Cât de periculoase pentru sănătate sunt tehnologiile 5G. Adevărul spus de un faimos fizician român stabilit în Olanda
Postat la: 14.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Cristian Presură, un fizician român stabilit în Olanda, cercetător la Philips Research Eindhoven, a demontat cu argumente teoriile conspiraţioniste cu privire la pericolul tehnologiilor 5G.
Interviul cu fizicianul Cristian Presură a fost realizat în urma unei întâlniri cu publicul realizată la Vâlcea, de Centrul Europe Direct. Presură este originar din staţiunea montană vâlceană Voineasa. A absolvit Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea, iar apoi o facultate de electrotehnică şi o alta de fizică, în România, şi a plecat în Olanda cu o bursă, unde şi-a luat doctoratul în fizică şi a devenit angajat la Philip Research Eindhoven. Lucrează aici ca specialist pe senzori medicali, la Divizia Cercetare. Cristian Presură este inventatorului senzorului optic din ceasurile inteligente care măsoară pulsul. Este, de asemenea, autorul a două cărţi publicate special în limba română: „Fizica povestită" şi „O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită".
Reporter: În cadrul întâlnirii cu publicul de la Vâlcea aţi vorbit pe tema pericolului tehnologiilor 5G. Sunteţi sau nu împotriva lor?
Fizician Cristian Presură: Discuţia legată de acceptarea sau nu a unor tehnologii este una la care nu ar trebui să răspund personal, ci societatea. O chestiune valabilă pentru orice tehnologie: maşini, căruţe, bombele nucleare, tehnologiile 5G, 7G sau 20G, când probabil vom putea suna chiar şi pe alte planete. Pentru că nu contează ce este bine pentru mine, ci ce este bine pentru societate. Întrebarea vine pe un background al unor oameni cărora le este frică de tehnologia 5G. Acum câteva săptămâni au fost demonstraţii, inclusiv aici, la un liceu vâlcean - Colegiul Naţional Alexandru Lahovari. Nişte oameni s-au îngrijorat de pericolul pe care l-ar putea prezenta noua tehnologie, după ce s-au documentat din anumite surse.
Personal, ca fizician, pledez pentru acest tip de tehnologie. Dar acest „pentru" trebuie făcut cu grijă, pentru că sunt foarte multe aspecte care trebuie luate în calcul...
Vor reprezenta aceste tehnologii o linie de demarcaţie între săraci şi bogaţi, aşa cum a afirmat preşedintele Amazon: „Tehnologia creează o linie de demarcaţie clară între câteva elite ultrabogate şi o puzderie de colonii digitale"?
Informaţia a fost cea care a făcut diferenţa, de-a lungul istoriei, între oamenii bogaţi şi săraci, nu neapărat tehnologia. Să ne amintim cum au apărut băncile, spre exemplu: au ştiut exact unde era nevoie de bani. Tehnologia este doar un mijloc prin care să creezi ceva. Nu sunt de acord cu afirmaţia, din acest punct de vedere. Dar, dacă ai informaţia şi foloseşti apoi tehnologia în interes personal, atunci, da, se crează nişte diferenţe. Pentru că avem acum Amazon - una dintre cele patru companii din lume care a depăşit un trilion de dolari, în contextul în care PIB-ul României este de 200 de miliarde de dolari, iar bugetul de 60 de miliarde. Au avut, deci, informaţia despre cum să facă bani folosind tehnologia.
Oamenii au ieşit în stradă pentru a opri un proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului prin care se simplifica procedura de amplasare a antenelor pentru tehnologiile 5G. Ei au susţinut că numărul mare de antene pentru tehnologiile 5G ne va afecta grav sănătatea. Ce părere aveţi?
În anii 1900, când s-a introdus curentul în New York era aceeaşi reticienţă. Oamenii erau speriaţi. Existau postere cu oameni care atârnau pe firele de curent electric cu chipurile schimonosite. Cam la fel este şi reacţia emoţională din zilele noastre, legată de faptul că vom fi peste tot înconjuraţi de radiaţii. Este normal să fim îngrijoraţi pentru sănătatea noastră. Întrebarea care se pune e dacă aceasta este o afirmaţie adevărată. Nu este adevărată.
În plus, în România există o serie de specialişti în electrotehnică, cu doctorate, avem chiar şi un Institut de Protecţie a Câmpurilor Electromagnetice. Toate companiile electronice au în interior un astfel de institut cu personal specializat în verificarea aparaturii înainte de a fi pusă pe piaţă.
Ne puteţi explica procesul fizic al pericolului reprezentat de aceste tehnologii noi pe înţelesul tuturor?
Radiaţia 5G este o undă electromagnetică. Dacă vorbiţi la telefon, vor fi trimise unde electromagnetice în toate părţile. Deci, noi ne "scăldăm" în unde electromagnetice. Acelaşi lucru se întâmplă şi când aprindem lumina. Într-adevăr, suntem într-o "baie" de câmpuri electromagnetice, de radiaţie electromagnetică. O radiaţie devine cancerigenă, cu cât este mai înaltă, cum este cazul razelor X, întâlnite în investigaţiile clinice. De aceea, nu se pot face prea multe investigaţii de acest gen pe an. Frecvenţa acestora este atât de înaltă încât energia înmagazinată într-un foton este suficientă ca să spargă/ ionizeze atomul. Atomii ionizaţi din corpul nostru pot produce, la un moment dat, cancer. Există, deci, unde electromagnetice care produc cancer, importantă, însă, în acest caz este frecvenţa.
Dar, undele tehnologiilor 5G pleacă de la 2 GHz şi pot ajunge, după unii, la 70 GHz, sunt de sute de mii de ori mai mici decât frecvenţa razelor X. Deci, nu sunt radiaţii ionizante, prin urmare, nu sunt canceroase. Mai mult, lumina de la bec are o frecvenţă care este de 100.000 de ori mai mare decât radiaţia de la telefon.
Comparând un telefon 5G cu un bec, într-un telefon avem 2-3 W, în schimb într-un bec pot fi mai mulţi. Doar că frecvenţa undelor electromagnetice de la radiaţia 5G este de 100.000 de ori mai mică decât a becului. Deci, dacă becul nu ne crează probleme, atunci de ce ne-ar produce telefonul mobil?
Deci, nu este nici un fel de problemă.
Aţi făcut o comparaţie, nu doar cu pericolul prezentat de un bec, ci şi legat de cuptorul cu microunde...
Într-adevăr, pentru că un alt parametru de luat în considerare în această discuţie, pe lângă frecvenţă, este amplitudinea. Cuptorul cu microunde, spre exemplu, are aceeaşi frecvenţă de 2 GHz ca a unui telefon, numai că în cazul său amplitudinea este uriaşă, de aceea unda electromagnetică a cuptorului ajunge să încălzească mâncarea. Dacă luăm un telefon şi îi mărim amplitudinea de 100.000 de ori, de un milion de ori, abia atunci îl putem transforma într-un cuptor portabil.
În concluzie, tehnologiile 5G sunt sau nu cancerigene?
Pe scurt, când construim acele antene 5G, de care au pomenit şi cei care au protestat împotriva acestor tehnologii, trebuie să ne asigurăm că intensitatea undei este atât de mică încât să nu producă deloc încălzirea corpului uman. Probabil că vor exista nişte reguli standard la nivelul Uniunii Europene ca antenele să aibă un perimetru de 2 - 3 metri de protecţie în care nimeni nu are voie să intre, cum este cazul de acum al stâlpilor de înaltă tensiune. Intensitatea va fi calculată astfel încât dacă totuşi ne apropiem de acel perimetru pielea să se încălzească doar cu o zecime de grade, spre exemplu. Odată ce vom avea acele reguli, privind intensitatea maximă, atunci nu vor fi nici un fel de probleme.
În concluzie, radiaţia tehnologiei 5G nu este cancerigenă şi nu încălzeşte şi trebuie să ne asigurăm că încălzirea provocată nu este puternică.
Aţi mai vorbit în cadrul întâlnirii de la Vâlcea, a celor de la Europe Direct, despre un studiu făcut pe bolnavii de cancer privind corelaţia dintre suferinţa acestora şi folosirea telefoanelor mobile. Despre ce anume este vorba şi care a fost concluzia?
Acum câteva săptămâni a fost publicat un studiu făcut pe mai bine de 3.000 sau 5.000 de bolnavi de cancer, nu-mi amintesc cifra exact, pentru a se afla dacă există vreo oarecare influenţă a telefoanelor mobile asupra acestora. Pentru că frecvenţa telefoanelor mobile de generaţie 5G va fi asemănătoare, sau puţin mai mare, decât a celor utilizate astăzi, cele de generaţie 4G. Deci, dacă exista vreo legătură între cele două, având în vedere că avem telefoane mobile de mai bine de 20 de ani, probabil nu mai era nimeni astăzi. Dar, potrivit acestui studiu nu există nici o corelaţie între celulare şi cancer.
Şi atunci care este de fapt problema pentru care toată lumea se sperie de introducerea acestor tehnologii 5G? În cadrul întâlnirii s-a amintit şi despre cercetătorul francez de la Grenoble care vă dădea dreptate spunând: „Tehnologia 5G ucide, nu din cauza efectelor undelor asupra sănătăţii umane, ci sub forma unei creaţii artificiale a unei nevoi arbitrare cu consecinţe devastatoare".
Într-adevăr, ne îndepărtăm de nevoile umane. Dar, avem nevoie cu toţii să ne decuplăm. Ne confruntăm cu o rupere de paradigmă, fiindcă am fost mutaţi dintr-o dată la nivel mondial. Ar trebui să fim mai atenţi cu nevoile noastre naturale. Asta nu înseamnă că ar trebui să renunţăm la televizor, internet sau telefon. Dar ar fi bine ca o oră pe zi, măcar, să mai facem şi altceva: să ieşim afară, să ne conectăm cu natura, să mergem pe la ţară, în parc. Câţi copii nu stau în ziua de astăzi pe telefoane, calculatoare? Şi atunci, ne face copiii mai sănătoşi sau le crează dependenţă? Îngrijorările sunt cât se poate de reale. Iar tehnologiile 5G vor asigura o viteză de date foarte mare, ca să te uiţi la filme, să te joci, iar dependenţa va creşte. Pe de altă parte, vin şi cu alte avantaje pentru societate: obiectele vor putea comunica între ele, spre exemplu, ceea ce în engleză se numeşte „internet of things" - adică internetul tuturor lucrurilor.
Pe viitor, într-un timp foarte scurt, va face posibil ca maşinile să meargă singure. Deja există, precum Tesla, care oficial are voie să meargă singură doar pe autostradă. Dar, odată cu tehnologia 5G, va putea comunica cu toate maşinile din trafic, cu toţi senzorii pe care-i are, cu centrul ş.a.m.d.. Prin urmare, este foarte posibil ca în viitor, să poţi să mergi cu maşina fără să mai trebuiască să conduci, cu accidente mult mai puţine. Accidente sunt şi acum, dar ele ar putea fi evitate, dacă maşinile ar comunica între ele având tehnologia 5G. S-ar putea ca tehnologia 5G să aducă acel plus valoare vieţii umane, să ne facă viaţa mai bună, mai lungă. Noi, în loc să fim stresaţi la volan, să putem, spre exemplu, să ne odihnim pe parcursul drumului. Iar aceasta este unul dintre multiplele avantaje.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu