Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Ce-l asteaptă pe Klaus Iohannis. UE se pregătește pentru un război apocaliptic: apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară!

Postat la: 17.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Uniunea Europeana a anuntat in repetate randuri ca-si doreste si o independenta militara, ca umbrela NATO poate sa nu fie suficienta, mai ales ca Donald Trump poate sa castige un nou mandat la Casa Alba si acesta a anuntat ca SUA nu va mai fi asa de activa in pactul nord-atlantic.

Ursula von der Leyen a anuntat la randul ei ca daca va castiga un nou mandat de sefa a UE atunci va da curs propunerilor lui Emmanuel Macron si va infiinta o Comisie de Aparare (un soi de mini-NATO) casre va inarma continentul si va consolida pozitiile strategice si nucleare cu noi baze cu peste 300 de rachete. Conform unor surse noua Comisie de Aparare ar urma sa fie condusa de Klaus Iohannis.

Comisia Europeană a anunţat joi rezultatele cererilor de propuneri din 2023 din cadrul Fondului european de apărare (FEA), în valoare de 1,031 de miliarde de euro sub formă de finanţare din partea UE, pentru a sprijini 54 de proiecte europene comune restante de cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Proiectele selectate vor sprijini excelenţa tehnologică într-o gamă largă de capabilităţi de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană şi navală, protecţia activelor spaţiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică şi nucleară. Acestea vor contribui la priorităţile UE în materie de capabilităţi, cum ar fi o mai bună conştientizare a situaţiei pentru a asigura accesul la spaţiu, precum şi la tehnologiile pentru un viitor tanc principal de luptă.

De asemenea, proiectele vor sprijini transportul aerian strategic de mărfuri de dimensiuni mari, care este o capabilitate de bază pentru sprijinirea rapidă a misiunilor din întreaga lume. În domeniul capabilităţilor terestre, pe baza rezultatelor dezvoltate în cadrul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, proiectul SRB2 se va îmbunătăţi în ceea ce priveşte un nou sistem de suspensie pentru vehiculele blindate grele. EDC2 va avea ca rezultat un prototip al corvetei europene de patrulare, pe baza unui proiect iniţial elaborat în cadrul cererilor FED din 2021. Proiectul de cercetare TALOS-TWO, cu 19 de participanţi din 8 de ţări, va promova excelenţa europeană în domeniul armelor energetice dirijate cu laser.

În cadrul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS) din programul FEA, IMM-urile, întreprinderile nou-înfiinţate şi întreprinderile nou intrate în sectorul apărării au profitat de o serie de oportunităţi oferite în runda de finanţare a FEA din 2023. Pentru prima dată, patru proiecte vor sprijini transferul inovării civile către apărare. În plus, proiectul major va combina dezvoltarea tehnologică cu un sprijin tehnic şi financiar pe termen scurt pentru până la 60 de întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri în faza de punere în aplicare, oferindu-le un acces mai simplu şi mai uşor la program.

"Astăzi anunţăm finanţarea, prin intermediul Fondului european de apărare, a 54 de proiecte de colaborare în domeniul apărării, cu peste un miliard de euro. Prin FEA, încurajăm industriile din toate statele membre să îşi stimuleze cooperarea şi inovarea în domenii critice şi să dezvolte capabilităţile de apărare necesare", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Comisia va începe acum pregătirea acordului de grant cu consorţiile care stau la baza propunerilor selectate. În urma încheierii cu succes a acestui proces şi a adoptării deciziei de atribuire a Comisiei, acordurile de grant vor fi semnate înainte de sfârşitul anului, iar proiectele vor demara cooperarea. În următorii ani, aceste proiecte de cooperare vor avea un rol esenţial în modelarea viitorului peisaj al tehnologiei europene de apărare, în încurajarea colaborării transfrontaliere şi în stimularea capacităţii de inovare a bazei industriale şi tehnologice de apărare europene.

Fondul european de apărare (FEA) este instrumentul-cheie al UE pentru sprijinirea cooperării în domeniul cercetării şi dezvoltării în sectorul apărării din Europa. FEA dispune de un buget de 7,953 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, o treime fiind alocată cercetării colaborative în domeniul apărării pentru a aborda ameninţările emergente şi viitoare la adresa securităţii şi două treimi pentru cofinanţarea proiectelor colaborative de dezvoltare a capabilităţilor. Între 4% şi 8% din bugetul FEA este dedicat dezvoltării sau cercetării în domeniul tehnologiilor disruptive care au potenţialul de a crea inovaţii revoluţionare în sectorul apărării. Odată cu adoptarea, în martie 2024, a programului anual de lucru pentru 2024, Comisia s-a angajat să investească peste patru miliarde de euro din bugetul FEA în cercetarea şi dezvoltarea colaborativă în domeniul apărării.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE