Cât de periculoși sunt nitriții din fructe și legume. Precizările neașteptate ale unui cunoscut medic nutriționist
Postat la: 04.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cunoscutul medic clujeana Adrian Copcea, specialist în Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, a analizat o problemă care preocupă mulți români, în special în perioada verii. Într-o postare pe Facebook, medicul vorbește despre nitriții/ nitrații care se regăsesc în fructele și legumele de sezon.
"Nitriţii din legume, şi înţeleg că e o modă acum cu nişte aparate chinezeşti de măsurat, în principiu n-au de ce să fie periculoşi, ba invers, s-a sperat că sunt foarte buni, ei contribuind la economia azotului în corp, economie care cuprinde efectele benefice ale unui mediator, oxidul de azot (NO), care provoacă dilatare de vase sanguine. Pe exact acelaşi principiu se bazează şi unele medicaţii cardiologice, numite nitraţi - din familia lor face parte şi nitroglicerina, utilizată pentru angina pectorală pentru efectele vasodilatatoare.
Deci, pe linie de nitriţi/nitraţi propriu-zis efectele nu sunt rele INTRINSEC, problemele apar la posibilitatea generării de NITROZAMINE, ceea ce se întâmplă cel mai mult la interacţiunile la temperaturi mari cu PROTEINELE. Legumele au neglijabil proteine, în schimb MEZELURILE sunt sursa principală a problemei cu nitriţii, iar asta se întâmplă indirect, prin compuşii N-nitrozo / nitrozamine.
Nitriţii/nitraţii din legume, în mod spontan şi fără interacţiuni care să contribuie la generarea produşilor cancerigeni nitrozoderivaţi NU sunt periculoşi.
Apoi mai e problema numărul 2 cu un anume tip de dezinformare ciudată pe care am auzit-o (în mod regretabil) şi la o celebritate medic-influencer, precum că 'nu e nicio problemă cu nitriţii/nitraţii din mezeluri, şi legumele au nitriţi/nitraţi şi nu sunt periculoase'. Iar problema cu nitriţii/nitraţii e EXACT LA MEZELURI şi nu e şi nu a fost niciodată la legume", scrie medicul Adrian Copcea.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Matrix e real: De ce nu pot oamenii sa se deconecteze de la Sistemul care oferă iluzia realitații programabile
În The Matrix, când Morpheus îi spune lui Neo că „mulți nu sunt pregătiți să se deconecteze de la sistem”, el vorbește despre un adevăr profund despre natura umană, care reflectă atât lumea fictivă a poveștii, cât și condiția metafizică a societății din viața reală.
-
Ceva foarte neobișnuit a fost observat în galaxia noastră. O explozie centro-galactică ii pune pe cercetatori pe gânduri
Pe măsură ce oamenii de știință folosesc telescoape avansate pentru a explora cerul, aceștia au făcut descoperiri surprinzătoare care pun la îndoială înțelegerea noastră a Universului. Observațiile recente cu telescopul spațial cu raze X eROSITA au dezvăluit o structură masivă asemănătoare unei bule în apropierea centrului galaxiei noastre.
-
Un oficial NATO dă semnalul: Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat pentru a ataca în adâncime teritoriul Rusiei
Un oficial NATO dă un semnal uriaș! Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat să atace mai adânc pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale.
-
S-a suit "scroafa"-n sondaj! Lui Simion ii tremură fundu' că-l agresează sexual-electoral madam Șoșoacă
E ultra-cunoscuta zicerea lui George Simion in parlament, exasperat de Diana Sosoacă: "Te agresez sexual, scroafo!", agresiunea limitandu-se insa la o palma data peste mobilul senatoarei.
-
Americanii au uitat harta unei baze militare cheie într-un vehicul capturat de ruși in Ucraina
Americanii dintr-un vehicul de luptă al infanteriei Bradley trimis în Ucraina ca parte a ajutorului militar au uitat harta uneia dintre cele mai mari baze militare din țară, a relatat corespondentul RIA Novosti.
-
Au peștii sentimente? Oamenii de știință cred că se apropie de un răspuns
Cercetările care sugerează că anumite specii pot învăța, experimenta durere și formează relații au implicații pentru atitudinea noastră față de cel mai consumat animal din lume, scrie The Guardian.
-
Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti.
-
Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
Elon Musk, în vârstă de 53 de ani, și-a cultivat de mult timp imaginea unei personalități de tip „diavol", călătorind prin lume, ieșind cu alți moguli, lideri mondiali și celebrități și fumând iarbă în public.
-
Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară: "Provoacă defrișări masive"
Producătorii de cafea din SUA și Europa se reorientează, iar acest lucru ar putea impune un trend în rândul consumatorilor de cafea. Noua modă este „cafeaua fără boabe". Cei care sunt pionieri în domeniu, precum compania Atomo din Seattle, se simt jigniți dacă produsele sunt numite substitut al cafelei.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea mormântului gigantului Gilgameș sub albia râului Eufrat este de o importanta majora pentru descifrarea istoriei antice
- 2.Americanii au uitat harta unei baze militare cheie într-un vehicul capturat de ruși in Ucraina
- 3.În Asia trăiesc 80 de milioane de vorbitori de limba română arhaică la 4.500 de km de țara noastră
- 4.Cel mai tare interviu al lui Tucker Carlson despre Big Pharma si cum companiile de alimente vor sa ne imbolnaveasca si sa ne faca dependenti de medicamente
- 5.Secretul din spatele rachetei de 1 milion de dolari dată Ucrainei de Vest: Scânteia ce aruncă NATO în război cu Putin
- 6.Elon Musk anunță marea foamete din America
- 7.Misterul unei tăblițe vechi de 4.000 de ani, descifrat: Predicția sumbră care anunță sfârșitul civilizației
- 8.Bill Gates o spune pe fata ca la prosti: "Dacă evităm un război mare, va exista o altă pandemie!"
- 9.Tucker Carlson după arestarea șefului Telegram: "Întunericul coboară rapid pe lumea de altădată liberă!"
- 10.Microbul-lipsă: Cum afectează vaccinarea COVID flora microbiană și imunitatea intregului organism
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu