Bișnița Pharma: Preţul mic al medicamentelor din România face ca angrosiştii să le cumpere de aici şi să le revândă în ţări unde preţurile sunt mai mari
Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Totalul exporturilor de medicamente din România a fost undeva în jurul a 1,25 de miliarde de euro la nivelul anului trecut, în condiţiile în care producţia internă se ridică la aproape 800 de milioane de euro, a declarat, sâmbătă, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. El a precizat că preţul mic al medicamentelor existent în România face ca angrosiştii de medicamente să le cumpere de pe piaţa internă şi să le revândă în ţări unde preţurile sunt mai mari, obţinând, astfel, profit.
„Noi avem o piaţă liberă în Uniunea Europeană pentru medicamente, ori această situaţie generează nişte particularităţi pentru piaţa farmaceutică din România, care sunt importante şi sunt una din sursele care generează dispariţia medicamentelor din România. Preţul mic în România, aşa cum spuneam, stabilit la nivel minim european, devine tentant pentru angrosiştii de medicamente care sunt tentaţi să cumpere din România şi să revândă aceste medicamente pe pieţe unde preţurile sunt mult mai mari. Un asemenea fenomen poartă denumirea oficială de comerţ intra-comunitar. El, practic, distorsionează piaţa farmaceutică din România, fiindcă sunt cantităţi importante de medicamente care părăsesc România şi sunt comercializate pe aceste pieţe, în detrimentul pacienţilor români. La nivelul anului trecut, totalul exporturilor de medicamente, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, a fost undeva în jurul a 1,25 miliarde de euro şi, dacă adunăm toate datele referitoare la producţia internă de medicamente, ajungem undeva spre 800 de milioane de euro. Deci, dacă toată producţia de medicamente din România ar fi exportată, tot n-am ajunge la cifra de 1,25 de miliarde, care reprezintă nivelul exporturilor din România", a afirmat reprezentantul ARPIM.
Potrivit acestuia, estimările ARPIM arată că aproximativ jumătate din producţia internă rămâne în România şi cealaltă jumătate este exportată. „Deci, nivelul comerţului paralel cu medicamente sau comerţ intracomunitar este cam de 800 de milioane de euro la o piaţă (locală - n. r.) care la nivel de preţ de producător este cam de 6,2 miliarde de euro, deci undeva în jurul a 15 - 17% din totalul pieţei farmaceutice este reprezentat de medicamentele care ies din România şi care afectează accesul pacienţilor la medicamente", a subliniat Zaharescu.
El a atras atenţia că această situaţie pune într-o postură dificilă producătorii de medicamente, pentru că aceştia pierd de două ori. Pe de o parte, ei sunt datori să aducă medicamentele în România pentru pacienţii români, însă, din cauza acestei reexportări a medicamentelor de către traderi, producătorii pierd, pentru că produsele sunt vândute pe pieţe unde preţurile sunt mai mari, dar veniturile se duc de fapt la aceşti angrosişti de medicamente. Pe de altă parte, producătorul de medicamente trebuie să acopere golul care s-a produs în România cu cantităţi suplimentare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
Microsoft a lansat recent o actualizare pentru Windows 11, denumită KB5041872, care a cauzat probleme majore utilizatorilor. Actualizarea se blochează în timpul procesului de descărcare la 8% și determină utilizarea procesorului la 100%, lăsând sistemele aproape inutilizabile.
-
Alertă în Bulgaria: a fost înregistrat primul caz de holeră, după 103 ani
Autoritățile din Bulgaria sunt în alertă, după ce a fost înregistrat primul caz de holeră în 103 ani. Este vorba despre un cetăţean indian în vârstă de 23 de ani care locuieşte în Bulgaria şi care a călătorit în New Delhi, India, în perioada 13 august - 2 septembrie, informează DARIK, relatează Rador Radio România.
-
Turistul de la Cotroceni a găsit vinovatul pentru inundații: "Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice!"
Președintele Klaus Iohannis dă vina pe schimbările climatice pentru inundațiile care afectează o parte din țară în ultimele ore. Iohannis susține că este în permanentă legătură cu persoanele responsabile de coordonarea activităților de intervenție.
-
Descoperirea mormântului gigantului Gilgameș sub albia râului Eufrat este de o importanta majora pentru descifrarea istoriei antice
Descoperirea recentă a ceea ce se presupune a fi mormântul epic al figurii legendare Gilgamesh, situat sub râul Eufrat, care a secat masiv sub incalzirea globală, a provocat o undă de șoc în domeniile arheologiei și istoriei antice. Această descoperire monumentală, detaliată în cele mai recente știri, oferă o perspectivă fără precedent asupra uneia dintre cele mai celebre figuri ale mitologiei și istoriei Mesopotamiei antice.
-
Val de demisii la Kanal D. Prezentatoarea meteo a explicat motivul: "M-a făcut să pun pe hold"
Kanal D, unul dintre cele mai importante posturi de televiziune din România, se confruntă cu un val de demisii ale unor cunoscute jurnaliste. Astfel, după ce Simona Pătruleasa şi Silvia Ioniţă au plecat zilele trecute de la postul de televiziune Kanal D, prezentatoarea meteo Anca Ciota a decis și ea să renunțe.
-
Polițist acuzat că ar fi luat șpagă mai multe sticle cu țuică pentru a mușamaliza o tentativă de omor
Un polițist din Covasna este acuzat că ar fi încercat să mușamalizeze o tentativă de omor în schimbul mai multor sticle de țuică primite de la tatăl suspectului. Bărbatul a fost trimis în judecată.
-
Papa îi critică dur pe Kamala Harris și Donald Trump: Sunt împotriva vieții! Ea ucide copiii, celălalt respinge migranții
Papa Francisc a estimat vineri că cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, republicanul Donald Trump, "care respinge migranţii", şi democrata Kamala Harris, care "ucide copii", apărând dreptul la avort, sunt amândoi "împotriva vieţii".
-
Rareș Bogdan: Delegația română din Grupul PPE solicită Comisiei Europene măsuri urgente pentru a corecta disfuncționalitățile de pe piața energiei
Delegația română din Grupul PPE din Parlamentul European și colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au solicitat explicații Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări, măsuri urgențe pentru a combate posibilele urmări dramatice ale perturbărilor de pe piața energetică care afectează mai ales Europa de Est.
-
Creșterea interesului pentru lenjeriile de pat Casa New Concept: Calitate și inovație pe piața românească
Casa New Concept a avut un impact semnificativ pe piața lenjeriilor de pat din România, reușind să se adapteze rapid schimbărilor economice și sociale, precum și evoluției preferințelor consumatorilor. Compania a stabilit noi standarde de calitate și design, devenind un punct de referință pentru cei care caută produse de calitate pentru locuințele lor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.În Asia trăiesc 80 de milioane de vorbitori de limba română arhaică la 4.500 de km de țara noastră
- 2.Cel mai tare interviu al lui Tucker Carlson despre Big Pharma si cum companiile de alimente vor sa ne imbolnaveasca si sa ne faca dependenti de medicamente
- 3.Elon Musk anunță marea foamete din America
- 4.Misterul unei tăblițe vechi de 4.000 de ani, descifrat: Predicția sumbră care anunță sfârșitul civilizației
- 5.Tucker Carlson după arestarea șefului Telegram: "Întunericul coboară rapid pe lumea de altădată liberă!"
- 6.Microbul-lipsă: Cum afectează vaccinarea COVID flora microbiană și imunitatea intregului organism
- 7.Bill Gates o spune pe fata ca la prosti: "Dacă evităm un război mare, va exista o altă pandemie!"
- 8.Migrația din Africa și Asia de Sud: Pericolul unei Disoluții Ireversibile a Identității Europene
- 9.Nicăieri în Europa nu există acest sistem: Nu vei putea vinde locuința fără aprobarea ANAF!
- 10.Urmează ceva rău: „Pește apocalipsă" găsit lângă țărmul Californiei de Sud. Sunt creaturi „ciudate și misterioase" care prevestesc dezastre
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu