Metodologia - Cadru privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat, aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 6102/2016, este reglementat faptul ca institutiile de invatamant superior prevad in metodologia proprie de admitere modalitatea de certificare a competentelor lingvistice, in cazul candidatilor la programele de studii scolarizate in limba romana si care nu prezinta acte de studii, necesare la inscriere, eliberate de institutii de invatamant din Romania sau din strainatate, cu predare in limba romana.
Din analizarea metodologiilor mai multor institutii de invatamant superior s-a observat ca modalitatea de certificare a competentelor lingvistice se realizeaza printr-un examen de limba romana, ori echivalarea certificatului de competente lingvistice, pentru candidatii care nu au urmat cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar acreditata din Romania, cu predare in limba romana, desi candidatul pune la dispozitia unitatii de invatamant superior o diploma de bacalaureat, obtinuta in conformitate cu aceeasi metodologie de examinare si identica din punct de vedere juridic cu cea a candidatilor la examenul de admitere care au parcurs studiile liceale intr-o unitate de invatamant cu predare in limba romana, eliberata de Ministerul Educatiei Nationale.
Fata de toate aceste imprejurari, apreciem ca Metodologia - Cadru privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat, aprobata prin Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 6102/2016, conduce la un tratament discriminatoriu fata de persoanele apartinand minoritatilor nationale, obligate in acest mod sa sustina o testare suplimentara. In situatia prezentata mai sus opinam ca se regasesc doua elemente care conduc la aceasta situatie, mai precis tratarea diferita a unor persoane aflate in situatii identice sau comparabile, pe de o parte, si lipsa unei justificari obiective pentru un asemenea tratament, pe de alta parte.
Cuprinzand prevederi generale care permit universitatilor stabilirea unor metodologii privind certificarea competentelor lingvistice, Ordinul nr. 6102/2016 creeaza premisele unei discriminari intre cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale si ceilalti cetateni romani, din punct de vedere al certificarii competentelor lingvistice la admiterea in invatamantul superior. Astfel, actul normativ stabileste un cadru legal care permite institutiilor de invatamant superior ca, in numele autonomiei universitare, sa adopte reglementari ce au ca finalitate incalcarea principiilor care guverneaza invatamantul superior, precum si invatarea pe tot parcursul vietii in Romania, astfel cum sunt prevazute in art. 3 din Legea nr. 1/2011: principiul echitatii - in baza caruia accesul la invatare se realizeaza fara discriminare; precum si principiul recunoasterii si garantarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase.
Tinand seama de prevederile constitutionale ale art. 59 alin. (2) care stabilesc obligatia autoritatilor publice de a asigura Avocatului Poporului sprijinul necesar in execitarea atributiilor sale, va adresam rugamintea ca, in calitatea Dumneavoastra, de emitent al Ordinului nr. 6102/2016, sa dispuneti masurile necesare pentru modificarea actului administrativ normativ, astfel incat sa asigure interpretarea unitara a textului de lege, in vederea aplicarii de catre unitatile de invatamant superior a egalitatii de tratament in ceea ce priveste certificarea competentelor lingvistice pentru admiterea in invatamantul superior, intre cetatenii romani, indiferent de apartenenta acestora la o minoritate nationala, asigurand in acest fel o interpretare unitara a textului de lege."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
-
Fire sniper: "Suntem ţinta tirurilor unui lunetist" - mai multe persoane au fost ucise în SUA, într-o ambuscadă întinsă pompierilor care stingeau un incendiu
Cel putin doua persoane au fost ucise duminica in statul american Idaho, (nord-vest) intr-o ambuscada intinsa pompierilo ...
-
Ce manevra trebuie sa faci la aerul condiționat ca să consume mai puțin curent si sa te simti confortabil pe canicula
Radhika Khosla, profesor asociat la școala Smith de la Universitatea Oxford, susține ca aparatele de aer condiționat nu ...
-
Războiul Sfânt al Americii în profețiile apocaliptice care prezic conflictul religios cu Iranul
Cand vine vorba de viitorul conflictului dintre SUA și Iran, cei mai mulți oameni cauta indicii in fotografii prin satel ...
-
Românul care a îngrozit Berlinul: Polițiștii au spart ușa casei ororilor și au înghețat când au văzut sângele și cadavrele
Un bloc de locuințe din Berlin-Köpenick a devenit centrul unei povești șocante, dupa ce un barbat de origine romana ...
-
Un aureat al Premiului Nobel a fost înșelat de un taximetrist în București: i-a cerut 400 de euro pentru o cursă de la aeroport la un hotel din centru
Barbatul de 43 de ani care a inselat un cetatean nigerian, incasand de la acesta aproape 400 de euro pentru o cursa taxi ...
-
Români săltați de gărzi inarmate din pădurile Spaniei în timp ce dormeau. Polițiștilor nu le-a venit să creadă ce au găsit în duba pe care o păzeau
O operațiune de rutina s-a transformat intr-un film de acțiune pentru Garda Civila din Salamanca, care a descoperit opt ...
-
Elon Musk se simte trădat de Donald Trump ca si intreaga miscare MAGA: Este absolut nebunesc şi distructiv!
Miliardarul Elon Musk, antreprenor in domeniul tehnologiei, a criticat sambata ultima versiune a vastului proiect de leg ...
-
SEISM 2025: Câți oameni ar muri la un cutremur foarte mare în România. Raed Arafat a făcut un exercitiu pentru cel mai negru scenariu
Exercitiul SEISM 2025 a angrenat forte impresionante din tara si din strainatate, in vederea gestionarii cat mai bune a ...
-
Teoria care propune timpul tridimensional ca „structura primară a tuturor lucrurilor" ar putea unifica fizica cuantică și gravitația
Un om de știința de la Universitatea din Alaska Fairbanks (UAF) a propus o teorie a „timpului tridimensional" care ...
-
Moment tensionat cu Papa Leon: Un obiect l-a lovit în cap. Mulțimea a rupt bariera de securitate
Un moment extrem de tensionat a marcat ultima apariție publica a Papei Leon al XIV-lea, la un eveniment organizare de Zi ...
-
Spor de risc pentru mersul la WC în clădirea Guvernului: "Să știți că, în instituții publice, în toalete găsim stafilococ auriu"
Dupa ce Ilie Bolojan a anunțat taierea mai multor sporuri pentru bugetari, liderul angajaților din Guvern a venit cu un ...
-
Operațiune extrem de spectaculoasă în celebrul serviciu secret MI6: Scenariu de film pentru a identifica un spion al Rusiei
Sefii serviciilor secrete britanice au fost nevoiti sa lanseze una dintre cele mai delicate si riscante anchete de dupa ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu